Keittiöunelmia ja -painajaisia

Keittiön kaapistojen paikat voi ja pitää vihdoin päättää, jotta voimme tehdä tilaukset ajoissa ja pysymme remonttiaikataulussa. Minä olen mahdottoman huono tekemään lopullisia päätöksiä omaan keittiööni.

Muille kuin itselleni päätökset syntyvät tuon tuostakin. Tietoisuus kaikista mahdollisista ja lähes mahdottomista keittiötilavaihtoehdoista ei helpota asiaa. Voisiko sanoa, että tieto luo tuskaa? Näin viime yönä jopa painajaisen keittiöstä.

Unessani olin unohtanut tilata keittiökaappeihin ovet, eikä niitä saanut tilata enää jälkitoimituksena. “Jos ei mene kerralla putkeen, niin se on sitten siinä” sanoi unessani keittiömyyjä hiukan ivallisesti. Voin sanoa, että tämä unessani ollut myyjä ei muistuttanut Keittiömaailman Johanna Peijua lainkaan. Johanna on nimittäin niin superkärsivällinen kanssani, antaa veivata ja kääntää.

Tarkistusmittaus ja haasteellinen tila

Nyt keittiön kaapit ja seinät on kaadettu ja tila tarkistusmitattu. Hyvä niin, pohjaan tuli kyllä melkoisia mittamuutoksia. Tila oli ennen seinien kaatoa vaikea mitata johtuen kaarevasta seinästä (joka piirroksissa on merkitty suoraksi johtuen Keittiömaailman piirrosohjelman “kantikkuudesta” :)) Kaakeliuunin ja ikkunan väliin jäävä seinä on siis hyvinkin kupera. Lisäksi haastetta toivat kaadettavat seinät ja kaapistot, jotka uudistuotannon laatikkomaisiin muotoihin verrattuna olivat kovin monimuotoiset. Ei siis lähes yhtään suoraa kulmaa tai muutakaan symmetriaa.

remppa (1 of 1)

remppa (2 of 2)

Niin kuin aiemmin kerroin, tila on iso. Keittiön kokonaispituus on yli kahdeksan metriä. Se tuo tiettyjä vapauksia, mutta toisaalta myös haasteita. Kuinka säilyttää keittiön kodikkuus ja lämpö? Pelkkä kaakeliuuni ei pysty luomaan kodikkuutta, vaikka auttaakin siinä huomattavasti.

Samaten haasteita aiheuttavat keittiön moninainen muoto ja se, että meillä on paljon kodin vempaimia ja astioita, siis todella paljon. Moni sanoisi, että karsi! Minä en kuitenkaan historiasta halua luopua. Suuri osa astiastoista on vanhaa ja perittyä tai niillä on jokin muu käyttö- tai tunnearvo. Kaarevalle seinälle ei oikein voi, eikä myöskään halua, sijoittaa kaapistoja. Ennemminkin sen muotoja haluaa korostaa, ei piilottaa.remppa (1 of 2)

Keittiövaihtoehdot

Voin sanoa, että olen tehnyt varmaan 10-15 eri versiota keittiökaapistojen sijoittelusta. Alun alkaen keittiön perälle ajattelimme jopa kodinhoitotilaa, mutta siitä luovuimme ja ehkä 12 versiota sitten. Monesta “keittiökandidaatista” on luovuttu, koska siihen ei ole saatu tarpeeksi säilytystilaa, yhtenäistä seurustelutilaa, riittävän suurta ruokailupöytää mahtumaan tai ehdokas on muuten ollut feng shui -mielessä väärä.

Enää kaksi ehdokasta on finaalissa:
Vaihtoehto A.

Tässä keittiössä olisi pitkä tiskipöytätaso, joka kääntyy L-muotoon. Keittiön selkeänä plussana olisi seurustelumahdollisuus kokin kanssa, kun “baarijakkarat” sijoitettaisiin L-tason varauloskäynnin puolelle. Plussana olisi myös kaksi täyskorkeaa jääkaappia ja pakastin.

Miinuksena on vapaan “liikevirran” estyminen, kun L:än sakara muodostaa vapaan pääsyn sen taakse sijoitettuihin kaappeihin. Kaapit ovat kuitenkin välttämättömiä suuresta säilytystilatarpeesta johtuen. Lisäksi korkeat kaapistot kaakeliuunin kyljessä, johon on sijoitettu kaksi jääkaappia, pakastin ja siivouskaappi aiheuttavat jonkinasteista näköestettä kaakeliuuniin.

5 (1)

 

2

13

Kuvat Keittiömaailan Johanna piirrosohjelmalla tehtyjä. Ps. Meillä ei ole oikeasti yllä olevan kuvan mukaista taulua 🙂
Vaihtoehto B.

Tässä vaihtoehdossa keittiön pitkä pöytä mahtuu hyvin keskelle keittiötilaa ja se antaa mahdollisuuden seurusteluun, isomman porukan epämuodolliseen illalliseen ja vaikka läksykirjojen levittämiseen keittiön ruokapöydälle muun porukan loihtiessa illallista.

Kaakeliuunin vierusseinälle on sijoitettu matala taso ja päätyyn on sijoitettu viinikaappi, nyt kaakeliuuniin on suora näköyhteys. Tiskipöytätaso on koteloitu ja näin saatu runsaasti kaappitilaa. Miinuksena on, etten saa mahtumaan kahta täyskorkeaa jääkaappia, joista olen haaveillut. Lisäksi, huonona puolena on uunin sijainti suhteessa keittiön muhin oleilijoihin. Mielummin kokkaisin niin, ettei selkää täydy kääntää keittiökavereille.5

1 (1)

4 (1)

3 (1)

2 (1)
Kuvat: Keittiömaailma

Mutta, tuleeko keittiöstä unelmamme, kumman näistä vaihtoehdoista sitten valitsemme? Entä mitkä kodinkoneet, mitkä tasot…? Se jää nähtäväksi, mietintäaikaa on vielä kaksi päivää – deadlineksi olen asettanut perjantain.

 

 

kotona.typo