Basilika-sitruuna-dijon-kanaa ja uunijuureksia

Meidän perheemme herkkukanaruoka on basilikakana. Siihen emme varmaan kyllästy koskaan. En edes minä, vaikka minua samat ruoat alkavat “puuduttaa” helpommin kuin perheemme isäntää.

Tämän kanaruoan kehittelimme perheellemme sopivaksi jo viitisen vuotta sitten. Se on helppo ja itse valmistus ei vie liiemmin aikaa. Basilikakana on kiva ruoka, sillä se sopii niin kesään kuin talveen. Erityisesti keveytensä sekä raikkautensa puolesta se sopii hyvin myös kevennettyyn tammikuuhun.

Me valmistamme basilikakanan uunissa ja tarjoamme valkoviinillä pikantoitujen rosmariini-uunijuuresten kanssa. Tipattomaan tammikuuhun sitoutuneet voivat skipata uunijuuresten valkoviinin. Kastikkeeksi kanan ja uunijuuresten kanssa sopii maustettu valkosipuli-minttu-jogurttikastike.


Basilika-sitruuna-dijon-kana (neljälle)

4 isoa kanan rintafilettä

1 ruukullinen hienoksi hakattua basilikaa

1 rkl oliiviöljyä

2 rkl dijon-sinappia

yhden sitruunan mehu

suolaa maun mukaan

rouhittua mustaa pippuria maun mukaan

Ohje

Sekoita astiassa marinadin ainekset sinappi, oliiviöljy, sitruunanmehu, mausteet sekä hakattu basilika. Laita kanafileet kestävään pakastepussiin (voit laittaa varmuudeksi kaksi pussia päällekkäin) ja kaada marinadi fileiden seuraksi. Laita kana-marinadi-yhdistelmä jääkaappiin marinoitumaan muutamaksi tunniksi.

Ota kanafileet huoneenlämpöön puoli tuntia ennen paistamista. Asettele kanafileet marinadikastikkeessa uunivuokaan ja paista 200 asteisessa uunissa 25 minuuttia.

Meidän keittiön ikkunalaudalla kasvavan Ikean sitruunapuun hedelmät ovat alkaneet kypsyä.

Valkoviinillä pikantoidut uunijuurekset

Neljä porkkanaa

Kahdeksan perunaa

Kaksi pienehköä punasipulia

2 rkl oliiviöljyä

1 rkl hunajaa

tuoretta rosmariinia

1 tl suolaa

mustapippuria

1 dl valkoviiniä

1 dl vettä

Ohje

Pese juurekset ja kuori ne halutessasi. Lohko sipulit. Paloittele porkkanat ja perunat.

Kumoa juurekset kulhoon ja sekoita joukkoon öljy, hunaja ja mausteet.

Kaada pellille valkoviini ja vesi. Kumoa juurekset pellille tasaiseksi kerrokseksi.

Paista uunijuureksia 200-asteisen uunin alimmalla ritilätasolla puolisen tuntia. Tarkista juuresten kypsyys.

Jogurttikastike

2 dl Bulgarian jogurttia

1 murskattu valkosipulin kynsi

1 rkl oliiviöljyä

suolaa

mustapippuria

1 tl kuivattua minttua tai muuta yrttiä

Ohje

Murskaa valkosipuli. Sekoita aineet ja anna vetäytyä jääkaapissa tunnin ennen tarjoilua.

Hyvää ruokahalua!

 

keittiossa.typo