Jouluiset pavlovat x 2

Me pidämme makeasta, mutta en muista montaakaan joulua, että olisimme aattoillallisen jälkeen jaksaneet syödä jälkiruokaa.

Usein jalkiruoaksi tehty kakku jää seuraavalle päivälle, kun pahin into jouluruokien syömisessä on mennyt ja kun osaamme jo joulupäivänä syöda maltillisemman määrän joulun suolaisia alkupaloja ja pääruokia.

Johtuen siis joulun notkuvista pöydän antimista jälkiruoan on ainakin oltava melko kevyt. Tällä kertaa joulupöydän (joko sitten aattona tai joulupäivänä) kruunaavat jouluiset pavlovat, jotka on kerman sijaan täytetty lemon curdilla sekä marjoilla ja piparkakun palasilla ja toisena vaihtoehtona kanelisella kerma-rahkatäytteellä.

Tämän minun uusi OBH Nordican yleiskone on täydellinen.

Jouluiset pavlovat

5 kananmunaa
2 1/2 dl sokeria
1 rkl maizena-maissitärkkelystä

1 tl vaniljasokeria
1 rkl omenaviinietikkaa

Ohje

Kuumenna uuni 100 asteiseksi.

Erottele yksi kananmuna kerrallaan, valkuaiset ja keltuaiset erillisiin laseihin.

Vatkaa valkuaiset vaahdoksi yleiskoneella. Minulla on käytössäni uusi OBH Nordican Hero 1200 w -yleiskone, jonka tehokkaassa käsittelyssä valkuaisten vatkaantumiseen ei mene montaakaan minuuttia.

Lisää vaahtoon sokeria noin ruokalusikallinen kerrallaan koko ajan yleiskoneesi tai vatkauksen pysyessä käynnissä. Kun sokerista on puolet jäljellä, sekoita sokerin joukkoon vaniljasokeri sekä maissijauho ja lisää seosta noin ruokalusikallinen kerrallaan vaahdon joukkoon.

Vatkaa seosta, kunnes se on kiiltävää ja kovaa. Valmiin marenkivaahdon tunnistaa mm. siitä, että jos nostat vatkaimen kohti kattoa, vaahdon huippu on jämäkkä ja osoittaa ylöspäin.

Sekoita lopuksi vaahdon joukkoon etikka.

Jaa marenki noin 10–12 kekoon pellillä olevan leivinpaperin päälle siten, että marenki jää reunoilta hieman korkeammaksi ja keskelle jää syvennys täytteitä varten.

Kuivata marenkia noin kaksi tuntia 100-asteisessa uunissa. Marengin ei ole tarkoitus ruskistua vaan säilyä kauniin valkoisena. Laske vielä uunin lämpötila 60-70-asteeseen ja kuivata marenkia muutama tunti lisää. Anna marengin jäähtyä ja kuivua rauhassa, ennen kuin nostat sen tarjoilulautaselle.

Täytä pavlova juuri ennen tarjoilua, ettei pohja kostu ja sitkisty.

Täyte

Sitruunatahna (= lemon curd)

2 luomusitruunaa

5 kananmunan keltuaista

1,5 dl hienoa sokeria

50 g voita

1 tl vaniljasokeria

Lisäksi

mustikoita

granaattiomenan siemeniä

mintunlehtiä

tomusokeria

piparkakkuja

Ohje

Pese sitruunat ja raasta ulointa kuorta (noin 2 rkl). Puserra mehut, noin 1 dl. Vatkaa keltuaiset ja sokeri teräskulhossa. Aseta kulho kiehuvan vesikattilan päälle. Kuumenna, ja vatkaa, kunnes vaahto on vaaleaa ja kuohkeaa. Lisää joukkoon hiljalleen sitruunan kuoriraaste ja mehu. Siirrä sitruunavaahto pois kattilan päältä ja sekoita joukkoon voi ja vaniljasokeri.

Täyttö

Nosta marenkipohja varovasti kahden lastan avulla tarjoilualustalle ja täytä marengit vasta juuri ennen tarjoilua.

Täytä keskusta sitruunatahnalla. Lisää marjat ja granaattiomenan siemenet, piparkakun palaset ja tuoreita mintunlehtiä koristeeksi. Voit siivilöidä tomusokeria päälle teesiivilän läpi.

Kanelinen kerma-rahkatäyte

2 dl kermaa

2 dl rahkaa

2 tl kanelia

2 rkl sokeria

mustikoita

piparkakkuja

tomusokeria

mintunlehtiä koristeluun

Ohje

Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää rahka. Sekoita joukkoon kanelia ja sokeria oman maun mukaan. Itse en pidä kovin makeista. Laita päälle mustikoita ja piparkakun murusia. Viimeistele tomusokerilla ja mintunlehdillä.

Tehty yhteistyössä OBH Nordican kanssa, joka myös antoi Hero 1200 w -yleiskoneen käyttööni.