Kurkistus kotiin – miltä meillä näyttää tänään, entä huomenna?

Entä millaisia koteja esitellään sisustuslehdissä vaikkapa kahden vuoden päästä? Toisaalta aika nopeasti sisustuslehtiä selaamalla huomaa, jos lehti ei ole enää aivan tuore. Sisustusmuoti nimittäin muuttuu melko nopeasti. Leikittelen myös ajatuksella, miltä meidän lapsiemme tuleva ensimmäinen oma koti näyttää?

Ennustaminen on vaikeaa, mutta havainnoimalla Habitare-messuja ja lukemalla uutisia, uskon, että “huomisen koti” on kerroksellinen, turvallinen, älykäs ja kodikas. Kodissa asutaan sekä eletään ja se saa näkyä.

Uskon, että kodin merkitys kasvaa. Nähtävillä on myös työperäistä muuttoa. Usein muutto tapahtuu kaupunkeihin. Kaupungistumisen myötä asunnot pienenenevät ja etsitään vaihtoehtoisia rakennustapoja. Tästä loistava esimerkki on Marco Casagranden parkkiruutuun mahtuva Tikku-talo. Kurkkaa juttua vaikka täältä.
Asuntojen pienentyessä sama tila voi pitää sisällään monia toimintoja. Pieneen kotiin siis luodaan eri tiloja saman tilan sisälle vaikkapa kevytrakenteisin seinin tai muilla kevyillä ratkaisuilla. Toisaalta tarpeettomiksi käyviä toimistorakennuksia muokataan asuinkäyttöön. Toimintoja parannetaan monikäyttöisten kalusteiden avulla (sänky taittuu päivällä seinälle ja sängyn pohjasta löytyy taittopöytä). Työperäisen liikehdinnän johdosta arvoa puolestaan annetaan kalusteiden pakattavuudelle, osiin laitolle ja uudestaan kokoamiselle muuttojen yhteydessä.

Rauhaa, kodikkuutta ja persoonallisuutta

Kaupungistumisen myötä elämä on enemmän hektistä, kodissa halutaan rauhoittua. Ihminen muodostaa kotiin turvasataman, jossa saa rentoutua ja tuntea olevansa turvassa maailman epävarmuustekijöiden lisääntyessä.

Eettisyys, turvallisuus, pehmeys, kodikkuus ovat tulevaisuuden kodin avainsanoja. Koti on enemmän kuin yöpymispaikka. Olohuonekin on Ikean lanseeraaman sanan mukaan Elohuone. Kodissa voidaan ollaan yhdessä yksin, tai yksin yhdessä. Siellä juhlitaan, hyggeillään, tehdään mahdollisesti töitä, nukutaan ja leikitään.

Uskon, että kliinisyys kodeista poistuu, valkoisen tilalla näemme värejä ja jopa tumman puhuttelevat värit alkavat yleistyä. Kaiken ei tarvitse kodissa näyttää samasta pakasta vedetyltä. Mikä parasta – olkoon tummaa, vaaleaa, monimuotoista, modernia – ihmisen persoona saa näkyä sisustamisessa. Ihmisen harrastuneisuus, kulttuurinen tausta, työ ja sosiaalinen tausta heijastelee kodin viimeistelyyn. Sisustuksella tuodaan omaa identiteettiä esille joko itse tehdyillä tai design-huonekaluilla, perityillä kalusteilla tai kaikkia näitä yhdistämällä.

Turvaa ja arjen helpotusta

Turvaa ja arjen helpotusta kotiin luovat älykkäät laitteet hälytysjärjestelmineen. Mm. vesivuodosta, palosta tai murrosta lähtee heti ilmoitus vartiointiliikkeeseen. Älykodissa verhot sulkeutuvat vaikka taputtamalla, valot syttyvät itsestään juuri sille kirkkaudelle kuin toivot ja mikä helpointa, voit valvoa ja ohjata näitä kaikkia ja paljon muuta älypuhelimeltasi.

Tulevaisuudessa näemme vähemmän steriilejä, katalogimaisia koteja – jollei se satu olemaan jonkun persoonan mukainen!

P.S. Toivottavasti meidän alakouluikäiset lapsemme asuvat vielä kuitenkin kauan kotona!