Kevään juhlavin viikonloppu on tuloillaan. Moni saa ylioppilaslakin, päättää peruskoulun, siirtyy yläasteelle tai seuraavalle luokalle. Moni iloitsee, joku pettyy. 

Suvivirsi raikuu illalla lastemme koulun juhlasalissa. Laulu, jossa kyynel tulee silmäkulmaan – jopa hiukan nolon nopeasti, lähes ensi tahdilla. Ihan yhtä voimakkaita tunnetiloja lastemme juhlasalissa en kuitenkaan saa, sillä laulu lauletaan ruotsiksi – Den blomster tid. Vaikka sävel on sama (minun kouluajoiltani kyllä hieman muuttuneena), sanat eivät merkitse minulle saamaa ruotsiksi, vaikka toki värssyt ruotsiksi jo osaan ja ymmärrän. Niin vahvassa lapsuuden muistot ja tunnelmat ovat.

Meidän muksuista toinen siirtyy syksyllä neljännelle ja toinen kuudennelle luokalle. Poikkeuksellisesti yläasteelle siirrytään lastemme koulusta jo kuudennella. Tämä tulee olemaan iso muutos ainakin tyttärelleni. Pienestä sadan oppilaan “kyläkoulusta” lähdetään “isolle kirkolle”.

Kevätjuhlien kunniaksi on hyvä tehdä leipomuksia. Melkoisen herkullinen tapa juhlistaa alkavaa kesää!

Pähkinä-suklaajuustokakku

Ainekset
100 g voita tai margariinia
300 g digestivekeksejä
(1 rkl kaakaojauhetta)
Suklaatäyte
200 g tummaa suklaata (70 % kaakaota)
300 g maustamatonta tuorejuustoa, ei kevyt-versiota
1 dl kuohukermaa
1 dl sokeria
2 kpl munia
Pähkinätäyte
300 g maustamatonta tuorejuustoa, ei kevyt-versiota
1 1/2 dl sokeria
1 dl kuohukermaa
1/2 dl maapähkinävoita
2 kpl munia
Pinnalle
1/2 dl maapähkinävoita
muutama suolapähkinä

Ohje

Pohja
Sulata voi/margariini. Murskaa keksit joko käsin tai tehosekoittimella. Lisää (kaakaojauhe ja) voi/margariini, sekoita tasaiseksi.
Taputtele keksimurska leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan (halkaisijaltaan n.24  cm) pohjalle ja reunoille. Nosta vuoka jääkaappiin täytteiden valmistuksen ajaksi.
Suklaatäyte
Sulata suklaa ja anna hiukan jäähtyä. Vatkaa tuorejuusto, kerma ja sokeri sähkövatkaimella tasaiseksi. Lisää munat yksitellen vatkaten. Lopuksi vatkaa joukkoon vielä suklaasula
Pähkinätäyte
Vatkaa tuorejuusto, sokeri, kerma ja maapähkinävoi keskenään sähkövatkaimella. Lisää munat yksitellen vatkaten.
Levitä
suklaatäytteestä reilut puolet vuokaan, kaada päälle pähkinätäyte ja lisää loppu suklaatäytteestä nokareina. Kääntele täytteitä kevyesti haarukalla, kunnes ne hieman sekoittuvat. Lisää lopuksi pinnalle maapähkinävoita pieninä nokareina. Levitä myös niitä hieman haarukalla ja lisää vielä suolapähkinät.
Paista
pähkinä-suklaajuustokakkua 150 asteisen uunin alimmalla tasolla n. 1 t 10 min ja jäähdytä hyvin. Anna makujen tasoittua ja kakun tiivistyä jääkaapissa päivän tai pari.

Pähkinä-suklaajuustokakku on makeaa, koostumukseltaan napakkaa ja tuhtia maultaan. Kakusta riittää jo pieni siivu sammuttamaan makean nälkää.