Valaisinmuotia, -haaveita, -virheitä ja -tarinoita

Maijan Maailmassa on vietetty valoviikkoa! Alkuviikosta on esitelty johtojen roiloamis- ja valaistusvinkkejä, mutta vielä on ainakin yksi valaisinteema käsittelemättä. Ja sehän on itse valaisin!

Minä kertakaikkiaan rakastan valaisimia. Pidän erimuotoisista, erikokoisista, erihintaisista ja erityylisistä lampuista. Kotonamme ei ole varsinaisesti mitään tiettyä valaisinlinjaa – jos nyt sellainen ylipäätään kuuluisi olla.

Valaisinmuoti

En myöskään ole kiinnostunut hankkimaan itselleni valaisimia sen mukaan mikä valaisin sattuu olemaan muodissa.

Muodin vaikutuksille meistä kukaan tuskin pystyy olemaan altistumatta. Tiedostamatta tai tietoisesti muoti vaikuttaa valintoihimme. Kun näemme niitä usein, ne alkavat tuntua tutun kotoisilta. Muodissa olevia lamppuja saa myös helpommin, niitä voi olla myymälän varastossa valmiina. Pitkiä toimitusaikoja emme aina halua tai ehdi odottamaan. Muodissa olevista alkuperäisen suunnittelijan luomuksista tehdään myös kopioita. Ne ovat helposti saatavilla ja silloin hinta ei ole välttämättä niiden hankinnan rajoitteena, mutta toivottavasti kuitenkin moraalisena esteenä.

Valaisinmuoti tulee ja menee samalla tavalla kuin muukin muoti. Joistain muotijutuista tulee klassikoita. Harmillinen asia muodissa on, että se voi pilata juuri sen paljon pidetyn esineen sillä, että tuotetta kertakaikkiaan näkee kaikkialla kyllästymispisteeseen asti.

Minulle merkitsee paljon valaisimen muoto, sen täytyy miellyttää silmääni. Lampun antama valo on myös tärkeää. Valaisimissa, tai oikeastaan niiden antaman valon suhteen, olen tehnyt virheitä.

Minä kuitenkin kuulun niihin naisiin, jotka käsilaukun sijasta ostavat mielummin uuden valaisimen. Nyt esittelen vain murto-osan valaisimista, joihin minulla on jonkinasteinen suhde! Suhteita valaisimiin minulla on ollut ja on nykyäänkin paljon, joten paljastan salasuhteistani alkuun vain muutaman.

Tolomeoraakajoulu (40 of 61)

Artimiden valmistamaa klassikkolamppua Tolomeoa löytyy mm. jalka-, pöytä ja -seinävalaisimina. Se on Giancarlo Fassina and Michele de Lucchin suunnittelema ja Artimiden valmistama valaisin. Vaikka Tolomeo-valaisimia on nähty paljon, on lamppu mielestäni ajaton.

Erityisesti pidän lampun yhdistämisestä ei niin moderniin tai kliiniseen ympäristöön. Ehdoton suosikki näistä on seinään piiloasennuttu valaisin. Tällöin turhat johdot eivät sotke lampun muuten niin pelkistettyä linjaa. Tästä lampusta voinee sanoa, että ensin siitä tuli muotilamppu, sitten klassikko.

Tolomeo-lamppuja saa useista liikkeistä, mutta esimerkiksi tästä linkistä voit käydä katomassa kyseisen valaisimen laajaa kirjoa.

Akari 1A

Isami valo

Kuva: www.ambientedirect.com

Isamu Noguchin Vitralle suunnittelema Akari 1 -valiaisin on suosikkejani. Moguchin valaisimista inspiroituneena (lue kopioituna) on tehty jos jonkinlaisia paperilamppuja lähes identtisen näköisinä. Tämän shoji-paperista valmistetun valaisimen Isamu Noguchi suunnitteli jo vuonna 1951. Tämän valaisimen olen halunnut hankkia jo kauan, mutta jostain syystä hankinta on jäänyt ajatusasteelle.

