Lomakausi alkaa!

Me lähdemme tänään maalle. Tapanamme on tehdä niin joka kesä. Pakkaamme tavaramme ja muutamme ihan vanhan ajan tyyliin koko kesäksi maaseudun rauhaan.

Pianoa emme sentään peräkärryssä vie – mökiltä kun löytyy minun mummini vanha piano. Se on tosin hiukan epävireessä – viritykset eivät enää tehoa. Sen nykyisessä saundissa on selvää saluunahenkeä. Palaamme takaisin vasta, kun koulut alkavat.

Mökkimme sijaitsee vain reilun tunnin päässä kaupungista, mutta emme yleensä käy pahemmin kaupungissa kesän aikana. Kukkien kastelu (isoimpia kasveja emme viitsi viedä mukanamme) saattaa tuoda meidät kotikulmille, vaikka usein pyrimme tuonkin puuhan ulkoistamaan.

Nyt mökille on hankittu SUP-lauta ja kanootti. Uusia vesileikkejä siis tiedossa. Ajattelin vielä huomenna kipaista hakemaan märkäpuvunkin kaupasta. Vedet kun eivät ole vielä tainneet lämmetä vesiurheilulle sopiviin lukemiin.

Vielä huomisen vietän kuitenkin tiiviisti remppakohteessani. Meillä on pieni vuokralla pidetty asunto, jossa on onnistuneesti käyty läpi putkiremontti. Samalla päätimme rempata kohteen muutenkin. Huomenna maalausurakkani pitäisi olla valmis. Sen jälkeen enää keittiön kasaus ja lattian asennus ennen varsinaisen loman aloitusta.

Kun kesälomakausi alkaa, haluan, että todellinen turva kodissani säilyy, vaikka en itse valvokaan kotiani 24/7. Onneksi Verisure tekee sen puolestani. Näpäytän siis hälytysjärjestelmän päälle ja astun rauhallisin mielin kesäloman viettoon.

verisure-0734

Lisäksi muistutan muutamasta muustakin seikasta, jonka kesälomailijan kannattaa pitää mielessä:

Vedet

Muista tarkistaa, että astian- ja pyykinpesukoneen hanat on suljettu ja muutkin vesihanat tulivat varmasti laitettua kiinni. Pesukoneisiin saa nykyään myös älyhanoja, jotka sulkevat hanat itsestään määräajan jälkeen käytön lopettamisesta. Tarkista, onko mahdollisessa omassa hälytysjärjestelmässäsi myös vesi- ja vuotovahti!

Ikkunat, ovet ja hälytysjärjestelmä

Huolehdi, että ikkunat ovat kunnolla suljetut, ovet takalukossa ja hälytysjärjestelmä on päällä.

Vakuutus

Tarkista, että vakuutuksesi ovat voimassa. Tsekkaa, saatko hinnanalennusta vakuutuksista, jos sinulla on hälytysjärjestelmä. Useimmat vakuutusyhtiöt myöntävät alennuksia.

Avain

Varmistu siitä, että olet jättänyt huollolle tai vartiointiliikkeellesi avaimesi, etenkin jos taloyhtiön yleisavain ei käy lukkoosi. Vartiointiliikkeelle tai taloyhtiölle voi tulla äkillinen tarve päästä huoneistoosi poissaoloaikanasi esim. vesivahingon tai murtohälytyksen ilmetessä.

Lämmöt

Säädä lämmöt kesäasentoon, jos talosi patteriverkosto ei toimi termostaatilla. Voit tarkkailla lämpötilaa etäältä hälytysjärjestelmän kautta.

Sähköt

Varmista, että olet kytkenyt sähkölaitteet pois päältä. Antennikin on hyvä irrottaa tv:stä. Onko palohälytin kunnossa? Joihinkin eloktronisiin laitteisiin, vaikkapa silitysraudan pistokkeeseen, voit asentaa älypistorasian, jolloin sähköt menevät pois automaattisesti halutun ohjauksen mukaan.

Muuta huomioitavaa

Kirjat laukkuun ja rento mieli matkaan!

Huoletonta ja turvallista lomaa!