Espanjalainen ruoka on yksi suosikeistamme. Tekihän Peter joitain vuosia sitten myös tv-ohjelman Peter Hispaniassa. Minäkin pääsin lasten kanssa Espanjaan moikkaamaan Peteriä ja tuotantotiimiä kuvausten aikana.
Kymmenen-osainen sarja esitteli Espanjaa kulmasta kulmaan, pääosin paikkakuntia ja seutuja, joilla turistit eivät pääsääntöisesti vieraile. Mutta ohjelmassa päästiin myös tutustumaan espanjalaiseen ruoka- ja juomakulttuuriin.
Paella on espanjalainen versio pyttipannusta. Niin sanottuun ”Mixed Paellaan” (englanniksi, löytyisikö tälle muuten hyvää suomennosta?) on yhdistetty kanaa, makkaraa ja äyriäisiä. Herkullisuutensa lisäksi paella on myös helppo valmistaa. Ja sitä paitsi, paella on yhden astian ateria. Keittiössä ei saa aikaan suurta sotkua, sillä et tarvitse valmisteluissa paistinpannua, muutamaa veistä ja leikkuulautaa enempää astioita
Mixed Paella
3 dl espanjalaista Bomba-riisiä tai muuta hyvin nestettä imevää riisiä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 litra kanafondia
2-3 rkl oliiviöljyä
1 pienehkö punainen paprika kuutioituna
100 g pakasteherneitä
kourallinen hakattua persiljaa
300 g kanan rintafilettä
100 g chorizo-makkaraa
200 g/120 g simpukoita
120 g katkaravun pyrstöjä
hyppysellinen sahramia (0,5 g)
sitruunalohkoja tarjoiluun
suolaa maun mukaan
pippuria maun mukaan
1 dl valkoviiniä
Ohje
Kuullota hakattu sipuli, murskattu valkosipuli ja pilkottu paprika oliiviöljyssä. Lisää joukkoon reilun kokoiksi paloiksi leikatut kanafileet ja kuutioitu chorizo-makkara.
Ruskista filepaloja ja makkaraa muutama minuutti pannulla ja lisää riisi. Anna riisin paistua muutama minuutti ja lisää valkoviini. Anna osan valkoviinistä haihtua ja lisää 1/3 kanaliemestä.
Lisää sahrami ja mausta suolalla sekä pippurilla. Lisää pakasteherneet. Lisää kanalientä sitä mukaan kun paella uhkaa kuivua. Riisi on pannulla hieman lajikkeesta riippuen kaikkiaan noin parikymmentä minuuttia. Lisää lopussa katkaravut, simpukat sekä hakattu persilja.
Sekoita ainekset keskenään pannulla. Purista tarjoiltaessa päälle sitruunaa.