Uusintana: Meidän kotona on ihan kaameeta

Meidän uudessa asunnossamme kummittelee. Päätimme Halloweenin alla ikuistaa henkiolennot kuviin.

Halloween on peräisin vanhasta kelttiläisestä juhlasta Samhaista. Samhainina alkaa monien pakanallisten uskontojen uusi vuosi. Lokakuun lopulla keltit juhlivat myös kesäkauden päättymistä ja korjattua syyssatoa. Tarinoiden mukaan juuri tuona yönä kuolleiden sielut siirtyivät taivaaseen. Tämän johdosta liikkeellä oli kummituksia ja pahoja henkiä. Niiltä suojautuakseen sytyttivät ihmiset tulia kukkuloille naurislyhtyihin.

Kun suuri määrä irlantilaisia muutti 1800-luvulla USA:han levisi Halloween perinne Yhdysvaltoihin ja kulkeutui sieltä ajan saatossa ”amerikkalaistuneena” myös Suomeen. Perinne on nykyään enemmissä määrin lasten juhla. Lapset ja myös lapsenmieliset (!) voivat pukeutua noidiksi, luurangoiksi ja muiksi pelottaviksi hahmoiksi ja kierrellä naapuristossa kerjäämässä karkkia. Jostain kumman syystä tämä ”trick or treat” –perinne ei ole samalla tavalla rantautunut Suomeen kuin muut Halloween-juhlan osa-alueet kuten pukeutuminen, kurpitsalyhdyt jne.

Kauhea historiikki

Uuden kotimme talon rakennusvuosi on 1902. Emme siis ole huoneiston ensimmäisiä asukkaita. Talon historiikista olemme saanet lukea asunnon vanhoista asukkaista. Juuri heidän uskotaan nyt kummittelevan huoneistossa.

Kreivitär  Neverheard ja hänen tyttärensä

Kreivitär  Neverheard katosi junamatkalla halki Siperan lahjakkaan viulistityttärensä kanssa. Heidän epäillään mystisesti tipahtaneen junasta ja joutuneen susien ruoaksi. Kreivittären matkalaukussa olleita arvokkaita jalokiviä ei koskaan löydetty. Jalokiviä on etsitty myös huoneistosta, johon kreivitär tiettävästi muutti tyttärensä kanssa tammikuussa talon rakennusvuotena 1902  ja asui siinä aina saman vuoden jouluun asti.
halloween (15 of 22)-2

halloween (1 of 22)

halloween (2 of 22)
Esineiden alla on Zoffanyn  luksussamettikangas nimeltään the Gondolier Twilight. Muu rekvisiitta Götan maailmasta.

Alicia Brideshead

Toisen asukkaan, Alicia Bridesheadin, epäillään riistäneen tuoreen aviomiehensä hengen vahingossa keittiösaksilla, jonka jälkeen hän joutui  hullujenhuoneeseen kuviteltuaan sulhasen seuraavan häntä variksen hahmossa. Hän karkasi hoitolasta marraskuisena myrsky-yönä 1903 ja heittäytyi silminnäkijöiden mukaan kuunvalossa koskeen huutaen miehensä nimeä.
halloween (7 of 22) halloween (8 of 22)
halloween (9 of 22)
halloween (5 of 22)

halloween (6 of 22)Anne’s Past & Presentistä löytyivät Kühn Keramik’in kahvikupposet, kohtalokkaat sakset sekä salmiakkipussit, trick or treat?

Alma Nogood

Erään venäläisruhtinaan rakastajatar Alma Nogoodin (asui huoneistossa tiettävästi kohtalokkaana vuonna elokuun ja marraskuun välisenä aikana) heittäytyi raitiovaunun alla Kauppatorilla 1904 kuultuaan ruhtinaan hylänneen hänet ruotsalaisen vaaleaverikön vuoksi. Kyseinen nuori aatelisneito heitti henkensä samana päivänä juotuaan arseniikilla höystettyä kahvia lempikahvilassaan Bulevardilla.
halloween (16 of 22)
Kuvien stailaus
Maija ja Riitta Thomas Hambergin ja Arja Könösen avustamana.
Götan Maailma

Thomas Hamberg myy “outoa antiikkia” ja järjestää mm. taxidermia-kursseja.

Osoite: Tarkk’ampujankatu, 00140 Helsinki
Avoinna: ma-pe 10-18, la 10-14
Puhelin:044 7477788

https://www.facebook.com/Götan-Maailma

Play It Again, Sam

Play It Again, Samissa myydään kaikkea asustukseen ja puvustukseen liittyvää 1800-luvun lopulta 1970-luvulle. Liikkeestä löytyvät asut niin arki- kuin juhlapukeutumiseen. Vaatteita haalitaan ympäri maailman kauppiailta ja yksityiskodeista.

Maijan kuvausvaatteet perukkeineen ja asusteineen löytyivät hetkessä valtavasta valikoimasta liikettä luotsaavan Arja Könösen ymmärtäessä kuvausten punaisen langan välittömästi.

Osoite: Rauhankatu 2, 00170 Helsinki
Avoinna ma-pe 10.30–18, la 11–15
Puhelin 09 628 877
Anne’s Past & Present

Kaikkea ihanaa, mm. huonekaluja, astioita, pieniä herkkupaloja ja palvelu! Service också på svenska.

Osoite: Mariankatu 15, 00170 Helsinki
Avoinna ti-pe 11-18,  la 11-14
Puhelin 050-5671847, sähköpostiosoite info@pastpresent.fi
Anda Trade Oy Interiors

Zoffanyn (https://www.zoffany.com) kankaan tiedustellut Anda Tradesta.

Puhelin:040 5035055

http://www.andatrade.fi

halloween (19 of 22)

tyyli.typo