Täällähän on ihan pimeetä

Glorian kodin haastiksessa olen sanonut, etten voisi asua kodissa, jossa on kelmeä yleisvalaistus. No, ehkä nyt voisin, mutta en viihtyisi.

Haastiksen otsake on tähän vuodenaikaan osuva, sillä valaistusasiat ovat varsin ajankohtaisia:

“MAIJA LUKKARI-NYMANIN JA PETER NYMANIN KOTONA KELMEÄ YLEISVALAISTUS OLISI KAUHISTUS”

Nimittäin taas hiukan, kuin varkain – pimeys on täällä. Kuin musta-valkoinen filtteri olisi otettu käyttöön. Siltä minusta ainakin tuntuu. Vielä lähes kaksi kuukautta ja päivät lyhenevät lyhenemistään, kunnes tulemme taas käännekohtaan ja suuntaamme parempaan.

Sisustus lähtee valaistuksesta ja tunnelma luodaan valoilla. Tämä ohje on meille pohjoisen asujille hyvä pitää mielessä, vaikka kesäisin se tahtoo unohtua. Tänä päivänä alan yhä enenevissä määrin arvostaa valaistuksen tehokkuutta. Minua oikein huvittaa, että nuorena kuljin äitini perässä sammuttamassa kattovaloja, ja äitini taas seuraavassa välissä sytytteli niitä uudestaan päälle. Minusta kattovalot olivat ehdottomasti parhaimmillaan, kun ne olivat pois päältä.

Rosy Angelis -lattiavalaisin on tällä hetkellä tyttäremme huoneessa. Sen valaistustehoa voi  himmentää ja parhaimmillaan se toimiikin, kun valon määrää on säädetty lähes minimiin. Taustalla Olucen kullansävyinen Oro-valaisin on yksi lempivalaisimistani. Kuva julkaistu ensimmäisen kerran Glorian Kodissa. Kuva Riitta Sourander.

Nyt alan ymmärtää äitiäni paremmin. Käytännöllisyys kulki tunnelmaa edellä. On pirullista, kun näin keski-ikäisenä alkaa huomata, ettei tunnelmavalossa enää näe syödä, eikä kynttilänvalossa ainakaan lukea rakkausrunoja 🙂

Mutta onneksi tarpeeksi hyvän valaistuksen voi saada aikaiseksi muullakin kuin kelmeällä kattovalolla. Ja kattovalokin on ihan okei, jos sen antama valo on pehmeä ja muilla valaisimilla rikotaan kattovalon antamaa laajalle leviävää yleisvalon luomaa, helposti latteaa tunnelmaa. Rytmitä kotisi valaistus, huomioi epäsuoran valon merkitys ja luo tunnelmia erilaisia valosävyjä ja valaisimia käyttäen.

Parhaat kattovalot ovat siis sellaisia, että niiden antamaa valoa voi säädellä himmentimellä eikä valo leviä koko huoneeseen tasaisesti, kun valot ovat kirkkaasti päällä. Alaspäin valoa suuntaavat kattovalaisimet ovat useimmin turvallisempia ratkaisuja, jos hakee lempeää valaistusta.

Ja siivousvalot ovat ihan eri lukunsa. Niillä voisi olla kokonaan oma katkaisijansa, jota sinä itse hallinnoit, jottei kukaan vahingossa satu sytyttämään niitä väärään aikaan silloin, kun et ole ajatellutkaan siivota tai et ainakaan halua kenenkään muistuttavan sinua haluttomuudestasi.

Lue Glorian Kodin haastattelu kokonaisuudessaa linkin kautta.