Perulainen keittiö on nostanut päätään maailmalla, ylipäänsä latinalaisamerikkalaisen keittiön suosio on kasvanut viime vuosina. Myös Helsinkiin on rantautunut muutama erinomainen latinalaisvaikutteinen ravintola, perulaisista ravintoloista mainittakoon Pastor. Erikoismaininnan ansaitsee meidän oma kotikeittiömme.

Perulaiset ovat onnellisen ylpeitä ruokaperinteensä jalkautumisesta maailmalle. Siinä missä ennen vain ranskalainen keittiö oli suuri ylpeyden aihe ja huippukokkien näyttämö, perulaisesta keittiöstä on muodostumassa oikea maailmanluokan hitti.

Pidemmittä puheitta esittelen meidän perulaisen suosikki-illallisemme – alkupalaksi ceviche, pääruoaksi pollo saltado peruano. Resepti on kahdeksalle hengelle, sillä me tarjoamme tätä usein myös vieraille juhlaillallisena.45212

Ceviche

8 hengelle

600 g tuoretta kotimaista kirjolohta tai siikaa

4 limeä

2 punaista chiliä

nippu tuoretta korianteria

½ tl kuminan siemeniä

2 valkosipulin kynttä

tuoretta inkivääriä (tulitikkurasian kokoinen pala)

suolaa

mustapippuria

Ohje

Kuutio kotimainen kirjolohi tai siika noin 1 cm x 1 cm kokoisiksi paloiksi. Purista kalan päälle 4 limen mehu. Halkaise chili pituussuunnassa ja poista siemenet. Hakkaa chili pieneksi. Hakkaa korianteri pieneksi silpuksi. Murskaa kumina morttelissa. Kuori valkosipulin kynnet ja hakkaa ne pieneksi. Kuori inkivääri ja raasta se hienoksi raasteeksi. Sekoita astiassa chilit, korianteri, kumina, valkosipuli ja inkivääri kalan kanssa. Mausta pippurilla ja suolalla maun mukaan. Peitä astia ja siirrä jääkaappiin marinoitumaan pariksi tunniksi. Tarjoile esim. maissilastujen kanssa.

95757

Pollo saltado peruano

8 hengelle

1,2 kg broilerin rintafileitä

4 valkosipulin kynttä

1 iso punainen sipuli

4 tomaattia

kaksi punaista chiliä

6 rkl ruokaöljyä

6 rkl soijakastiketta (vähäsuolainen)

6 rkl punaviinietikkaa

1 tl kuminan siemeniä

suolaa

mustapippuria

1 puska korianteria

Lisukkeet

16 keskikokoista kiinteää perunaa

6 dl valkoista riisiä

Ohje

Kuumenna öljy pannulla. Laita sekaan suikaloidut broilerin rintafileet. Ruskista kovassa kuumuudessa broilerin suikaleet. Lisää joukkoon murskattu valkosipuli, hakattu sipuli, lohkotut tomaatit (lohkoa 1 tomaatti kahdeksaan osaan), pieneksi hakattu chili (poista ensin siemenet) ja morttelissa murskatut kuminan siemenet. Paista muutama minuutti samalla hämmentäen lastalla. Lisää soija ja punaviinietikka. Sekoita. Tarkista suola ja pippuri. Sekoita lopuksi juuri ennen tarjoilua korianteri.

Tarjoile ruoka keitetyn riisin ja paistettujen perunoiden kanssa (joko itse tehdyt tai valmiit ranskanperunat). Lohkoa kiinteät perunat (n. 8 osaan) ja paista ne pannulla ruokaöljyssä n. 20 minuuttia. Suolaa perunat.

Tarjoile niin, että lautaselle tulee kolme lohkoa, yhdelle riisi, yhdelle perunat ja yhdelle pollo saltado. Voit myös sekoittaa perunat valmiiksi pollo saltadon kanssa ja pidät riisin erillään.

Nauti puna-, valkoviinin tai oluen kanssa.

keittiossa.typo