Meidän kesäasuntomme muuntautuu kesäviikoilla välillä bed and breakfast -tyyppiseksi majapaikaksi. Koska siirrämme osoitteemme kesäkuukausiksi Raaseporiin ja teemme vain täsmäosumia kaupunkiin, vieraat ovat enemmänkin kuin tervetulleita. Emme halua kokonaan mökkihöperöityä.

Tarjoan mielelläni ruuat ja majoituksen vieraillemme, mutta kauniina kesäpäivänä en halua viettää päivääni yksin keittiössä, kesäkeittiömme ulkosalla kun on vielä vain suunnitteluasteella.

Siksi tarjoan mielelläni ruokaa, johon koko porukka voi osallistua. Rullat tunnetaan nimillä vietnamilaiset kesärullat, kevätrullat, riisipaperirullat, tuorerullat ja gỏi cuốn ja ne onnistuvat parhaiten mitä enemmän pieniä tai isoja rullaajia saat houkuteltua mukaan.

Rullat olivat muutama vuosi sitten kovassa huudossa, mutta minulle nuo rullat alkavat olla klassikkoja – ne ovat aina muodissa, ainakin meidän mökillä. Nämä rullat ovat itse asiassa todella helppoja tehdä kotona, ne vaativat vain hiukan sorminäppäryyttä ja aikaa.

dav

Rullissa pitää olla paljon tuoreita kasviksia, ja niille täytyy olla hyvät kastikkeet, joihin niitä dippaillaan. Lisäksi pidän sattumista, joten suutuntumaa varten laitan toisinaan rullan sisään myös suolapähkinöitä, ituja jne. Toki, voit tehdä rullista lihaisia lisäämällä mukaan rapuja, tuoretta, raakaa lohta tai suolalihaa. Dippi tekee tästä riisipaperiin kääritystä salaatista jotain muuta kuin riisipaperiin käärittyä salaattia.

Salaatti

Vietnamilaisten kesärullien juttu on tuoreus, joten ne kannattaa tehdä korkeintaan paria tuntia ennen tarjoilua. Säilytä rullat jääkaapissa ja jos rullat uhkaavat kuivua, voit kostuttaa niitä vedellä. Jos suinkin mahdollista, suosittelen siis tekemään rullat vieraiden kanssa, ei ennen vieraiden saapumista. Rullia kannattaa varata useampi per syöjä, vähintään neljä. Rullat ovat ihania, kun niistä ei tule kauhea ähky.

Vietnamilaiset kevätrullat

– riisipaperia sekä riisivermiselliä (molempia myydään itämaisissa ruokakaupoissa, mutta niitä saa nykyään kaikista isommista ruokatavarakaupoista)

– suolapähkinöitä

– rapuja, suolalihaa, lohta

Lisäksi tarvitset läjän tuoreita kasviksia. Vain kasvimaan portit ovat rajana:

– porkkana

– avokado

– kurkku

– retiisi

– kesäkurpitsa

– pavunidut

– erilaisia salaatteja (romainsalaatti, suolaheinä, tuoretta pinaattia, vuonan salaatti)

– tuoreita yrttejä (mm. korianteri, minttu, basilika, rucola)

Ohje

Valmista riisivermiselli ohjeen mukaan. Tässä vaiheessa älä tee vielä mitään riisipapereille. Leikkaa salaatit ja avokadot suikaleiksi ja kurkut ja porkkanat ohuiksi tikuiksi – tämä helpottaa huomattavasti rullan pysymistä kasassa dippaillessa. Nypi yrtit valmiiksi kulhoon ja kaikki muutkin lisukkeet. Kun kaikki on valmiiksi pilkottua ja edessäsi “liukuhihnassa”, “tehdastyö”on mahdollista.Riisipaperi suodatus

Kokoa kääryleet. Liota yksi riisipaperiarkki kylmässä vedessä puolisen minuuttia isossa piirakkavuoassa. Älä anna seistä vedessä liian kauan tai riisipaperi repeytyy käsittelyssä. Nosta riisipaperiarkki leivinpaperin päälle. Lado täytettä keskelle. Rullaa ja taittele tiivis paketti ja sido halutessasi ruohosipulilla.

Kääryleet pysyvät kosteina tarjoiluun saakka kostean pyyhkeen tai kelmun alla. Varo kuitenkin, ettei pyyhe osu riisipaperiin, sillä pyyhe tarttuu ikävän helposti kääryleeseen.

Yksittäinen rulla

Kevätkääryleet

Kastikkeet

Kastikkeita on kiva olla useampaa sorttia. Ihanneolosuhteissa jokaisella ruokailijalla on oma kastikekippo jokaista kastiketta kohden. Meillä tämä ei ole ollut mahdollista, pienten kippojen vähyydestä johtuen. Meillä on usein maapähkinäistä, vietnamilaista ja vaahterasiirappi-inkiväärikastiketta. Viimeksi mainittu on yksi herkuistani.

kastikkeet nimellä

Inkivääri-vaahterasiirappikastike

1 dl vaahterasiirappia

pala inkivääriä

Ohje

Raasta inkivääri karkeaksi raasteeksi ja siirrä kippoon. Kaada kippoon vaahterasiirappi. Sekoita.

Maapähkinäinen kastike

8 rkl huoneenlämpöistä maapähkinävoita

4 rkl hoisin-kastiketta

1 rkl kookospalmusokeria

1 tl kalakastiketta

1,2 dl vettä

1/2 dl maapähkinärouhetta

Ohje

Sekoita ainekset keskenään kipossa ja vatkaa kunnes seos on sileä.

Vietnamilainen kastike

1 valkosipulinkynsi
tuoretta chiliä maun mukaan
1/2-1 limen mehu
1 rkl palmu-, intiaani- tai muuta sokeria
1 tl riisietikkaa
2 rkl vietnamilaista kalakastiketta
1 dl vettä

Ohje

Mittaa sokeri kulhoon, kiehauta vesi ja kaada se sokerin päälle. Sekoita kunnes sokeri on liuennut veteen.

Silppua valkosipuli ja chili aivan hienoksi ja sekoita sokeriliemi joukkoon muiden ainesten kanssa. Anna jäähtyä.

 

keittiossa.typo