Matkalla Intiassa: värien valtakunta Jaipur

Koska minulle ei ole tällä hetkellä rahaa eikä aikaa matkustaa, on tyytyminen reissuhaaveiluun ja nettimatkailuun. Onneksi olemassa on Riitta, Maijan Maailman matkaaja, joka jakaa Maijan Maailman lukijoille Jaipurin kokemuksiaan.

Rajasthanin osavaltion pääkaupunki Jaipur herää kanssani aurinkoiseen ja lämpimään aamuun. Päivälämpötila nyt maaliskuussa on tavanomaista korkeampi, reilut 33 astetta. Minulle kerrotaan sen nousevan kesäkuukausina jopa 45:een asteeseen. Hotellin porttien ulkopuolella rekat ja autot tööttäilevät monimutkaista merkkikieltään jo paljon ennen auringonnousua.

Narain Niwas -hotellin huoneen seinät ovat onneksi paksut. Hotelli on ns. heritage-hotelli, entinen palatsi. Sen haveli-arkkitehtuuri on saanut vaikutteita niin britti-imperiumin rakennustavoista kuin intialaisesta palatsiarkkitehtuurista.

Värit  hämmentävät pohjoismaiseen harmauteen tottunutta. Seinien kurkuma ja vaaleanpunainen ovat kuin satukirjasta, taidokkaat boordit kiertävät tiloja. Yleisten alueiden pompöösit sohvat tuskin mahtuisivat suomalaisen kartanon ovesta sisään. Kuitenkin hotelli ei ole ylisliipattu eikä öky, vaan viehättävästi rapistunut, kuin kypsän iän tyylikkäästi saavuttanyt entinen missi. Buukkaukset kannattaa tehdä hotellin oman sivuston kautta http://www.hotelnarainniwas.com/, huonehinnat sadan euron molemmin puolin.

Myös shoppailutarpeet tulee tyydytettyä vaikka ei liikkuisi hotellilta lainkaan. Hot Pink -muotiliike on paikallisten fashionistojen lempipuoti, sen verkkosivuilta löytyy myös erinomainen Jaipur-opas: www.hotpinkindia.com

jaipur (3 of 3)

Parhaimmat intialaiset ravintolat sijaitsevat ehkä yllättäen hotellien yhteydessä. Poikkeuksena sääntöön on 80-paikkainen paikallisten suosima Niros, jonka rajasthanilaista ruokakulttuuria esittelevä kasvisthali oli suussasulava. Jaipurilaiset syövät iltaisin kotonaan, ja jos haluavat jotain kotiruoasta poikkeavaa, he yleensä hakevat ravintolasta italialaisia tai kiinalaisia makunautintoja! Turisteille al fresco -illallistamista tarjoavat mm. Samode Haveli Hotel ja Saba Haveli Hotel.jaipur (1 of 3)

Minun Intiani -kirjan kirjoittaja Virpi Hämeen-Anttila kuvailee Iltalehden matka-artikkelissa Rajasthania näin:

– Yleiskuvaltaan Rajasthan on hirmuisen värikäs, eikä köyhyys shokeeraa matkaajaa niin kuin esimerkiksi Mumbaissa tai Kalkutassa.

– Kaikkein upeimmat intialaiset turbaanit tulevat tältä alueelta, ja naisten vaatteet ovat huikaisevan värisiä. He rakastavat punavärjättyjä upeita kankaita. Menee mihin tahansa se kaikkein köyhinkin iikka on puettu päästä jalkoihin fantastisilla väreillä.

Rajasthanin entisen hallitsijakansan rajputien perintö elää alueella voimakkaana.

– Rajasthanilaiset ovat ylpeitä historiastaan, kertoo Hämeen-Anttila.

– Rajputit ovat ratsastajakansaa, jolla on ritarietiikka. Siellä on paljon traagisia tarinoita romansseista, uskollisuudesta, ritarillisuudesta ja sankaruudesta.

Rajputien perintöä ovat niin ikään linnoitukset ja palatsit, joista useat toimivat nykyään museoina.

– Intian mahtavimmat linnoitukset ja kauneimmat ruhtinaspalatsit löytyvät Rajasthanista. Melkein kaikissa isoissa kaupungeissa on upeat palatsit, jotka ovat täynnä seinämaalauksia ja miniatyyrejä.

Kolmen miljoonan asukkaan Jaipur sijaitsee vajaat 300 km Delhistä lounaaseen. Sinne pääsee näppärästi edullisella paikallislennolla. Jaipuriin liikennöivät mm. Indigo ja Jet Star India. Taksilla matka kestää viitisen tuntia.

Lisäinfoa Jaipurin nähtävyyksistä saa täältä.

jaipur (2 of 3)

vapaalla.typo

Riitta Sourander

on helsinkiläinen sisustukseen erikoistunut valokuvaaja. Reissunainen ja maailmankansalainen. On kotonaan melkolailla missä vaan. Rakastaa metsiä ja eläimiä. Meditoi ja juoksee. Tämänhetkiset kiinnostuksen kohteet: japanilaiset kivipuutarhat, ekologinen rakentaminen ja vaihtoehtoiset energiamuodot.