Kanavarrasreseptejä löytyy ruokakirjojen ja internetin syövereistä niin paljon, että on vaikea päättää, minkä ohjeen valitsee. Paras tapa saattaakin olla, että aloittaa sieltä, missä kaikki alkoi, eli Turkista.

Tiesitkö, että turkkilainen keittiö on tunnettu siitä, että se esitteli kanavartaansa ensimmäisenä maailmalle? Kanavartaiden salaisuus on hyvässä lihassa ja loistavassa marinadissa.

Kanavartaiden ohessa tarjosimme turkkilaista bulgursalaattia kisiriä ja jugurttikastiketta. Ne antavat kanavartaille kivaa raikkautta ja kosteutta. Huom! Me emme halunneet kisiristä kovin viljapitoista, joten pidimme bulgurin määrän tietoisesti melko vähäisenä. Useissa ohjeissa bulgurin määrä suhteessa kasviksiin on huomattavasti runsaampi.

Turkkilaiset kanavartaat

1 kg kanan rintafileitä

1 iso sipuli

2 valkosipulin kynttä

1,5 dl Bulgarian-jugurttia

3 rkl kasvisöljyä

2 rkl tomaattipyrettä

puolikkaan sitruunan mehu

mustapippuria

1 tl paprikaa

suolaa

oreganoa ja paprikaa

Ohje

Paloittele kanan rintafileet muutaman sentin paksuisiksi tasakokoisiksi paloiksi.

Kuori sipuli ja valkosipulin kynnet. Raasta sipulit raastimen pienimmällä terällä pieneksi silpuksi ja purista sipulin mehu erilliseen kulhoon vaikka puukauhaa apuna käyttäen. Heitä sipuleiden hedelmäliha pois.

Sekoita isossa kulhossa keskenään sipulimehu, jugurtti, öljy, tomaattipyre sekä mausteet. Lisää joukkoon kananpalat ja sekoita. Peitä kulho kelmulla ja laita jääkaappiin mielellään vähintään pariksi tunniksi.

Kuumenna grilli keskilämmölle. Poista kananpalat marinadista ja asettele kananpalat vedessä liotettuihin puisiin tai metallisiin varrastikkuihin. Kananpalat voivat koskea toisiaan, mutta älä laita niitä varrastikkuun liian tiukasti toisiinsa kiinni.

Ripottele vartaiden päälle halutessasi suolaa ja grillaa niitä tulella noin 12 minuuttia samalla käännellen varrastikkuja. Voit halutessasi vielä lopuksi maustaa valmiita kuumia vartaita vaikka oreganolla tai paprikalla saadaksesi hiukan lisämakua.

Kisir eli bulgursalaatti

2 dl bulguria

2 dl kiehuvaa vettä

1 sipuli

1 valkosipulin kynsi

1 tl paprikajauhetta

2 rkl tomaattipyrettä

2 tomaattia

1 kurkku

4 pientä tai 2 isohkoa kevätsipulia

kourallinen hakattua persiljaa

kourallinen hakattua mintun lehteä

puolikkaan sitruunan mehu

3 rkl oliiviöljyä

suolaa oman maun mukaan

mustapippuria oman maun mukaan

pieneksi hakattua chiliä oman maun mukaan

Ohje

Laita bulgur kulhoon. Kaada päälle kiehuvaa vettä. Veden pitäisi peittää bulgur kokonaan. Peitä astia muovilla ja kääri astia vielä pyyhkeeseen. Anna ”hautua” noin 15 minuuttia, jotta bulgur pehmiää.

Bulgurin pehmitessä kuori kevätsipuli ja valkosipuli ja hakkaa ne pieneksi.

Pilko tomaatti ja kurkku, hakkaa persilja ja minttu ja laita ne erilliseen kulhoon. Mitä pienemmiksi pilkot vihannekset, sitä parempi kisirin koostumuksesta tulee.

Ota bulgur esille ja ”pöyhi” sitä sormilla tai puuhaarukalla ja lisää joukkoon sitruunan mehu ja öljy samalla ilmavasti sekoittaen.

Lisää joukkoon pilkotut vihannekset ja yrtit ja jatka ”kuohkeaa” sekoittamista sormillasi tai puuhaarukalla, kunnes ainesosat ovat sekoittuneet keskenään tasaisesti. Lisää halutessasi suolaa, pippuria ja chiliä.

Laita kisir jääkaappiin vetäytymään tunniksi, ja muista pöyhiä salaattia ennen tarjoilua.

Jugurttikastike

2 dl Bulgarian jugurttia

1 rkl oliiviöljyä

suolaa maun mukaan

pippuria maun mukaan

muutama lehti hakattua minttua

Ohje

Sekoita kaikki ainesosat keskenään.