Vahinko sattui. Ei voi mitään, vai voiko?

Useimmat jo varmaan tietävät, meillä on käynnissä suurremontti. Niin kuin kaikissa remonteissa, yllätyksiä ja vahinkoja sattuu. Mutta miten varautua näihin yllätyksiin?

Onkohan yhdestäkään remontista kukaan selvinnyt yllätyksittä? Jos sellainen onnekas on, ilmoittaudu heti. Mitä ikinään teetkään, haluan kopioida sen! Minusta alkaa tuntua, että yllätys on ennemminkin sääntö kuin poikkeus.

Mutta miten yllätyksiin pitäisi varautua? Ainakin niihin voi varautua sivuun jätettävällä ekstrarahastolla. Mutta paljonko rahaa pitäisi sivuun jättää? Itse olen ajatellut, että 5-10 prosenttia budjetin kokonaissummasta voisi olla sopiva määrä. Yllätyksiä voi nimittäin aiheutua monesta syystä johtuen. Seuraavat esimerkit ovat varmaan yllätyksistä yleisimpiä.

Epätarkka tarjouspyyntö

Tekemämme urakkapyynnön ja -tarjouksen mukaan oli aikomuksena tasoittaa huoneistossa olleet lasikuitutapetit ruiskutasoitteella. Ongelmia ilmeni, kun puoliksi tapetin alle jääneitä sekä pinta-asennettuja johtoja irroteltiin seinistä. Yllätykseksi moneen kertaan päälle maalatut kuitutapetit irtosivat isoina levyinä pois seinistä.

Näiden kuitutapettien alta löytyi puolestaan monta kerrosta muita tapetteja, joista alin oli paikoittain liimattu suoraan betonipintaan. Tapetit piti poistaa ja osa paloista irtosi postimerkinkokoisina paloina. Tämä aieheutti noin viikon lisätyön ja -kustannuksen.

No, kaiketi tarkka urakkatarjouksen pyytäjä ja -tarjoaja olisivat voineet huomioida tämän seikan jo tarjouksessa. Olisi voitu sopia, että summa vahvistuu heti, kun työt voidaan tosiasiallisesti aloittaa ja seinäpinta tarkistaa, mikä on usein myöhäisempi ajankohta kuin tarjouspyynnön jättöhetki. Ainakin me olemme aina saaneet myyjältä luvan tulla urakoitsijaehdokkaiden kanssa tutustumaan huoneistoon ennen kuin huoneiston hallinta on meille luovutettu. Tämän ansiosta olemme voineet aloittaa remontin heti kun olemme saaneet asunnon käsiimme. Kiitos siis vielä kerran asuntojemme aikaisemmille omistajille!

maijan remppa-0585

maijan remppa-0572

Yllätykset, joihin kannattaa varautua

Vanhassa talossa tulee lähes aina yllätyksiä, tähän kannattaa varautua.

Meidän remonttimme purkutyöt kylppäreissä osoittautuivat hiukan haastaviksi, sillä lattiakaivon ympäriltä löytyi kreosoottia. Tilattavaksi tuli siis haitta-ainepurku. Kreosootti on nimittäin terveydelle vaarallista erityisesti sisältämiensä syöpää ja perimävaurioita aiheuttavien kemiallisten yhdisteidensä takia.

Onneksi sain haitta-ainepurkuihin erikoistuneen yrityksen tekemään purkutyön hyvinkin nopealla aikataululla. Lisäksi työ hoitui päivässä, mikä oli hienoa. Homma siis kavensi lompakkoa, mutta ei viivästyttänyt varsinaista työtä.

Tällainen yllätys ei kuitenkaan ole sillä tavalla ennalta-arvaamaton, että esimerkiksi vakuutus korvaisi aiheutuneen vahingon. Haitta-aineesta ei olisi ollut myöskään koskemattomina lattiavalujen alla haittaa, eivätkä ne olisi tulleet esiin, ellemme olisi aloittaneet omaehtoista remonttia. Vastuuta ei voida vierittää taloyhtiöllekään, vaikka ongelma ilmenikin taloyhtiön rakenteissa.

