Täydellinen pizza isänpäivän iloksi

Isänpäivää voi viettää monin eri tavoin, mutta ainakin useimmissa perheissä päivänsankaria juhlistetaan yhdessä koko perheen voimin.

Yleensä isälle annetaan myös jokin lahja, mutta ennen kaikkea häntä hemmotellaan päivän mittaan monin tavoin, esimerkiksi vapauttamalla hänet yhdeksi päiväksi kokonaan arkisista velvoitteista. Isänpäivänä isä ei siis pyykkää, siivoa tai kokkaa.

Lapsiperheissä isänpäivän ateria on kiva valmistaa yhdessä lasten kanssa. Pikagallupini kouluikäisten lasten keskuudessa paljasti, että lapset kokkaisivat isilleen kernaasti pizzaa – ja ainakin Maijan ja minun perheissämme myös isät takuulla ilahtuvat itsetehdystä pizzasta.

Moni on sitä mieltä, ettei kotioloissa voi valmistaa kelvollista, rapeakuorista pizzaa, ellei sitten satu omistamaan aitoa, puulämmitteistä pizzauunia. Muutamalla Saveur-lehdestä pari vuotta sitten poimimallani pikkukikalla kotipizzastakin saa kuitenkin lähes täydellistä:

  1. Kohota taikinaa kaksi vuorokautta
  2. Valmista taikina mielellään hienoista italialaisista ”00”-pizzajauhoista
  3. Paista pizza kuuman pellin tai pizzakiven päällä
  4. Valmista hyvä tomaattikastike
  5. Valitse hyvä juusto, mielellään puhvelinmaitomozzarellaa

Pizzan pohja ja ”00”-pizzajauhot

Hyvä pizzan tunnistaa hyvästä pohjasta. Samaisen Saveur-lehden pizzataikinaresepti mullisti aikanaan perheemme pizzakulttuurin ja nyt toivon, että siitä koituu iloa myös monelle muulle! Kun taikina valmistetaan hienojakoisista ”00”-pizzajauhoista ja sitä kohotetaan jääkaapissa kaksi vuorokautta, on lopputuloksena rapea ja aromaattinen pizzapohja, joka ei kaksisia täytteitä edes kaipaa.

Jos joku nyt ihmettelee, mikä tekee ”00”-jauhoista niin erinomaisia, niin kerrottakoon, että Italiassa jauhot jaetaan karkeutensa mukaan karkeasta ”2”:sta ”000”:aan, joka on koostumukseltaan kaikkein hienointa laatua. Pizzajauhot ovat yleensä hienojakoista ja ilmavaa ”00”-laatua, jossa proteiinien rakenne on sellainen, että taikinasta tulee äärimmäisen venyvää, minkä ansiosta se ei murru venytettäessäkään.

Pizza on siinäkin mielessä hauska ruoka, että halutessaan jokainen voi tuunata itselleen siitä mieleisensä version. Itse pidän todella paljon yksinkertaisesta Margherita-pizzasta, mutta lähipiirin isien makumieltymykset mielessäni kasasin tällä kertaa tomaattikastikkeen ja puhvelinmaitomozzarellan päälle myös parmankinkkua, oliiveja ja rukolaa.

Makoisaa isänpäivää kaikille!

 keittiossa

Maailman paras

48 tuntia kohotettu pizzataikina

(neljään yhden hengen pizzaan)

2 rkl sokeria

1 rkl oliiviöljyä + lisää

½ tl kuivahiivaa

4,75 dl kylmää vettä

1,3 l ”00”-pizzajauhoja

2 rkl merisuolaa

 

Yhdistä hiiva, öljy, sokeri ja vesi yleiskoneen taikinakulhossa (taikinakoukku asennettuna). Anna seistä 8-10 minuuttia tai kunnes seos alkaa kuplia. Yhdistä suola ja jauhot toisessa kulhossa. Käynnistä kone ja lisää jauhoseos joukkoon vähitellen. Vaivaa taikinaa 8-10 minuuttia tai kunnes se on sileää. Siirrä taikina öljytylle leivinpaperille ja peitä se tuorekelmulla. Anna taikinan tekeytyä huoneenlämmössä tunnin ajan.

Jaa taikina neljäksi tasakokoiseksi palloksi. Asta ne öljyttyyn vuokaan ja pirskottele niiden päälle öljyä. Peitä vuoka tuorekelmulla ja kohota taikinapalloja jääkaapissa kaksi vuorokautta eli 48 tuntia.

(Taikinan ohje on vapaa käännökseni Saveurin ohjeesta.)

IMG_0187

Isänpäivän pizza

(neljälle)

4 x 1 pizzataikinapallo

1 annos tomaattikastiketta (katso resepti alla)

2 x 2 suurta puhvelinmaitomozzarellaa

4 x 3 parmankinkkuviipaletta

Pieniä kalamataoliiveja

Rukolaa

Kuumenna uunipellit tai pizzakivi uunissa. Jauhota pöytä ja muotoile yksi taikinapallo kerrallaan. Muotoile taikinasta käsin pyörittämällä ympyrän tai soikion muotoinen, noin 2,5 mm paksu pohja. Aloita taikinan muotoileminen noin kahden sentin päästä taikinan reunasta. Voit myös fuskata ja kaulita taikinan haluamaasi muotoon.

Levitä pohjan päälle tomaattikastiketta. Revi päälle mozzarellajuustoa ja levitä parmankinkkuviipaleet sekä oliivit juuston päälle. Siirrä pizza kuuman pellin tai pizzakiven päälle. Paista 275-asteisessa uunissa noin 5 minuuttia.

IMG_0205

Helppo tomaattikastike

5 dl paseerattua tomaattia

2 valkosipulinkynttä

0,5 dl oliiviöljyä

Hienoa merisuolaa

Hyppysellinen sokeria

Mustapippuria myllystä

1 tuore rosmariininoksa

Hienonna valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy kattilassa. Kuullota valkosipulisilppua hetki öljyssä. Lisää paseerattu tomaatti, rosmariininoksa, sokeri, suola ja mustapippuri. Anna porista miedolla lämmöllä vähintään 10 minuuttia.IMG_0217

Kirjoittaja on Selina Vienola

Selina Vienola on helsinkiläinen toimittaja, taidehistorioitsija ja
ruokabloggari. Kahden lapsen äiti kokkaa rennolla otteella mausta
tinkimättä. Hyvästä ruoasta hän tulee hyvälle tuulelle, huonosta
huonolle. Selinan Dilliä ja piparjuurta -blogista
 (http://dilliajapiparjuurta.blogspot.fi/löydät lisää herkullisia reseptejä.

Maija ps.

Pizza kuulostaa niin herkulliselle, että haluaisin tehdä sitä nyt heti. Maltan kuitenkin mieleni. Tämä ruokayllätys on isää varten. Huomioithan, että voidaksesi nauttia tätä pizzaa sunnuntaina isänpäivänä, on pizzapohja muistettava tehdä jo perjantaina. Itse piilotan taikinan jääkaapin perälle kulhoon kohoamaan.

keittiossa.typo