Keltainen piristää päivää, se tuo mieleen kesän, valon ja auringon. Keltainen tuntuu joskus varoittavalta väriltä, jopa liian agressiiviselta. Toisinaan se tuo haikean olon – muiston menneeseen kesään. Välillä keltainen saa haaveleimaan tulevasta, enteilevästä joululomatkasta!
Keltainen piristää huonetta. Etenkin skandinaavista sisustusta, joka on usein vaaleaa ja muodoiltaan monotonista. Musta-valkoinen sisustus saa pisteen iin päälle keltaisella lampulla.
Kuva Kristofer Johnsson
Miten olisi keltainen Hans Wegnerin Papa bear -tuoli String-kirjahyllyjen rinnalla? Minun ainakin täytyisi ensin “hiukan” säästää hankintoja varten…Kuva www.alvhemmakleri.se
Aamu voi alkaa pirteämmin, jos tarjoilet kahvin Nurmesniemen keltaisesta Pehtoorin kahvipannusta. Ilo ja elämänmyönteisyys ovat keltaisen ominaisuuksia, jotka syksyisinä aamuina herättävät sinut valoisaan päivään keltaisten astioiden avulla.Kuva vihreätalo.com
Piristäisitkö eteistäsi pienellä keltaisella väriläiskällä? Olisiko kotiintulo työ- ja koulupäivän jälkeen iloisempaa? Unohtaisitko työpäivän kiireet? Valaisimet Muuton E27 -lamput.© Julien Fernandez – Bordeaux – France. Appartement a Bordeaux. Architecte d’interieur : Fusion D.
Mitä jos nojatuoli ja sohva olisivat keltaiset? Haaveilisitko sohvalla joululomamatkastasi jonnekin lämpimään? Kirkkaat värit ovat myös visuaalisesti mieltä kohottavia olohuoneessa. Tuoli Acapulco chair.
© Julien Fernandez – Bordeaux – France. Appartement a Bordeaux. Architecte d’interieur : Fusion D
Miltä tuntuisi keltainen auto? Kurvaisitko aina pirteänä töihin? Keltainen väri toimii myös huomiovärinä. Watch out, here I come!
Mielisitkö ulkomaille? Lähtisitkö poimimaan sitruunoita? Me lähdemme joulun jälkeen Espanjaan. Vaikkei olisi hellettä, siellä on valoa!
Haluaisitko auringon lautasellesi ja keltaisen kuun siihen sivuun?
Ystäväni “avokadopastaäiti” Hanna Gullichsenin pastareseptin innoittamana tein avokadolohipastaa carbonara, joka oli yhtä herkullista kuin kesän aurinko.
Lohi-avokadopasta kahdelle
2 avokadoa
6 kylmäsavulohisiivua
1/4 sitruunan mehu
1 valkosipulin kynsi
2 luomukanamunaa
hyvää ekstraneitsytoliiviöljyä
spagettia tai vastaavaa
suolahiutaleita
pippuria
Puolita avokadot, poista kivi ja kaavi sisältö kulhoon. Hierrä valkosipuli veitsellä tahnaksi suolakiteiden kanssa. Lisää avokadoihin valkosipulitahna, sitruunanmehu ja kunnon loraus öljyä. Rouskauta päälle mustapippuria muutaman kierroksen verran ja tarkista suola.
Kun pasta alkaa olla valmista, lisää avokadoihin ruokalusikallinen keitinvettä ja sekoita sopivan sileäksi tahnaksi.
Sekoita hyvin pastat ja avokadotahna ja annostele lautasille. Lisää lohi haluamasi kokoisina palasina pastan päälle ja viimeistele annokset munankeltuaisilla. Keltuaiset pysyvät ehjinä kuorenpuolikkaissa, mutta pienellä riskillä ne voi sujauttaa annoksen päälle sellaisinaankin.
Lautaset täytyy lämmittää esimerkiksi pastan keitinvedellä, koska jäähtyessään kastike menettää nopeasti juoksevuutensa.
Viiniasiantuntijamme Marko vinkkaa: ”Savulohen väkevä maku antaa tälle pastalle mukavasti muskelia. Toisaalta valkosipuli ja oliiviöljy tuovat mukaan rustiikkisen piirteen, johon voisi sopia roteva Etelä-Ranskan valkoviini, esimerkiksi tällä haava trendikkäänä pidetystä picpoul-rypäleestä. Alkossa tarjolla esim. Languedocin isoimpiin tuottajiin kuuluvan Gérard Bertrandin Picpoul de Pinet 2014, hinta 12,49 €.