Kesä on mennyt grilliruokien äärellä. Muutamastakin syystä: grilliruoat vaan ovat niin hyviä, ja toisekseen, ruoan laitto hellan ääressä sisätiloissa ei ole tuntunut näillä helteillä mielekkäältä. Välimerellinen ruoka mausteineen ja värikkäine ruoka-aineineen on tuntunut raikkaalta valinnalta.

Tämän menun annokset ovat meille melko tuttuja, mutta yksi yllättäjäkin löytyy: mozzarella-salaatti, joka rakennetaan tomaatin ja basilikan sijaan appelsiinilla ja rucolalla. Melkoisen yksinkertainen yhdistelmä, mutta kombona uudenlainen.

Menu

Appelsiini-mozzarella-salaatti

Tabbouleh

Libanonilainen kana

Jugurttikastike

Perunoita

Appelsiini-mozzarella-salaatti

1 appelsiini

2 Buffalo-mozzarellaa

iso kourallinen rucolaa

3 rkl oliiviöljyä

mustapippuria maun mukaan

Ohje

Viipaloi mozzarella ja asettele ne lautaselle. Kuori appelsiini ja viipaloi se sopiviin paloihin. Asettele mozzarellan sekaan ja lisää rucola. Pirskota päälle oliiviöljyä ja rouhi mustapippuria.

Tabbouleh

3 ruukullista persiljaa

4 isoa tomaattia

reilu ruokalusikallinen bulgur-vehnää

kourallinen tuoretta minttua

2 keskikokoista kevätsipulia

suolaa maun mukaan

mustapippuria maun mukaan

1 rkl maustepippuria murskattuna

½ sitruunan mehu

oliiviöljyä

Ohje

Laita bulgur-vehnä kulhoon ja kaada päälle kiehuvaa vettä sen verran, että bulgur peittyy. Anna vetäytyä noin 15 minuuttia tai kunnes bulgur on imenyt itseensä kaiken veden. Sekoita ja anna jäähtyä kunnes bulgur ei ole enää kuumaa.

Silppua persilja pieneksi. Leikkaa tomaatit pieniksi kuutioiksi. Hakkaa minttu ja kevätsipuli silpuksi. Sekoita kaikki kulhoon. Lisää joukkoon jäähtynyt bulgur-vehnä. Purista sekaan sitruunan mehu. Heitä sekaan suola, mustapippuri ja maustepippuri. Lisää oliiviöljy. Anna tekeytyä jääkaapissa noin tunnin.

Libanonilainen kana

1 kg kanan rintafileitä

Marinadi

2 valkosipulin kynttä

1 rkl jauhettuja korianterin siemeniä

1 rkl jauhettuja kuminan siemeniä

1 rkl jauhettua kardemummaa

1 tl cayenne-pippuria

2 tl savupaprikaa

2 tl suolaa

rouhittua mustaa pippuria

1 pienen sitruunan mehu

3 rkl oliiviöljyä

Ohje

Sekoita aineet keskenään. Laita kanafileet pussiin. Kaada marinadi kanafileiden joukkoon ja anna marinoitua vähintään 3 tuntia, jopa yön yli, jääkaapissa.

Jugurttikastike

1 Bulgarian-jugurtti (2 dl)

1 murskattu valkosipulin kynsi

1 tl murskattuja kuminan siemeniä

1 rkl sitruunan mehua

1 rkl oliiviöljyä

suolaa

mustapippuria

Ohje

Sekoita ainekset keskenään ja anna vetäytyä jääkaapissa tunti.

Tarjoile menu perunoiden kanssa. Seuraksi esim. riesling-viiniä.