Remonttirintamalta uutta, kivaa ja vähemmän kivaa

Remontoidessa sattuu ja tapahtuu. Kaikki rempan läpikäyneet sen tietävät. Ainakin vanhoissa asunnoissa muuttuvia tekijöitä on paljon.

Kaikki yllätykset eivät ole epämiellyttäviä, eivät suinkaan. Ja jos remonttirintamalta ei kuulu mitään, tarkoittaa se todennäköisesti, että työt seisovat. Kerron muutaman “muuttujan” ja aloitan vähemmän kivoista yllätyksistä, niin voin lopettaa kirjoitukseni pieniin löytöihin, jotka ovat puolestaan ilahduttaneet minua suuresti.

Lasikuitutapetit

Huoneiston seinissä oli lasikuitutapetit. Mielestäni ne nyt eivät millään sovi vanhan huoneiston tyyliin. Alunperin oli tarkoitus tasoittaa lasikuitutapetit ruiskutasoitteella. Kun puoliksi tapetin alle jääneitä tai pinta-asennettuja johtoja irroteltiin seinistä, irtosivat moneen kertaan päällemaalatut kuitutapetit isoina levyinä pois.

Sinälläänhän se oli hyvä, mutta niiden alta löytyi monta kerrosta muita tapetteja, joista alin oli paikoittain liimattu suoraan betonipintaan. Tapetit piti poistaa ja osa paloista irtosi postimerkinkokoisina paloina. Tämä tietenkin aiehutti noin viikon lisätyön.

maijan remppa-0621

Seinäpinta-alaa on paljon ja tapettien irrottaminen vei aikaa.

vanhat tapetit

Ihania tapettikerroksia. Nämä olisin melkein jo halunnut säilyttää.

Patteriongelmat

Tämän jälkeen tuli ns. patteriongelma. Patterit piti irrottaa, mutta vesikiertoisten pattereiden irrottaminen ja tulppaus ei ollut mutkatonta. Putkien jäädytyskään ei onnistunut ensiyrittämällä. Taas harmaita hiuksia. Onneksi patterien tulppaus onnistui, sillä emme halua tyhjentää koko patteriverkkolinjaa taloyhtiössä irrottaaksemme omat patterimme. Se söisi aikaa ja rahaa. Puhumattakaan muiden taloyhtiön asukkaiden hermoista.

patteri

Kuva: Domus Classica

Pattereiden irrottaminen oli siis välttämätöntä seinien ja lattioiden kunnostuksenkin kannalta. Harkitsemme myös uusien pattereiden hankintaa, jos budjettimme sallii sen. Hamiksemme huoneistoon on vaihdettu patterit jossain välissä, 60-luvulla kenties. Me haluaisimme vaihtaa patterit moderneihin, mutta talon henkeen sopiviin vanhaan tyyliin tehtyihin valurautapattereihin. Domus Classicalla on laaja valikoima kuvatunlaisia pattereita.

 

kotona

Putkikuvat ja kreosootti

Purkutyöt kylppäreissä osoittautuivat hiukan haastaviksi. Putkikuvat olivat jokseenkin epäselvät, joten ennen lattian piikkausta piti tehdä putkiin sulut. Näin tehtiin ja jatkettiin hommaa. Mutta kas, kas, lattiakaivon ympäriltä löytyi kreosoottia. Tilattavaksi tuli siis haitta-ainepurku. Kreosootti on nimittäin terveydelle vaarallista erityisesti sisältämiensä syöpää ja perimävaurioita aiheuttavien kemiallisten yhdisteidensä takia.

Onneksi sain haitta-ainepurkuihin erikoistuneen yrityksen seuraavalle päivälle tekemään purkutyön. Työ hoitui päivässä, mikä oli hienoa. Homma siis kavensi lompakkoa, mutta ei viivästyttänyt varsinaista työtä.

Ilosanomaa

Sitten ilosanomaan! Kun revimme vanhoja tapetteja irti, ilmestyi seinästä levyin peitetty oviaukko ovikarmeineen ja ovineen. Nyt saamme tuplaovet makuuhuoneestamme suoraan olohuoneeseen. Ovet, jotka ovat 120 cm leveät ja 248 cm korkeat tuovat entisestään lisää valoa ja avaruutta huoneistoon.

 

maijan remppa-0573

Yllä kuva aarteesta, jonka löysin. Alla kuva, kun aarre on kaivettu kokonaan esille.

Lisäksi, olohuoneen toista nurkkaa rapsutellessani, löysin tapettikerrosten ja pahvipinnoitteen alta uuden aukon. Se on vanha kylmäkaappi. Otamme sen nyt käyttöön uudessa käyttötarkoituksessa. Ajattelin ensin, että jätän punatiilen näkyviin, mutta mietin vielä asiaa. Tiili ei ole alareunsta ainakaan ihan parhaassa kunnossa, enkä ole täysin vakuuttunut, että punatiili sopii jugendtyylisuuntaan.Peter haluaisi tehdä vanhaan kylmäkaappiin hänen baarikaappinsa, minä haluan tehdä siihen avohyllykön sisustuslehdille. Sorry, Peter – löytäjä saa pitää!

kotona.typo