Kaksi vuotta ja 15 minuuttia

Niin kuin kerroin jo aiemmin, hankimme täysin remontoitavan asunnon Etelä-Helsingistä vuonna 1902 rakennetusta talosta… Ihan kuin kuulisin jonkun huokaavan ja sanovan – TAAS!

Olemme Peterin kanssa ns. sarjaremontoijia. Olen ostanut 90-luvun alusta lukien huonokuntoisia huoneistoja, joita olen remontoinut ja yhdessä mieheni kanssa malli on jatkunut samanlaisena. Peter onkin sanonut, että olemme aina asuttaneet ja omistaneet huoneiston 2 vuotta ja 15 minuuttia, jonka jälkeen olemme myyneet asunnon – verovapaasti.

 

Yllä kuvattu ”2 vuotta ja 15 minuuttia” -malli ei tietenkään pidä paikkaansa, mutta ei anneta totuuden pilata hyvää tarinaa. Totta kuitenkin on, että myyntivoiton verovapaus on ollut houkuttelevaa. Lisäksi minä pidän remontoimisesta ja sen suunnittelusta, pidän niistä paljon!

kotona

Asuntomarkkinoiden tuulet

Suomen ollessa huonossa taloudellisessa tilassa, on suunnitteilla monia säästöjä: verojen kiristyksiä, veroetuuksien poistoja jne. Pinnalle on noussut myös asunnon myyntivoiton verovapauden poistaminen, tai ainakin sen asteittainen vähentäminen.

 

Myyntivoitosta ei tarvitse aina ”olla huolissaan”. Asuntomarkkinat ovat heiluneet, ja joistain asuinalueista on tullut vähemmän houkuttelevia. Ei siis ole selvää, että asunnosta saa myyntivoittoa, siitä voi muodostua myös myyntitappiota. Asunto voi myös jäädä käsiin.

 

Miten me myymme ja ostamme asuntomme?

Vaikka itse olen LKV, en ole koskaan myynyt omaa asuntoani. Ei sen puoleen, en ole koskaan toiminut varsinaisena kiinteistönvälittäjänäkään. Suoritin tutkinnon, kun toimin toimitusjohtajana yrityksessä, jonka toimialana oli rakennuttaa ja myydä asuntoja. Annan oman asuntoni aina ulkopuolisen ammattilaisen käsiin. Tällöin yhdessä varmistumme muun muassa siitä, että hintapyyntö on kohdillaan, ostajaehdokkaat kokevat saavansa puolueettoman arvion ja esittelyn asunnon ja taloyhtiön kunnosta, tietoa asuinalueen palveluista jne.

 

Väärä hinta ei välttämättä pelkästään hidasta kauppojen syntymistä – se saattaa jopa estää kauppojen syntymisen. Kaikki ostajaehdokkaat eivät lähde edes tarjoamaan asunnosta, jos myyntihinta on asetettu epärealistisen korkealle. Lisäksi on parempi, että potentiaaliset uudet omistajat saavat rauhassa penkoa kaappejani ja tarkkailla asuntoa kriittisin silmin pelkäämättä, että minä loukkaannun arvioivista katseista. En myöskään halua itse todistaa ostajaehdokkaiden ilmeitä, kun he kauhistelevat vinoon pinottuja vaatepinkkojani ja ylitsepursuvia sukkalaatikoita!

 

Ostan asunnon myös mieluummin kiinteistönvälittäjältä. Haluan hoitaa kaupan ammattimaisesti. Luotan muun muassa siihen, että kaikki kauppakirjaan liittyvät asiapaperit saadaan kerralla kuntoon. Toivon myös saavani ystävällistä ja ammattimaista palvelua, tällaista palvelua saimme viime kauppojemme yhteydessä Aktian välittäjältä Charlotta Ahlströmiltä.

 

Mikäli siis sinäkin suunnittelet asunnon ostoa ja myyntiä veroton myyntivoitto mielessäsi, kannustan myymään asunnon ammattivälittäjää apuna käyttäen.

 

Voit käydä kurkkaamassa Aktia Kiinteistönvälityksen sivuja täältä:

www.aktia.fi/fi/kiinteistonvalitys

 

Kannattaa myös seurata veroviraston sivuilta voimassa olevaa sääntelyä oman asunnon myyntivoiton verotuksesta, etteivät säännöt pääse yllättämään.

www.vero.fi/ (https://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Henkiloasiakkaan_tuloverotus/Luovutusvoitot_ja_tappiot/Oman_asunnon_myyntivoiton_verotus(12050)).

kotona.typo

 

Artikkeli on tehty yhteistyössä Aktian asiantuntijoiden kanssa.