Kaiken maailman juhlia, kuplia ja uuden vuoden toivotuksia

On taas se aika vuodesta, jolloin haluaa pukea päällensä jotain kaunista, laittaa itsensä sieväksi ja kohottaa lasin kuplivaa kiitoksena menneelle ja onnentoivotuksena tulevalle.

Maijan Maailman meikkitaituri Miia Ollula teki minulle upean itsenäisyyspäivämeikin Jane Iredalen meikeillä. Tuo meikki sopii paremmin kuin hyvin myös uuden vuoden juhlintaan. Voit lukea meikkausohjeet täältä. Juhlamekon valitsin 2OR+BYYAT -myymälästä, yhdestä lempiliikkeistäni. Jos joskus, niin uuden vuoden aattona minun pitäisi myös raaskia avata lahjaksi saadut samppanjapulloni.

 

Juhlasesongin innoittamana, ulkoisen kaunistautumisen lisäksi, havahdun tutkimaan kuohuviinien melkoisen mittavaa tarjontaa – kodin viinikaapin kätköistä ja Alkossa. Mikä neuvoksi, Maijan Maailman viiniasiantuntija Marko Pasanen?

– Samppanjan osalta luotettavin ohjenuora on se, mistä aiemminkin on pitänyt. Champagnessa useimmilla valmistajilla on oma ’talon tyyli’, joka saadaan pysymään muuttumattomana vuodesta toiseen sekoittamalla tuoreimpaan vuosikertaan aikaisempien vuosikertojen varta vasten varastoituja viinejä. Tämä pätee erityisesti nk. non vintage -samppanjoihin, joissa ei mainita vuosikertaa.

Jotkut tuottajat ovat tosin irrottautuneet muuttumatonta tyyliä varjelevasta kulttuurista kohti terroir-samppanjaa. Esimerkiksi Jacquesson päätti jo toistakymmentä vuotta sitten luopua johdonmukaisuudesta ja alkoi tehdä viiniä kunkin vuosikerran rypälesadon ehdoilla, mahdollisimman vähällä tohtoroinnilla. Lopputulos on joka vuosi erilainen, mutta parhaimmillaan tosi hienostunut ja kompleksinen samppanja.

Samppanja vastaan muu maailma

Samppanjalle on paljon maukkaita vaihtoehtoja, ja lähimmät haastajat löytyvät itse Ranskasta. Crémant-nimikkeellä myytävät kuohuviinit valmistetaan perinteisellä menetelmällä, ja niitä tuotetaan lähes kaikilla Ranskan viinialueilla. Ranskan myyntitilastossa samppanjan jälkeen suosituin kuohari on Crémant de Loire, mutta hienoja tuotteita varsin edulliseen hintaan löytyy myös mm. Alsacesta ja Burgundista.

Myös Euroopan muut suuret viinimaat kykenevät haastamaan Champagnen tasavertaisesti, viime aikoina jopa Englanti! Brittien salainen ase on tietysti ilmaston lämpeneminen, mutta myös se, että Sussexin seudulla on täsmälleen sama maaperä kuin kanaalin toisella puolella Champagnessa.

dufour
Tämä englantilainen kuohari on minun makuuni!

Erityisessä nosteessa viime vuosina on ollut Pohjois-Italian Franciacorta, joka tuottaa hienostuneen mineraalisia kuohuviinejä. Italian muut tunnetut kuohuviinit Lambrusco, Prosecco ja Asti ovat niinikään loistavia juhlajuomia, mutta koska ne tuotetaan tankkimenetelmällä, ne eivät kisaa aivan samoista hienostuneisuuden tasoista.

Kataloniassa paikallisista rypäleistä valmistetut Cavat tarjoavat poikkeuksellisen hyvää rahanvastinetta lähes kaikissa hintaryhmissä. Tarjontaa hallitsee kaksi tasokasta jättiläistuottajaa Codorníu ja Freixenet.

Uuden maailman tuottajista terävimmän profiilin kuohuviinien saralla on onnistunut rakentamaan Tasmania. Saaren pohjoispään tiloilla on luultavasti koko Australian viileimmät olosuhteet, ja useimmat tuottajat ovat onnistuneet vangitsemaan tuotteisiinsa tuon lähes luoksepääsemättömän maailmankolkan raikkaan ja väärentämättömän luonnon.

Viimeaikaisin ja coolein kuoharitrendi on edelleen Pétillant naturel, rohkeasti yhdellä pullokäymisellä valmistettu kuohuviini, joka usein on vieläpä tehty luonnonviinityyliin. Sellaista löytyy ainakin Niki Thieulonin Baskeri ja Basso -ravintolasta ja -viinibaarista Helsingin Tehtaankadulta.

sampanjakuva

”Juon samppanjaa vain kun olen onnellinen, tai surullinen. Joskus juon kun olen yksin. Jos minulla on seuraa, se kuuluu tietysti asiaan. Siemailen sitä huvikseni kun ei ole nälkä ja juon kun on. Muutoin en koske samppanjaan – paitsi jos on jano.”

– Elisabeth ’Lily’ Bollinger

Kuplivaa aattoa kaikille Maijan Maailman lukijoille sekä yhteistyökumppaneille ja ihania asiota ensi vuodelle!

T.Maija

keittiossa.typo

Marko Pasanen

on viiniin erikoistunut vapaa kirjoittaja ja Maijan Maailman viiniasiantuntija. Markon juttuja ihmisistä ja ilmiöistä viinien takana osoitteessa viininjuurilla.fi.

Miia Ollula

on toiminut kohta 16 vuotta kampaajana sekä kouluttautunut myöhemmin maskeeraajaksi. Tämä tausta on tuonut kisamenestystä maskeerauskilpailuissa kotimaan ohella Kanadassa, Saksassa, Itävallassa ja Englannissa. Miia on päässyt toteuttamaan osaamistaan monissa eri tuotannoissa tv:n, musiikin sekä mainos- ja lehtikuvauksien parissa. Hän työskentelee niin yrityksien kuin yksityisten henkilöiden kanssa. Luovuus sekä joustavuus ovat Miian vahvuuksia ja äärimmäisen palkitsevaksi hän kokee tyytyväisen asiakkaan.

2OR+BYYAT

Osoite: Fredrikinkatu 35, 00120 Helsinki

Aukioloajat: info@2orplus.com

www.2orplus.com

www.facebook.com/2orplus