Hummerit ja carpaccio – viikonloppuillallinen!

Minä en ole viime aikoina ehtinyt paljoa keittiössä loistaa. Uuden liiketilani avaaminen on vienyt yllättävän paljon aikaa. Onneksi minulla on rakas mieheni Peter, joka ei loista pelkästään parrasvaloissa, vaan myös keittiössä.

Alkupalana carpaccio sekä skagen-röra (suoraan Anton & Antonista) ja pääruokana hummerit kuulostavat paljon työläämmiltä kuin ovat. Tai mistä minä tarkkaan tietäisin, sillä Peter hoiti tällä kertaa kaupassakäynnit ja itse kokkaustyön. Minä kun en ehtinyt edes seuraneitinä toimimaan. Onneksi routa porsaan kotiin ajaa – ehdin siis paikalle ruoka-ajaksi.

Itse en ole koskaan tavannut valmistaa ruokaa elävistä hummereista, eikä Peter tehnyt sitä nytkään. Valmiiksi keitetyt pakastehummerit kelpasivat hyvin, vaikka eivät ne nyt ihan samaa luokkaa ole kuin tuoreet serkkunsa, joita olen päässyt nauttimaan ainoastaan ravintolassa. Muista, että pakastehummerit on parasta sulattaa jääkaapissa vuorokauden yli.

Carpaccio

400 g laadukasta härän tai naudan sisäfileetä

ripaus sormisuolaa

2 rkl oliiviöljyä

2 rkl  sitruunamehua

2 rkl kaprista

4 rkl paahdettuja pinjansiemeniä

1 punainen chili silputtuna

kourallinen rucolaa

25 g parmesaanilastuja

Ohje

Puhdista filee, ripottele ulkoreunoille suola, kääri tiukasti kelmuun. Laita filee jääkaappiin vetäytymään pariksi tunniksi ja sen jälkeen vielä pakastimeen pariksi tunniksi. Ota liha pakkasesta ja leikkaa se terävällä veitsellä ohuiksi viipaleiksi.

Asettele viipaleet lautasille ohueksi kerrokseksi. Voit vielä tarvittaessa painella viipaleita.

Sekoita oliiviöljy ja sitruunamehu, pirskottele seos lihoille.

Sekoita keskenään kaprikset, paahdetut pinjansiemenet, silputtu chili ja levitä seos lihaviipaleiden päälle. Lisää vielä rucolaa ja halutessasi raasta päälle myös parmesaanilastuja. Tarjoile heti.

Hummerit

150–200 g voita

2 hummeria (pakaste)

1 dl sitruunamehua

4 rkl tuoretta silputtua basilikaa

4 kpl murskattua valkosipulinkynttä

suolaa maun mukaan

Ohje

Sulata voi juoksevaksi ja lisää siihen sitruunamehu, basilikasilppu, valkosipulimurska ja suola.

Aseta hummerit selälleen ja halkaise ne pituussuunnassa. Poista hummerin vatsalaukku ja suoli. Löydät ne helposti värin perusteella. Poista kaikki harmaan värinen, herkullinen liha on vaaleaa. Voitele lihapinta voiseoksella ja anna makujen vetäytyä noin tunnin ajan jääkaapissa.

Grillaa hummerit parilapannulla tai grillissä (meillä on uunissa grillivastus) ensin lihapuoli alaspäin noin 4 minuuttia. Käännä lihapuoli ylöspäin ja kaada hummereiden päälle jäljellä oleva voikastike. Ripottele päälle halutessasi hiukan juustoraastetta. Jatka hummerien grillaamista vielä 3-5 minuuttia.

Tarjoile hummerit leipäpalojen kera.