Hyvinvointi lähtee ruokavaliosta

Ruokavalion merkitys on valtava hyvinvoinnin kannalta. Väitetään, että 70-80 % hyvinvoinnista tulee ruokavalion kautta. Hyvä ruokavalio mm. ennaltaehkäisee ylipainon syntymistä, ehkäisee elintapasairauksia, mielenterveyden ongelmia, parantaa unta, kaunistaa ihoa ja auttaa treenituloksien syntymisessä.

Kuitenkin moni meistä syyllistyy ruokavalionsa laiminlyöntiin. Useimmilla on tietoa hyvän ruokavalion koostumuksesta, mutta syystä tai toisesta sitä ei noudateta. Vedotaan työkiireisiin,  ruuhkavuosiin jne. Ihan ymmärrettäviä syitä, vaikka juuri kiireisessä elämässä ruokavalion merkitys korostuu entisestään.  Naiset myös syyllistyvät siihen, että he karsivat energiaa kunnollisesta ruoasta,  jotta voivat nauttia vaikkapa valkoviininsä. Silloin mennään usein pieleen.  Niille, joille alkoholi sopii, voivat ihan vapaasti nauttia lasin valkoviiniä silloin tällöin ilman, että heidän tarvitsee nipistää ruokavaliostaan mitään tärkeitä ruoka-aineita pois.  Lue Helsingin Sanomien asiaa käsittelevä juttu täältä.

Hyvän ruokavalion perustat ja ruoan makrot

Millainen sitten on hyvä ruokavalio? Lähtökohtana on varmasti monipuolinen ruoka ja riittävä proteiinin, hiilihydraattien ja hyvien rasvojen saanti. Energiaa pitää saada tarpeeksi, jotta jaksaa ja aineenvaihdunta pysyy käynnissä. Tarkkojen ruoan makrojen (hiilihydraatit, rasvat, proteiinit) laskeminen on monelle turhaa (ja toisille stressaavaa), perinteinen lautasmalli antaa jo paljon osviittaa. Kalorien laskeminen on vielä turhempaa, sillä merkitystä on sillä, mistä ruoista saa kalorinsa.

Tytti Kajasniemi Fitness Villagesta laski minun kulutukseeni ja painooni nähden sopivat määrät proteiinia, hiilihydraattia ja rasvaa päivän tarpeisiini.  Aloitimme ruokavalioni justeeramisen niin, että saan ruokavaliostani vuorokaudessa noin 1 g rasvaa painokiloa kohden, proteiinia 1,6 g  ja hiilihydraatteja 2,4 g per painokilo. Proteiinimäärät ovat alkuun asetettu hiukan alakanttiin, mutta niiden saanti lisääntyy, kun ruokavaliooni lisätään asteittain hiilihydraatteja aina 3-4 grammaan painokiloa kohden.  Sain myös malliruokavalion, jonka avulla voin kasata sopivat ja mieleiset ateriat.

Ei säätöä – ainakaan lasten aikana

Ruokia ei kuitenkaan tarvitse, eikä minun kohdallani niitä ole tarkoituskaan laskea tai punnita kuin ehkä muutaman kerran alkuun, sillä ruokien määrät oppii nopeasti hahmottamaan silmämääräisesti. En myöskään halua tehdä numeroa syömisestä etenkään lasten aikana. Terveellinen ruokavalio ja ruoan annostelu onnistuu todella ilman ruokavaakaa. Valitsemme siis ruokia, jotka sopivat kaikille tai mukailen ”salaa” annostani lautasellani hiukan paremmin minulle sopivaksi, jotta ravintomakrot ovat  minulle urheiluuni sekä yleiseen aktiivisuuteni nähden optimaalisemmat. Ja vaikka minulla olisikin halu toteuttaa joitain ulkonäöllisiäkin toiveita ruokavalioni avulla, en turhaan höpötä niistä lapsilleni. Lasteni aikana en muutenkaan puhu omasta saati muiden vartaloista kriittiseen sävyyn.

Riittävä puhtaan veden juontikin näyttelee suurta roolia hyvinvoinnissa, vaikka minun on toisinaan vaikeaa pitää riittävästä juomisesta kiinni.  Tytti neuvoi minua juomaan 2–5 litraa vuorokaudessa. Tuo kaksi onnistunee, mutta 5 litraa kuulostaa liialta. Katsotaan kuinka  käy. Joka tapauksessa ruoka, vesi ja lepo – nämä kaikki vaikuttavat ihmisen palautumiseen.

 

Yhteys kadotettuun minään

On jännää huomata kuinka ihmisiä helposti ärsyttää ruokavaliosta tai tavoitteellisesta urheilusta keskusteleminen. Ihannemaailmassa ruokailu ainakin sujuisi mallikkaasti luonnostaan, pelkkien vaistojen varassa. Näin se ehkä joillakin onnistuukin  –  hyvän ja sopivan ruokavalion koonti toteutuu siis intuitiivisesti ilman säätöä, kokeilua, lakkoa tai tietoista luopumista.

Moni on kuitenkin kadottanut yhteyden itseensä ja sen lisäksi jokaisella meillä taitaa olla jokin henkilökohtainen heikkous. Mehän kaikki olisimme viisaita, onnellisesti avioliitossa, hoikkia, täydellisiä myös iholtamme eikä meillä olisi elintapasairauksia, jos me kaikki kuuntelisimme syvää sisintä ja toimisimme oikein. Minä siis kannustan itsetutkiskelemaan, kokeilemaan ja kysymään ammattilaiselta apua, jos jokin asia omassa voinnissasi vaivaa sinua. Uskon, että oma balanssi löytyy, kun sitä etsii.

Uudenvuoden päätökset ja vointi

Vaikka tein päätöksen tipattomasta ja sokerittomasta tammikuusta, ei minun olisi tällä kertaa edes tarvinnut tehdä mitään päätöstä rajoittaakseni himojani. Motivaationi astetta parempaan hyvinvointiin on niin suuri. Ruokavalioni on pitänyt energiatasoni päivän mittaan hyvänä ja uneni syvänä. Usein nälkä ja väsymys saavat  meidät toimimaan itsellemme vahingollisesti, mikä vaikuttaa myös yöuniin. Päätökseni terveellisestä tammikuusta on kuitenkin varmasti auttanut siinä, etten epähuomiossa ole nauttinut kyseisiä ruoka-aineita vain siitä syystä, että minulle tarjottiin niitä tai ne olivat esillä vaikkapa keittiön pöydällä. Näinhän usein käy, käsi menee epähuomiossa pussille tai ottaa kiinni lasin jalasta.

Ilolla voin kuitenkin todeta, että uneni on tammikuun aikana ollut parempaa kuin vuosiin, mikä johtunee säännöllisestä ruokavaliosta ja alkoholivapaista viikoista sekä niiden vaikutuksesta kokonaisvaltaiseen hyvinvointiini. Toivottavasti muutkin, jotka etsivät kadotettua balanssia, ovat jo löytäneet sen tai ainakin ovat hyvässä vauhdissa sen etsimisessä!

Jos pidit tästä artikkelista, niin olisi mukavaa, jos jaat sen eteen päin klikkaamalla sosiaalisen median kuvakkeita alla! Kiitos!