Apua, selviäisinkö yksin asuntolainasta?

Olemme juuri ottaneet asuntolainaa uutta kotiamme varten. Lainalla katamme osan asunnon kauppahinnasta ja remontin.

Olemme laskeneet lainasumman ja laina-ajan sellaisiksi, että selviämme huoletta kuukausivähennyksistämme ja meille jää myös jotain sukan varteen. Kaiken tämän remonttikaaoksen keskellä, remonttibudjetin kasvaessa, minuun on kuitenkin iskenyt pelko siitä, että selviäisinkö itse kaikista maksuista jos Peter menettäisi maksukykynsä.

Päätin tehdä laskutoimituksen. Laskin yhteen asuntolainan kuukausierän, lisäsin sähkön, pakolliset vakuutusmaksut, mökin kuukausittaiset kuluerät, pakolliset ruokamenot, yhtiövastikkeen jne. Taloyhtiöömme ei ole onneksi tulossa suuria peruskorjauksia. Tämä oli yksi tärkeä kriteeri, kun teimme päätöksen ostaa kyseisen huoneiston. Helpotuin myös hiukan, kun uutisissa todettiin, että talouden epävarmuudesta huolimatta asuntojen hintojen ennustetaan nousevan hiukan ensi vuonna. Huh, ainakaan väitetyn asuntokuplan räjähtämistä ei ennustettu.

SRP_9294

Jatkoin laskutoimitusta. Lisäsin auton bensa- ja vakuutusmaksut. Pistin ne kuitenkin välittömästi sulkeisiin, sillä ymmärsin, että autotta tulisin toimeen. Mökille meno vaikeutuisi, mutta se olisi selkeästi luksusongelma. Lasten harrastusmaksuja, saati omiani, en uskaltanut lisätä laskelmaan. Sen jälkeen laskin ansioni ja vähensin menot. Yllätys ei ollut suuri – tulos oli miinusmerkkinen.

me

 

Totuus on, että meillä on pientä puskuria osakkeissa ja pahimman skenaarion toteutuessa mökinkin voisi myydä, asunnon vaihtaa pienempään ja edullisemmalle asuinalueelle, mutta oikeasti, kukapa haluaisi lisätä kaaosta ja muutoksia perheessä, jos jo pahin mahdollinen olisi toteutunut. Kaikkein kauheimmassa tapauksessa olisin yksin – vailla henkistä tukea ja kahden aikuisen taloutta.

Näiden laskelmien valossa aion selvittää vaihtoehtoja, kuinka turvautua kuvatunlaisen tilanteen varalta. Ainakin Aktia Henkivakuutus Oy ja Genworth Financial myöntävät Aktia lainaturvaa. Kyseinen turva auttaa lainan takaisinmaksussa, jos esim. menettää työnsä, sairastuu vakavasti ja myös kuolemantapauksissa. Vakuutus antaa suojaa lainanottajalle ja läheisille.

Tämä lainaturva-asia on seuraavana minun selvitettävien asioitteni listalla.

Vinkki

Oletko sinä tietoinen tulotasostasi, jos jotain odottamatonta sattuisi tapahtumaan? Jos et itse jaksa tai osaa selvittää asiaa, niin Aktian asiantuntijan kanssa voitte yhdessä käydä läpi sosiaaliturvasi. Tässä linkki yhteydenottopyyntölomaakeeseen.

kotona.typo

Artikkeli on tehty yhteistyössä Aktian asiantuntijoiden kanssa.