Hyvää uutta vuotta maailman makujen saattelemana

Fiilistelimme Maijan kanssa uutta vuotta hyvissä ajoin juhlapäivän kemuja suunnitellen. Molempien uudenvuodenvietossa ruualla on tärkeä rooli, joskin vuosi vaihtuu meillä vähän eri merkeissä.

Itse olen kutsunut veljeni perheen meille yökylään, joten juhlamme ovat kaksivaiheiset. Alkuillasta syömme lasten kanssa perunasalaattia ja nakkeja, valamme tinaa ja lähetämme raketteja lähipuiston pimeydestä. Lasten mentyä nukkumaan alkaa juhlien toinen osa, kun syömme aikuisseurassa viiden ruokalajin illallisen viineineen ja katsomme parvekkeeltamme keskiyönraketteja.

Maija sen sijaan vastaanottaa uuden vuoden suuressa kaveriporukassa juhlien. Niinpä tarjottavan ruoan pitää olla sellaista, että sitä voi helposti valmistaa yli 20:lle hengelle, ilman, että joutuu itse viettämään koko juhlia keittiössä.

keittiossa

 

Maija kyseli minulta uunissa valmistettavien possunribsien ja hedelmäisen bbq-kastikkeen reseptiä. Koska juhlijoissa on ihmisiä ympäri maailmaa, ajattelimme, että menu olisi hauska rakentaa eri maanosien ruokakulttuurien inspiroimista ruoista.

Niinpä alkupalaksi tarjoiltu lohiceviche vie meidät Etelä-Amerikkaan ja Peruun, possunribsien kanssa tarjottava Monkey Gland –kastike (ei, kastikkeella ei nimestään huolimatta ole mitään tekemistä apinanrauhasten kanssa) Etelä-Afrikkaan, aasialaisittain maustettu kaalisalaatti taas Kaakkois-Aasiaan ja Pavlova-jälkkäri Austraaliaan.

Näiden reseptien kera haluamme toivottaa kaikille Maijan maailman lukijoille hyvää uutta vuotta!
IMG_0115

Lohi-ceviche

500 g nahatonta lohifilettä

Marinadi

3 kypsän limen mehu

1 pieni punasipuli hienoksi silputtuna

Pieni, peukalonpään kokoinen pala tuoretta inkivääriä hienoksi silputtuna (tai maun mukaan)

1 punainen chili hienonnettuna, siemenet poistettuna

2 rkl neitsytoliiviöljyä

1 tl hienoa merisuolaa

Lisäksi

2 rkl tuoretta korianteria hienonnettuna

3 rkl ruohosipulia hienonnettuna

 

IMG_0098 IMG_0086

Sekoita marinadin ainekset kulhossa. Kuutioi lohi pieniksi paloiksi ja lisää se marinadin joukkoon. Anna maustua kylmässä vähintään noin tunnin ajan. Nosta vadille ennen tarjoamista ja viimeistele annos tuoreella korianterilla ja ruohosipulilla.

IMG_0165

Possun ribsit & Monkey Gland -kastiketta (6 annosta)

4 (luomu)possun kylkiriviä (n.1,5 kg)

Mausteseos

1,5 rkl paprikajauhetta

0,5 rkl savupaprikajauhetta

3 tl hienoa merisuolaa

1 tl chilijauhetta

mustapippuria myllystä

3 valkosipulinkynttä raastettuna

1 (luomu)appelsiinin kuori raastettuna (vain oranssi osa)

Lisäksi

1 (luomu)appelsiinin kuori raastettuna

 

Sekoita mausteseoksen ainekset kulhossa. Hiero mausteseos lihan pintaan. Laita lihat uunivuokaan. Lisää pohjalle pari desiä vettä ja peitä vuoka tiiviisti foliolla. Kypsennä 180-asteisessa uunissa pari tuntia tai kunnes liha on kypsää eli se on pehmeää ja irtoaa luista. (Lihat voi kypsentää vaikka päivää ennen tarjoamista.)

Valele lihojen päälle Monkey Gland –kastiketta (katso ohja). Grillaa ribseihin rapea pinta uunin grillivastuksen alla.

Leikkaa kylkirivi annospaloiksi ja viimeistele raastetulla appelsiininkuorella. 

