Uuteen vuoteen maailman makujen saattelemina

Me menemme tänä vuonna ottamaan uutta vuotta vastaan ystäväperheemme luokse. Minun ei siis tarvitse itse miettiä juhlatarjoiluja.

Jos vanhat merkit pitävät paikkansa saamme kylässä grilliruokaa. Ystävämme nimittäin pitävät grillin kuumana vuoden ympäri.  Uutta vuotta on juhlittu aina ystäväpiirissä ryhmäkokoonpanon- ja vastaanottoresidenssin vaihdellessa. Viimeiset 11 vuotta aina lasten kanssa. Usein kylästä on saavuttu kotiin tai vieraat livahtaneet omiin koteihinsa jo ennen vuoden vaihtumista. Nykyisin meidän lapsemme jaksavat jo kuitenkin valvoa vuoden ensi minuuteille asti.

Viime uuden vuoden juhlaruoat me kokkasimme hyvissä ajoin “koekeittiössämme” jo ennen vuoden vaihdetta. Teimme ruokia, joiden makujen saattelemana Maijan Maailman lukijat pääsivät reissaamaan lähes maailman ympäri. Vuoden vaihtumista minä, Peter ja lapset juhlistimme kuitenkin Espanjassa parin ystäväperheen kanssa.

Juhlamenun kokkailut taittuivat meidän vanhan kotimme keittiössä. Ruutulattia oli vänkä, mutta siivousorientoituneelle turhauttava. Mustassa näkyi leivän murut, valkoisella ruudulla pitkät tummat hiukseni. Nykyään arvostan enenevässä määrin pintoja, jotka ovat siivouksen suhteen armollisempia 🙂

Tuolloin, vuosi sitten, Selinan kanssa tehty ruoka on yhä ajankohtainen. Erityisesti perulainen ruoka on nousussa. Niinpä menun alkupalaksi kokattu lohiceviche vei meidät Etelä-Amerikkaan ja Peruun, possunribsien kanssa tarjottava Monkey Gland -kastike Etelä-Afrikkaan, aasialaisittain maustettu kaalisalaatti taas Kaakkois-Aasiaan ja Pavlova-jälkkäri Australiaan.

Uuden vuoden menu:

Lohiceviche
Possun ribsit & Monkey Gland -kastiketta
Aasialainen punakaalisalaatti
Pavlova vaniljaisella mascarponevaahdolla

IMG_0115

Lohi-ceviche

500 g nahatonta lohifilettä

Marinadi

3 kypsän limen mehu

1 pieni punasipuli hienoksi silputtuna

Pieni, peukalonpään kokoinen pala tuoretta inkivääriä hienoksi silputtuna (tai maun mukaan)

1 punainen chili hienonnettuna, siemenet poistettuna

2 rkl neitsytoliiviöljyä

1 tl hienoa merisuolaa

Lisäksi

2 rkl tuoretta korianteria hienonnettuna

3 rkl ruohosipulia hienonnettuna

 Ohje

Sekoita marinadin ainekset kulhossa. Kuutioi lohi pieniksi paloiksi ja lisää se marinadin joukkoon. Anna maustua kylmässä vähintään noin tunnin ajan. Nosta vadille ennen tarjoamista ja viimeistele annos tuoreella korianterilla ja ruohosipulilla.

IMG_0165

Possun ribsit & Monkey Gland -kastiketta (6 annosta)

4 (luomu)possun kylkiriviä (n. 1,5 kg)

Mausteseos

1,5 rkl paprikajauhetta

0,5 rkl savupaprikajauhetta

3 tl hienoa merisuolaa

1 tl chilijauhetta

mustapippuria myllystä

3 valkosipulinkynttä raastettuna

1 (luomu)appelsiinin kuori raastettuna (vain oranssi osa)

Lisäksi

1 (luomu)appelsiinin kuori raastettuna

Ohje

Sekoita mausteseoksen ainekset kulhossa. Hiero mausteseos lihan pintaan. Laita lihat uunivuokaan. Lisää pohjalle pari desiä vettä ja peitä vuoka tiiviisti foliolla. Kypsennä 180-asteisessa uunissa pari tuntia tai kunnes liha on kypsää eli se on pehmeää ja irtoaa luista. (Lihat voi kypsentää vaikka päivää ennen tarjoamista.)

Valele lihojen päälle Monkey Gland -kastiketta (katso ohje). Grillaa ribseihin rapea pinta uunin grillivastuksen alla.

Leikkaa kylkirivi annospaloiksi ja viimeistele raastetulla appelsiininkuorella. 

