Kanavartaita, satay-kastiketta ja vietnamilaisia kevätrullia

Kesän ruoista yhdeksi monivuotiseksi kestohitiksi ovat muodostuneet vietnamilaiset kevätrullat ja kanavartaat.

Kevätrullat ovat kevyitä ja niiden kanssa onkin hyvä tarjoilla jotain lihaisaa, mikäli ruokailijat ovat kovin nälkäisiä. Kasvistäytteisiä rullia kannattaa myös varata useampi per syöjä, vähintään neljästä viiteen. Toisaalta rullat ovat mahtava kesäruoka, sillä niistä ei saa kauheaa ähkyä, vaikka rullia intoituisi syömään puolenkin tusinan verran.

Vietnamilaisten kevätrullien juttu on tuoreus, joten ne kannattaa tehdä korkeintaan paria tuntia ennen tarjoilua. Jos et tarjoile niitä välittömästi, säilytä rullat jääkaapissa. Jos rullat uhkaavat kuivua, voit kostuttaa niitä vaikkapa pirskottelemalla kevätrullien päälle hiukan vettä kädellä tai sumuttimella.

Kanavartaat (neljälle)

600 g kanan rintafileitä

1 lime

2 rkl soijaa

2 rkl rypsiöljyä

varrastikkuja

Ohje

Leikkaa kanafileet sopiviksi varraspaloiksi. Sekoita kulhossa yhden limen mehu, kaksi ruokalusikallista soijaa ja pari ruokalusikallista rypsiöljyä. Sekoita marinadiainekset ja kaada kanapalojen päälle ja siirrä marinoitumaan jääkaappiin pariksi tunniksi.

Laita varrastikut likoamaan. Kun kanat ovat marinoituneet, laita ne varrastikkuihin ja grillaa noin 10-12 minuuttia keskilämmöllä. Kääntele vartaita muutamaan otteeseen. Voit välillä sulkea grillikuvun.

Vietnamilaiset kasviskevätrullat

– riisipaperia

– riisivermiselliä

– suolapähkinöitä

Lisäksi tarvitset paljon tuoreita kasviksia omavalintaisesti. Me laitoimme seuraavia

– porkkanaa

– avokadoa

– kurkkua

– retiisiä

– pavunituja

– erilaisia salaatteja (romainesalaattia, suolaheinää, tuoretta pinaattia, vuonan salaattia)

– korianteria, basilikaa, rucolaa

Ohje

Valmista riisivermiselli ohjeen mukaan. Tässä vaiheessa älä tee vielä mitään riisipapereille. Leikkaa salaatit ja avokadot suikaleiksi ja kurkut ja porkkanat ohuiksi tikuiksi – tämä helpottaa huomattavasti rullan pysymistä kasassa dippaillessa. Nypi yrtit valmiiksi kulhoon ja kaikki muutkin lisukkeet. Kun kaikki on valmiiksi pilkottuja, “tehdastyö liukuhihnassa” on mahdollista.

Kastikkeet

Kastikkeita on kiva olla useampaa sorttia. Meillä on usein satey-kastiketta niin kanalle kuin rullillekin sekä vietnamilaista ja vaahterasiirappi-inkiväärikastiketta. Viimeksi mainittu on yksinkertaisuudessaan yksi kestoherkuistani.

Inkivääri-vaahterasiirappikastike

1 dl vaahterasiirappia

pala inkivääriä

Ohje

Raasta inkivääri karkeaksi raasteeksi ja siirrä kippoon. Kaada kippoon vaahterasiirappi. Sekoita.

Helppo satay-kastike

3 dl kookosmaitoa

1 dl maapähkinävoita (mielellään sattumia sisältävää tai lisää hakattuja suolapähkinöitä joukkoon)

1/2 raastettu sipuli

1 rkl soijakastiketta

2 tl ruoko- tai fariinisokeria

1 punainen chili

Ohje

Yhdistä kaikki aineet kattilassa ja keitä 5-10 minuuttia.

Vietnamilainen kastike

1 valkosipulinkynsi
tuoretta chiliä maun mukaan
1/2-1 limen mehu
1 rkl palmu-, intiaani- tai muuta sokeria
1 tl riisietikkaa
2 rkl vietnamilaista kalakastiketta
1 dl vettä

Ohje

Mittaa sokeri kulhoon, kiehauta vesi ja kaada se sokerin päälle. Sekoita kunnes sokeri on liuennut veteen.

Silppua valkosipuli ja chili aivan hienoksi ja sekoita sokeriliemen joukkoon muiden ainesten kanssa. Anna jäähtyä.