Halutessasi voit tsekata Noguchin suunnittelemia ja myynnissä olevia tuotteita mm. täältä tai käydä ihan fyysisesti kurkkaamassa valaisimia mm. Vitran liikkeessä Helsingissä Yrjönkadulla. Ja, jos ymmärrät ranskaa tai luet sujuvasti kreikkaa voit katsoa Isamu Noguchin taiteen valmistumisesta lyhytdokumentin täältä. Minä en muuten osaa kyseisiä kieliä, mutta katsoin dokkarin silti!

Random light

 

pallolamppu

Kuva: www.abientedirect.fi

Bertijan Potin vuonna 2001 Moooi`lle suunnittelema Random light -valaisin on kiva lamppu ja isossa koossa myös näyttävä. Valaisinta saa ainakin kolmessa kokoluokassa (halkaisija 50 cm, 80 tai 110 cm). Halkaisijaltaan suurin lamppu on ilmava, mutta näyttävä. Se ei blokkaa kokonaan näkyvyyttä, vaikka valaisin olisi asennettu katsekorkeudelle.

Me hankimme tämän kooltaan suurimman valaisimen jo noin 10 vuotta sitten. En kuitenkaan pidä lampun antamasta valosta, vaan meillä lamppu on saanut lähinnä koristelampun aseman. Random light -valaisimesta on tehty valtava määrä kopioita. Nämä ovat kylläkin usein halkaisijaltaan vain noin 50 cm kokoisia.

Moooin valaisimia myy mm. Helsingissä Mannerheimintiellä sisustusliike Skanno.

Rautalankakattokruunu

Tove Adman taggtrådslampa 4_Fotor

Tove Admanin suunnittelema piikkilankalamppu on hankintoja, jolla ei sinällään ole valaistuksen kanssa oikeastaan mitään tekemistä. Valaisimen antama kaino valo on lähinnä tähtitaivaan antamaa loistoa.

Hankimme valaisimen ehkä kahdeksan vuotta sitten Tehtaankadulta liikkestä, jonka nimeä en enää muista. Kyseinen liike on valitettavasti myös muuttanut toisaalle. Tarinan mukaan tämä Tove Admanin valaisin kuvastaa Länsi-Berliiniä, joka kylmän sodan aikana oli piikkilangan ympäröimänä ja valot kuvastivat Länsi-Berliinistä ympäröivään diktatuuriin loistanutta valoa. Tämän valaisimen tarinasta pidän!

Tove Admanin suunnittelmia sisustustuotteita voi käydä ihastelemassa täällä.

Arco

SRP_9340

Arco-jalkavalaisimen ovat suunnitelleet Achille & Pier Giacomo Castiglioni jo vuonna 1962. Valaisimen varjostin on alumiinia ja jalka carrara-marmoria. Jalka on painava ja varjostin pituutensa takia huojuva, joten tätä lamppua ei siirrellä paikasta toiseen sisustusinnon iskiessä.

Me hankimme tämän valaisimen joitain vuosia sitten. Löysimme valaisimen Artek 2nd cycle and vintage -liikkeestä. Hankkimamme vintageyksilö on valmistettu 60-luvulla. Valaisinta löytyy myös uudistuotantona, mutta jostain kumman syystä uusista valaisimista puuttuu se jokin pieni henki, mikä vanhoissa vintagelampuissa on… Vai onko tämä vain mielikuvitustani?

Vanhassa asunnossamme Arco-lamppu toimi ruokapöydän päällä kattovalaisimen korvaajana, sillä emme halunneet “sähköistää” kasettikattoa. Johtojen piiloasentaminen ei ollut mahdollista johtuen katon puukasettien alla olevasta sekavasta rakenteesta jouhineen ja ratapalkkeineen.

Uudistuotannossa myynnissä olevia valaisimia voi katsoa esimerkiksi täältä tai käydä paikan päällä katsomassa mm. Vepsäläisellä.

Jalkalamppu MFL-1Serge-Mouille-Standing-Lamp_A

Kuva: www.sergemouilleusa.com

Ranskalainen taiteilija Serge Mouille suunnitteli nämä ihanan valaisimen, joka kuuluu ehdottomasti minun kolmen suosikkivalaisimeni joukkoon. Kuvassa olevan valaisimen Serge Mouille suunnitteli jo vuonna 1953. Hänen valaisinvalikoimaansa voit käydä tutustumassa esimerkiksi täältä. Serge Mouillen tuotannosta voin vain sanoa “I just love it!”.

kotona.typo