IMG_0156

Monkey Gland -kastike

4 isoa tomaattia lohkottuina

tilkka rypsiöljyä

peukalon pään kokoinen pala inkivääriä raastettuna

2 valkosipulinkynttä raastettuna

1 sipuli silputtuna

2-3 rkl tummaa ruokosokeria (chutneyn makeudesta riippuen)

1 tl sherryviinietikkaa

2 rkl Worcestershire-kastiketta

1 dl aprikoosichutneyta (tai jotain muuta hedelmächutneyta)

1 tl chilihiutaleita tai 1 tl tabascoa

hienoa merisuolaa

mustapippuria myllystä

 

Kuullota sipulia ja valkosipulia kattilassa öljytilkassa. Lisää tomaatit ja inkivääri ja kypsennä niitä muutama minuutti.  Lisää muut ainekset ja hauduta miedolla lämmöllä parikymmentä minuuttia. Soseuta sauvasekoittimella sileäksi. Tarkista suola ja lisää sitä tarvittaessa.

IMG_0212Aasialainen punakaalisalaatti

1 pieni punakaali

1 ruukku tuoretta korianteria hienonnettuna

2 kevätsipulinvartta silputtuna

1 punainen chili hienonnettuna, siemenet poistettuna

Kastike

2 rkl ruokosokeria

2 (kypsän) limen mehu

3 rkl kalakastiketta (tai maun mukaan)

(sormisuolaa)

 

Suikaloi kaali hyvin ohuiksi suikaleiksi, esimerkiksi vihannesmandoliinilla. Yhdistä kastikeainekset kulhossa. Kaada kastike suikaloidun kaalin joukkoon. Puristele kaalia käsin, jotta maut imeytyvät tasaisesti ja kaalin rakenne pehmenee hiukan. Lisää joukkoon hienonnetut yrtit ja chili. Tarjoa ribsien kanssa.

IMG_0274

Pavlova vaniljaisella mascarponevaahdolla

1 marenkipohja (katso ohje)

Mascarponevaahtoa (katso ohje)

1 granaattiomenan siemenet

200 g pensasmustikoita

Tuoretta minttua

(Agavesiirappia)

IMG_0006

Marenki

4 kananmunaa

1/2 tl (luomu)sitruunan mehua

1,5 dl tomusokeria

1,25 dl Siro-sokeria (erityishienoa sokeria)

1 tl perunajauhoja

Erottele valkuaiset kuivaan kulhoon. Vatkaa huoneenlämpöiset valkuaiset sähkövatkaimella kovaksi, kiiltäväksi vaahdoksi. Lisää sitruunanmehu ja sokerit vähän kerrallaan. Vatkaa kovaksi, terävähuippuiseksi vaahdoksi. Lisää perunajauhot vatkauksen loppuvaiheessa. Vaahto on valmista, kun se pysyy kulhossa ylösalaisin käännettynä.

Piirrä leivinpaperille iso ympyrä esim. kattilankantta apuna käyttäen iso ympyrä. Täytä ympyrät marenkimassalla lusikkaa tai nuolijaa apuna käyttäen. Kypsennä 100-asteisessa uunissa 80 minuuttia. Alenna lämpö 50 asteeseen ja jatka kypsennystä toiset 80 minuuttia. Sammuta uuni, raota luukkua ja anna marengin kuivua uunissa yön yli. Marengin kuuluu olla pinnalta rapeaa ja sisältä ihanan sitkeää.

Mascarponevaahto

400 g mascarponejuustoa

4 dl vispikermaa

6 rkl  tomusokeria (tai maun mukaan)

1 tl vaniljajauhetta

2 tl sitruunanmehua

Vatkaa kerma vaahdoksi. Notkista tuorejuusto ja sekoita joukkoon sokeri ja vaniljajauhe sekä sitruunamehu. Yhdistä kerma ja tuorejuustoseos keskenään varovasti käännellen.

IMG_0246

Levitä mascarponevaahto marenkipohjan päälle. Koristele granaattiomenansiemenillä, pensasmustikoilla ja tuoreella mintulla. Viimeistele halutessasi agavesiirapilla.

IMG_0252

 

IMG_0258

keittiossa.typo

Kirjoittaja on Selina Vienola

Selina Vienola on helsinkiläinen toimittaja, taidehistorioitsija ja
ruokabloggari. Kahden lapsen äiti kokkaa rennolla otteella mausta
tinkimättä. Hyvästä ruoasta hän tulee hyvälle tuulelle, huonosta
huonolle. Selinan Dilliä ja piparjuurta -blogista
 (http://dilliajapiparjuurta.blogspot.fi/löydät lisää herkullisia reseptejä.

 

Maijan ps.

En voi ymmärtää kuinka vaivattomasti tuo marengin valmistus onnistui yhdessä Selinan kanssa. Yksin kokkaillessani saan omani lähes aina lässähtämään, vaikka mielestäni teen kaikki samat työvaiheet ja käytän samoja raaka-aineita… Onneksi minun huono marenkikarmani ei onnistunut pilaamaan tätä pavlovaa 🙂