IMG_0156

Monkey Gland -kastike

4 isoa tomaattia lohkottuina

tilkka rypsiöljyä

peukalon pään kokoinen pala inkivääriä raastettuna

2 valkosipulinkynttä raastettuna

1 sipuli silputtuna

2-3 rkl tummaa ruokosokeria (chutneyn makeudesta riippuen)

1 tl sherryviinietikkaa

2 rkl Worcestershire-kastiketta

1 dl aprikoosichutneyta (tai jotain muuta hedelmächutneyta)

1 tl chilihiutaleita tai 1 tl tabascoa

hienoa merisuolaa

mustapippuria myllystä

Ohje

Kuullota sipulia ja valkosipulia kattilassa öljytilkassa. Lisää tomaatit ja inkivääri ja kypsennä niitä muutama minuutti. Lisää muut ainekset ja hauduta miedolla lämmöllä parikymmentä minuuttia. Soseuta sauvasekoittimella sileäksi. Tarkista suola ja lisää sitä tarvittaessa.IMG_0212

Aasialainen punakaalisalaatti

1 pieni punakaali

1 ruukku tuoretta korianteria hienonnettuna

2 kevätsipulinvartta silputtuna

1 punainen chili hienonnettuna, siemenet poistettuna

Kastike

2 rkl ruokosokeria

2 (kypsän) limen mehu

3 rkl kalakastiketta (tai maun mukaan)

(sormisuolaa)

Ohje

Suikaloi kaali hyvin ohuiksi suikaleiksi, esimerkiksi vihannesmandoliinilla. Yhdistä kastikeainekset kulhossa. Kaada kastike suikaloidun kaalin joukkoon. Puristele kaalia käsin, jotta maut imeytyvät tasaisesti ja kaalin rakenne pehmenee hiukan. Lisää joukkoon hienonnetut yrtit ja chili. Tarjoa ribsien kanssa.

IMG_0274

Pavlova vaniljaisella mascarponevaahdolla

1 marenkipohja (katso ohje)

Mascarponevaahtoa (katso ohje)

1 granaattiomenan siemenet

200 g pensasmustikoita

Tuoretta minttua

(Agavesiirappia)

Marenki

4 kananmunaa

1/2 tl (luomu)sitruunan mehua

1,5 dl tomusokeria

1,25 dl Siro-sokeria (erityishienoa sokeria)

1 tl perunajauhoja

Ohje

Erottele valkuaiset kuivaan kulhoon. Vatkaa huoneenlämpöiset valkuaiset sähkövatkaimella kovaksi, kiiltäväksi vaahdoksi. Lisää sitruunanmehu ja sokerit vähän kerrallaan. Vatkaa kovaksi, terävähuippuiseksi vaahdoksi. Lisää perunajauhot vatkauksen loppuvaiheessa. Vaahto on valmista, kun se pysyy kulhossa ylösalaisin käännettynä.

Piirrä leivinpaperille iso ympyrä esim. kattilankantta apuna käyttäen. Täytä ympyrä marenkimassalla lusikkaa tai nuolijaa apuna käyttäen. Kypsennä 100-asteisessa uunissa 80 minuuttia. Alenna lämpö 50 asteeseen ja jatka kypsennystä toiset 80 minuuttia. Sammuta uuni, raota luukkua ja anna marengin kuivua uunissa yön yli. Marengin kuuluu olla pinnalta rapeaa ja sisältä ihanan sitkeää.

Mascarponevaahto

400 g mascarponejuustoa

4 dl vispikermaa

6 rkl tomusokeria (tai maun mukaan)

1 tl vaniljajauhetta

2 tl sitruunanmehua

Ohje

Vatkaa kerma vaahdoksi. Notkista tuorejuusto ja sekoita joukkoon sokeri ja vaniljajauhe sekä sitruunanmehu. Yhdistä kerma ja tuorejuustoseos keskenään varovasti käännellen.

Levitä mascarponevaahto marenkipohjan päälle. Koristele granaattiomenansiemenillä, pensasmustikoilla ja tuoreella mintulla. Viimeistele halutessasi agavesiirapilla.

IMG_0258

keittiossa.typo

Maijan Maailman ruokainspiroija Selina Vienolalle kiitos!

Hän on helsinkiläinen toimittaja, taidehistorioitsija ja
ruokabloggari. Kahden lapsen äiti kokkaa rennolla otteella mausta
tinkimättä. Hyvästä ruoasta hän tulee hyvälle tuulelle, huonosta
huonolle. Selinan Dilliä ja piparjuurta -blogista  löydät lisää herkullisia reseptejä.