Rohkeus

Kävin eilen I LOVE ME -messuilla keskustelemassa Jaana Villasen moderoimassa Rohkeus on sisälläsi -paneelissa yhdessä Jenni Alexandrovan ja Cristina Anderssonin kanssa.

Lähtö maalta kaupunkiin alkoi myös melko rohkeasti. Liukastelin kaupunkiin kesärenkailla tosin mummovauhdilla ja tulin kotiin viimetingassa vaihtamaan mökkivaatteet hiukan edustavampiin.

Kotona huomasin unohtaneeni meikkipussin maalle. Melko uhkarohkea lopputulos siis syntyi tyttären meikeillä, jotka olen antanut hänelle n. 10 vuotta sitten leikkikäyttöön. Kostuttelin vanhoja rajauskyniä ja ripsareita ja pehmittelin käsissäni vaaleanpunaista huulipunaa, jota sitten sutaisin huulten lisäksi myös poskille. No, eihän lopputulos ollut ihan A-luokkaa, mutta sai kelvata.

Mutta mitä rohkeus sitten on? Usein sanotaan, että rohkeus on jotain sellaista, mitä ihminen tekee sen aiheuttamasta riskistä, pelosta tai vaikka epävarmuudesta huolimatta. Rohkeuteen liittyy usein epämukavuusalueelle meneminen. Varsin subjektiivista siis. Esimerkiksi benji-hyppyjen harrastaminen ei minulle olisi rohkeutta, vaan kokisin sen silkaksi hulluudeksi. Jollekin toiselle juuri se on kenties rohkeuden ilmentymä.

Minä koin itseni rohkeaksi, kun heittäydyin kohta kolme vuotta sitten yrittäjäksi jättäen muodollisesti ”hienommat” juristintyöt, säännöllisen kuukausiansioni ja ryhtyen asumisen sekatyöläiseksi. Niin, siksi minä omaa työtäni kutsun. Tällä hetkellä teen pääasiassa sisustussuunnittelua, castaan ihmisiä asumisaiheiseen tv-ohjelmaan, tuotan Maijan kanssa kylässä -sarjaa Etuovi.comille ja myyn asuntoja. Unohtamatta myöskään Maijan Maailmaa, sekin on minulle työtä.

Mutta minusta rohkeuden kanssa ei pitäisi kilpailla. Ei kannata verrata ystävään tai naapuriin. On turha ajatella, että ”helppohan tuon on” tai ”miksi tuo ei rohkene”. Rohkeus tulee sisältä, eikä kukaan tiedä minkä kanssa toinen painiskelee. Rohkeuden ei pitäisi antaa olla kiinni ulkoisista esteistä tai hyväksynnästä, sillä rohkeuden ei tarvitse ilmetä samaan tapaan sinulla tai minulla.

Rohkeutta on siis monenlaista. Rohkeus kuunnella sydäntä, puolustaa heikompia, rohkeus puolustaa tasa-arvoa, rohkeus olla oikeudenmukainen, rohkeus heivata elämästä pois ne ihmiset, jotka jatkuvasti loukkaavat tai yrittävät latistaa sinua. Jollekin rohkeus voi olla sitä, että uskaltaa sanoa vastaan, uskaltaa mennä kauppaan tai uskaltaa kertoa mielipiteensä. Joillekin rohkeutta voi olla ottaa riski ja rakastua suomenruotsalaiseen.

Rohkeuden ei siis tarvitse olla tietynlaista tai itsetarkoituksellista. Kaikista ei ole pakko tulla esiintyjiä, oman elämänsä suuria suunnanvaihtajia tai mennä välttämättä myrskyjä kohti. Jokainen voi kuitenkin jumpata omaa rohkeuttaan. Miksi? Koska hyvä mieli tulee siitä, kun saa omia voimavaroja käyttöön. Kenties niitä, joita ei tiennyt edes olleen.

Mitä rohkeus merkitsee sinulle?

Jaana Villanen järjestää Ihana Rohkeus –hyvinvointipäiviä. Ensimmäinen Ihana Rohkeus päivä on 11.11.2017. Lue lisää täältä.