Viikonloppuherkuksi masariinileivokset

Minulla on varmasti maailman herkullisin äiti ja lapsillani makein mummi! Hän jaksaa keksiä aina uusia jälkiruokia ja myös valmistaa niitä meille.

Toisinaan mummi saa lapset leipojakavereikseen, niin kuin nyt. Tämä jälkkäri ei synny ihan helposti, mutta sen voi tehdä vaiheissa. Tee vaikka perjantana pohja ja täytä sekä koristele lauantaina.

Masariinit ovat mantelitäytteisiä leivonnaisia ja sopivat erinomaisesti kahvin kanssa tarjottavaksi. Tosin meillä lapset eivät juo kahvia, vaan nauttivat leivokset maidon kanssa.

Snapseed

Masariinileivokset

noin 20 kpl
Pohja
175 g voita
0,75 dl sokeria
ripaus suolaa
1 muna
4 dl jauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
Mantelitäyte
200 g mantelimassaa
100 g voita
3 kananmunaa
(3 tippaa manteliuutetta)
1/2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
Sitruunainen täyte
2 kananmunaa
1 1/3 dl sokeria
1/3 dl vehnäjauhoja
1 keskikokoisen sitruunan raastettu kuori
1/2 dl tuorepuristettua sitruunan mehua
Hillotäyte (ei välttämätön)
100 g paistonkestävää hilloa, esim. vadelmahilloa
Kuorrute
2-3 dl tomusokeria
2 rkl vettä
tilkka sitruunamehua
muutama pisara elintarvikeväriä, esim. punaistaSnapseed
Snapseed
Valmistusohje
Valmista pohjataikina. Nypi voi muiden aineiden kanssa tasaiseksi ja pyöräytä palloksi. Siirrä taikina 1/2 – 1 tunniksi (tai yön yli) jähmettymään jääkaappiin, jotta se on helpompi levittää vuokiin.
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen ja valmista mantelitäyte.
Raasta mantelimassa. Sekoita se pehmeään voihin sähkövatkaimella. Lisää yksitellen kananmunat, mauste ja lopuksi vehnäjauho-leivinjauheseos.
Ota kylmässä olleesta taikinasta nokareita ja painele ne ohueksi kerrokseksi metalli- tai silikoni-leivosvuokien pohjalle ja reunoille. Lusikoi mantelitäytettä tasaisesti vuokien pohjille niin, että jää tilaa myös muille täytteille ja kohoamisvaraa. Paista masariineja uunin keskitasolla, kunnes täyte jähmettyy ja saa hieman väriä. Valmista tällä välin sitruunainen täyte.
Pese sitruuna, raasta kuori ja purista mehu. Vatkaa munat ja sokeri kevyesti, lisää jauhot sekä sitruunankuori ja -mehu.
Ota uunista reunoiltaan vaaleanruskeiksi paistuneet masariinivuoat. Annostele vuokiin tasaisesti lusikallinen hilloa ja päälle sitruunatäytettä.
Laita vuoat jälleen uuniin (200 astetta). Paista noin 15 minuuttia tai kunnes leivokset  ovat kullanruskeita. Anna niiden jäähtyä hetki vuoissa ja kumoa ritilälle jäähtymään täysin.
Sekoita kuorrutusaineet  ja sivele kuorrutetta leivosten pinnalle. Tomusokerikuorrute on sopivan paksuista silloin, kun se ei ole liian juoksevaa vaan valuu hitaasti takaisin muotoonsa.
Voit halutessasi koristella masariinit vielä koristerakeilla.
Snapseed
keittiossa.typo
Kuvat: Maija Lukkari-Nyman/Maijan Maailma