Muuttojen viemää – selviytymisopas

Me olemme remontoineet monta asuntoa ja muuttaneet paljon. Emme ole siis pelkästään sarjaremontoijia vaan myös sarjamuuttajia.

Viime torstaina selätimme taas yhden muuton. Minulta kysytään usein, eikö muuttaminen ole minusta kauheaa. No vastaus on, että onhan se melko kauheaa. Sen kuitenkin kestää, kun organisoi muuton huolellisesti, tarvittaessa välivarastoi, käyttää ammattilaisia muuttoapuna, kirjaa laatikoiden sisällön, ei nuukaile lainalaatikoiden eikä pakkausmateriaalien suhteen ja aloittaa homman ajoissa.

Me olemme myös muuttaneet lukumäärältään enemmän kuin meillä on ollut asuntoja. Tällä kertaa emme kuitenkaan vieneet tavaroita välivarastoon, vaikka asuntomme remontti ei ole vielä valmis. Siirryimme väliaikaiseen asumismuotoon, kunnes huoneisto saadaan kuntoon.

Aloitimme ajoissa

Vaikka koti oli  pakkausvaiheessa viikkoja järkyttävä kaaos muuttolaatikoineen ja tyhjine kirjahyllyineen, hyvissä ajoin tehty aloitus on sen arvoista. Lopussa kiittelee aikaista heräämistä. Starttasimme myös siitä päästä, mikä on mielestämme kaikkein inhottavinta. Minulle se on vintin tyhjennys. Usein aloitamme tyhjentämään sitä siinä vaiheessa, kun kuvittelee, että kaikki on tehty.

Tällä kertaa tyhjensimme vintin pikkuhiljaa jo tammikuun aikana ja vein kaikki tavarat henkilöautolla uuden huoneiston vintille. Hieman liioittelen kyllä omaa osuuttani, todellisuudessa Peter toimi melko reippaasti kuljetusliikkeenäni.

MM-3174

Numerointia, suojaamista ja omatoimista kuljetusta

Laatikot numeroin aina juoksevasti niin laatikkoon kuin word-tiedostoon, ja kirjaan perään huoneen, johon laatikko muuttopäivänä viedään. Tämä ei auta vain siinä, että osaan kaivaa haluttua tavaraa oikeasta laatikosta, jos sille tulee tarve, vaan myös siinä, että laatikko ohjautuu muutossa heti oikeaan huoneeseen.

Olen myös piirtänyt huonekartat, josta selviää jokaisen huonekalun oikea sijainti. Myös remonttisuunnittelu on syytä aloittaa kalustesijoittelusta. Tosin tässä muutossa tuo laatikoiden ja huonekalujen ohjautuminen oikeille paikoilleen oli hiukan hankalampaa, sillä 70 % huonetiloista on yhä poissa käytöstä.

Suojasimme kaiken särkyvän huolellisesti kuplamuoviin ja myös kiristekalvoa kului. Onneksi on olemassa kelmutin. Tähän muuttoon tuhrautui kolme rullaa kiristekalvoa. Kelmuttimen voisi sanoa olevan muuttajan paras ystävä.

Kaiken arvokkaan, lähinnä tunnearvoltaan, kuljetamme käsin henkilöautolla. Isovanhempien taulut menivät pikkuhiljaa suojattuun paikkaan muuttoa edeltävinä päivinä.

MM-3257

Lainalaatikkoja 125 kappaletta ja pahvilaatikkoja kymmenittäin

Ja sitten, hyvät ihmiset, älkää säästäkö lainalaatikoiden määrissä. Laatikoita on oltava paljon. Niistä ei tavaran sovi pursua yli, jotta muuttomiehet voivat vaihtaa laatikkojen pinousjärjestystä tarpeen mukaan. Kovakantisia kirjoja ei kannata tunkea pullolleen laatikoihin. Jos teet niistä liian painavia, hidastuu muuttomiesten työ.

MM-3166

Kuva vasemmalla: Aina ehtii kuntoilla muuton lomassa (heh, heh!).

Muuttokuorma remontin keskelle

Remonttimme ei ole mennyt ihan niin kuin toivoisi. Jouduimme vaihtamaan urakoitsijaa kesken remontin, tapahtui vesivahinko sekä myös muita aikaa syöviä yllätyksiä.

Vaikka asuntomme remontti ei ole vielä valmis, olemme loppusuoralla. Nyt muutto on selätetty, Lainalaatikon muuttomiehet olivat reippaita muuttomiehiä (kiitos myös heille!), laatikot ja tavarat ovat sijoitettuina asuntomme muutamaan valmiseen huoneeseen ja me olemme siirtyneet hotelliin. Ei pöllömpää – ainakaan lasten mielestä.

 

 

 

kotona.typo