Kannattaa varautua siis siihen, että vanhoissa taloissa voi tulla vastaan yhtä sun toista haitta-ainetta tai nykyisten rakennusmääräysten vastaisia ratkaisuja ja näiden asianmukainen kuntoon saattaminen kuuluu hyvin todennäköisesti sinulle.

Puhdas vahinko

Mutta sitten tapahtui ihan kunnon vahinko. Sellaiseen vahinko, johon voidaan varautua vakuutuksen avulla. Työmiehen työkalu tippui epäonnekkaasti kylpyhuoneen vesisulun päälle ja johti siihen, että vesisulku aukesi ja vesi kirjaimellisesti suihkusi keittiön vesiputkesta ympäri huonetta jättäen märäksi lattian, huoneiston välipohjan ja alakerran katon. Kun urakoitsija soitti minulle kertoakseen vahingosta, oli ensimmäinen kysymykseni ”onhan vakuutukset kunnossa?”.

Vaikka olimme ottaneet kotivakuutuksen (katso linkki vakuutuksiin tästä) niin asuntoon jossa asumme kuin remonttikohteeseemme sen kiinteiden kalusteiden ja pintojen vahingoittumisen varalta, ymmärsin heti, että tämä on vahinko, jota oma vakuutuksemme ei korvaisi. Minä kun en myöskään ollut myötävaikuttanut vahingon syntymiseen. Onneksi urakoitsijan vastuuvakuutus oli voimassa ja kunnossa. Toki minua harmitti vahingosta alakertaisille syntynyt haitta ja vaiva.

Onneksi meillä oli kuitenkin hiukan myös onnea matkassa. Huoneiston välipohja on puuta ja tästä syystä rakenteet saatiin kuivatettua viikossa. Mikäli välipohja olisi ollut betonivalua, olisimme puhuneet mahdollisesti monenkertaisista kuivumisajoista, mikä olisi taas kerran viivyttänyt remontin valmistumista.

Muista siis tarkistaa, että urakoitsijasi vakuutukset ovat voimassa.

Taitamattomuus, välinpitämättömyys tai tahallisuus

Mutta miten me voimme varautua vahinkoon, jonka urakoitsija aiheuttaisi huolimattomuudellaan tai jopa tahallisesti. No, ensinnäkin, valitse urakoitsija, jolla on hyvät referenssit. Yrityksen nettisivujen mainospuheet ovat mainospuheita, ne eivät välttämättä pidä paikkaansa. Tarkista y-tunnus, yrityksen vakuutukset jne.

Jos vahinko syntyy urakoitsijan tahallisuudesta tai välinpitämättömyydestä johtuen, saattaa sinun vaihtoehdoksi jäädä oikeusturvavakuutuksen hyödyntäminen mahdollista oikeudenkäyntiä varten. Kannattaa toki ensisijaisesti yrittää saada urakoitsija vapaaehtoisesti korvaamaan aiheuttamansa vahingon. Oikeusturvavakuutus korvaa välttämättömät ja kohtuulliset asianajo- ja oikeudenkäyntikulut, mikäli kuitenkin sattuisit tarvitsemaan asianajajaa remonttiasiaan liittyvissä riita-, rikos- tai hakemusasioissa.

Tarkista siis, että oma kotivakuutuksesi pitää sisällään myös oikeusturvavakuutuksen. Jotta vakuutusyhtiösi korvaisi tarvitsemasi asianajopalkkiot on vakuutuksesi oltava voimassa silloin kun riita syntyy. Muut ehdot kannattaa tarkistaa omasta vakuutusyhtiöstäsi. Tarjouksia kotivakuutuksista voit pyytää täältä.

maijan remppa-0568

kotona.typo

Tehty yhteistyössä Aktian asiantuntijoiden kanssa.