Rakkaudesta terveelliseen ja maistuvaan ruokaan: Le Marchén Stiinan illallisella

Yksi suosikkilounaspaikoistani Helsingissä on viimeisen vuoden aikana ollut Hietalahden hallin ranskalaistyyppinen Le Marché -ravintola.

Kumppaneidensa kanssa ravintolaa pyörittävä Stiina Kuisma on ollut monessa mukana, mm. perustamassa Uudenmaankadun legendaarista Bar nr 9:ää ja ravintola Toria. Olinkin riemuissani, kun Stiina kutsui minut illalliselle kotiinsa. Tiesin, ettei hän ole vain hyvän, vaan myös terveellisen, ruoan ystävä, ja paloin janosta tietää, mitä tämä tarmokas ravintoloitsija kotonaan tarjoaisi.

Viehättävä blondi avaa minulle oven kompaktiin, taiteella täytettyyn asuntoonsa Punavuoressa. “Illan menu on vielä auki, vaikka raaka-aineet ovatkin ostettuna, pidän säveltämisestä”, Stiina nauraa, “mutta jos illastaisin itsekseni, listalla olisi vain kuivattua ruisleipää ja vuohenjuustoa. Piste.” Illuusioni, jossa taitava ravintoloitsija kokkaa itselleen iltaisin ranskalaisen keittiön erikoisuuksia, murtui siis samantien.

stiinan keittiö (8 of 16)
Stiina on Helsingin ravintolamaailman kiintotähtiä.

Leipäpitäjä Sysmässä syntynyt Stiina arvostaa suomalaisen keittiön kulmakiveä: ruisleipää. “Uskon muutenkin leivän, ennen kaikkea artesaanileivän, uuteen tulemiseen”, Stiina ennakoi. Mutta miksi ruisleipähullu perustaa ranskalaistyyppisen ravintolan?

Le Marchén idea sai alkunsa Stiinan Etelä-Ranskan lomamatkalla, kun hän pääsi ystävien kanssa testailemaan paikallisten markkinoiden tuoretta antia. Mehukkaat tomaatit, herkulliset oliivit, tuoksuvat yrttikimput, paikallinen vuohenjuusto ja kauden vihannekset tekivät vaikutuksen Stiinaan. Kun Hietalahden hallissa vapautui sopivankokoinen tila, luontevalta tuntui perustaa paikalle ranskalainen ravintola. Hurmaavan pikkuravintolan hittejä ovatkin nizzalainen salaatti, provencelainen tomaattipiiras ja croque monsieur.

stiinan keittiö (2 of 16)
Lempiraaka-aineita.

Le Marché  tuo maahan etelä-ranskalaisen Popolin deliherkkkuja: erilaisia sinappeja, öljyjä, etikoita ja mausteita. Niitä ja muita herkkuja, kuten Väyrysen artesaanileipää, maatilamaitoa ja -juustoja, Rawan raakakakkua, myydään juuri avatussa Le Marché -ruokamyymälässä ravintolan naapurissa.

stiinan keittiö (5 of 16)
Popolin tomaattibasilikaetikka.

Jutustellessamme Stiinan käsissä syntyy terveellisiä herkkuja ranskalaisella twistillä: turskaa Dijon-sinappi-jogurttikastikkeella ja tomaatti-quinoasalaattia.

“Tänään syömme siis glorifioitua fish and chips’iä”, Stiina nauraa. Kun penään mittatarkkoja määriä resepteihin, Stiina muistuttaa, ettei hän tee mitään elämässään sääntöjen mukaan, joten suuntaa-antavat määrät saavat tällä kertaa riittää.

Turskaa á la Stiina

Turskan selkäfileitä

Dijon-sinappia

Ruislese- ja spelttihiutalesekoitus

Suolaa ja pippuria

Ohje

Pyöräytä fileet mauste-/sinappi-/lese-hiutalesekoituksessa. Paahda nopeasti uunissa.

stiinan keittiö (12 of 16)

Jogurttikastike kalalle

Raastettua luomusitruunan kuorta

Turkkilaista jogurttia

Oliiviöljyä

Popolin basilika-Dijon-sinappia

Suolaa ja pippuria

Ohje

Sekoita kaikki aineet keskenään.

stiinan keittiö (9 of 16)

Tomaatti-quinoasalaatti

Mustaa quinoaa (muukin käy, mutta musta on näyttävää)

Punasipulia ja porkkanaa pieneksi hakattuna

Vähän tuoretta chiliä pienenpieneksi hakattuna

Hyvälaatuista tomaattimurskaa

Loraus Popolin tomaattietikkaa antamaan happoa, sitruunamehukin käy

Ohje

Kaada ohjeen mukaan keitetty kuuma quinoa muiden ainesosien päälle kulhoon, tarkista suola ja ripottele päälle tuoretta korianteria tai persiljaa.

Lisukkeeksi testasimme uunissa paahdettuja uusia perunoita ja lehtikaalia.

Ja miltä maistui?

Turska oli mehukasta ihastuttavan kastikkeen kanssa, quinoasalaatti kirpeää, täyteläistä ja takuulla terveellistä! Jälkkäriksi nautimme vuohenjuustoa ja seesaminäkkäriä.

Illan edetessä jaoimme tulevaisuudenhaaveitamme, minä kerroin Maija Maailma Koti -palvelutoimistostani (lue lisää täältä) ja haaveistani tehdä sisustuskirja, Stiina haaveili talosta Provencessa, jossa eläinrakkaalla emännällä olisi katras eläimiä, ja jossa hän saisi kokata ystävilleen oman puutarhan yrteillä ja tarjota kotitekoista vuohenjuustoa. Stiinan energialla tämäkin haave vielä toteutuu!

Markon viinisuositus ja ääntämisohjeita

“Turska on perinteinen baskiherkku, ja sen seuraksi sopii Baskimaan oma hapokas ja mineraalinen valkoviini Txakoli”, Maijan Maailman viiniasiantuntija Marko suosittelee. Alkon valikoimassa on vain yksi Txakoli, Txomin Etxaniz 17,84 €. Vinkkinä Alkoon menijälle: voit ylpeänä esitellä baskikielentaitoasi, jos muistat, että x lausutaan suhuässänä eli: tshakoli. 🙂

Marko Pasanen

on viiniin erikoistunut vapaa kirjoittaja ja Maijan Maailman viiniasiantuntija. Markon juttuja ihmisistä ja ilmiöistä viinien takana osoitteessa viininjuurilla.fi.

stiinan keittiö (16 of 16)

Le Marché

Hietalahden kauppahalli

00180 Helsinki

Tarkista loppukesän aukiolot Le Marchen Facebook-sivuilta täältä.

 

Kaupan aukioloajat löytyvät täältä.

keittiossa.typo