Maijan makaronilaatikko

Toisinaan parasta on helppo ja hyvä kotiruoka, joka on perheen jokaisen asukin mieleen. Sen voi valmistella jo vaikka edellisenä päivänä ja pistää uuniin seuraavana.

Edellä kuvatun kaltaisista diileistä minä pidän erityisesti arjessa. Helppoa, nopeaa ja tehtävissä ennakkoon. Arkemme on nimittäin toisinaan melkoisen aikataulutettua johtuen ihan lapsiperheen normiarjesta. Hotellissa ruuan valmistusta ei ole ole tarvinnut pohtia, mutta kotiruokakaipuu alkaa nostaa päätään.

Lisäksi, olen hiukan laiska joidenkin asioiden suhteen. Olen kertonut aiemmin, että jos voin lyödä kaksi kärpästä samalla iskulla, teen sen mielelläni, jollen voi lätkäistä jopa kolmea yhdellä kertaa.

saga (4 of 6)

Siksi rakastan kaikkia laitteita, systeemejä ja keinoja, jotka helpottavat arkeamme. Yksi uusi on SAGA-leivinpaperin uudet käyttökavalkaadit, jotka löysin hiljattain. Tiesitkö, että leivinpaperia voi käyttää muullakin tavalla kuin pellin päällystämisessä? Englantilaisethan eivät taida tietää edes tätä. Siellä grillikylki ja ranskanperunat menevät suoraan pellin päälle ja sotkuahan siitä syntyy.

Leivinpaperin uusi elämä

Mutta minä en pidä sotkuista tai ainakaan turhasta siivoamisesta. Jos voin tehdä liikoja sotkematta, teen sen mieluusti. Aina aiemmin olen laittanut makaraonilaatikon ainekset suoraan uunivuokaan. Ei siinä mitään, kyllähän se laatikko myös siinä valmistuu, mutta uunivuoan peseminen ja hinkkaaminen se vasta rasittavaa onkin. Onneksi Peter hoitaa usein tuon tiskipuolen.saga (1 of 1)

IMG_5599

Tämän uuden tuttavuuteni myötä vuoan puhdistamisvuoroista ei tarvitse edes teoriassa neuvotella, kun laitan laadukasta SAGA-leivinpaperia (Huom, leivinpapereissa on laatueroja mm. lämmönsietokyvyn ja tarttumattomuuden suhteen!) vuoan päälle. Laatikon tultua syödyksi, voin vain heittää leivinpaperin pois, sillä vuoka ei ole likaantunut käytössä ja kevyt huuhtelu kuumalla vedellä riittää.saga (5 of 6)Vuoan vuoraamisen lisäksi leivinpaperia voidaan käyttää myös paistamisessa. Jauheliha paistuu ilman öljyä paistinpannulle asetetun leivinpaperin päällä. Kokeilin myös ohuiden siikafileiden paistamista samaan tapaan ja ne kypsyivät rikkoutumattomina paistinpannun päälle levitetyn leivinpaperin päällä. Ensi kesänä aion kokeilla leivinpaperin käyttöä grillissä!

Maijan makaronilaatikko

Ainekset

4-5 dl makaronia tai muuta pastaa (itse pidän isokokoisista pastalajikkeista ja usein käytän makaronilaatikkoon sekoituksia, kaikkia pussinpohjille jääneitä lajikkeita)
1 paketti pekonia
200 g kirsikkatomaattia/punainen paprika (minulla oli tällä kertaa vain tomaattia)
100 g aurinkokuivattuja tomaatteja
400 g jauhelihaa
1 sipuli
1 tl suolaa tai maun mukaan vähemmän
mustapippuria maun mukaan
5 dl kuohukermaa tai sama määrä maito-kermayhdistelmää
2 munaa
korppujauhoja
juustoraastetta
SAGA-leivinpaperia

Ohje

Laita vesi kiehumaan ja keitä makaroneja hiukan lyhemmän ajan kuin ohjeessa on ilmoitettu. Tällöin pasta ei pehmene uunissa liian lötsköksi.

Pilko pekonit, sipuli ja tomaatti/paprika paloiksi leivinpaperin päällä, niin vältyt turhilta siivoamisilta. Itse en pidä pienistä vihannespaloista, vaan tykkään, että ruuassa on kunnollisia suutuntumia, siksi minun vihannespalani jäävät melko reilun kokoisiksi. Valuta aurinkokuivatuista tomaateista öljy. Pilko kuitenkin aurinkokuivatut tomaatit pieniksi paloiksi.

Kuumenna pannu kuumaksi ja laita pannulle SAGA-leivinpaperia. Ruskista jauhelihat leivinpaperin päällä. Huom, ruoka ruskistuu myös leivinpaperin läpi! Siirrä paistetut jauhelihat sivuun odottamaan.

Paista pekonit pannussa leivinpaperin päällä. Voit halutessasi kaataa ylimääräisen irtoavan rasvan pois. Lisää tomaatit/paprikat, aurinkokuivatut tomaatit ja sipulit pekonien joukkoon. Paista vielä 5 minuuttia. Tämän jälkeen sekoita pekonit, kasvikset ja sipuli jauhelihan kanssa. Mausta suolalla (ole kuitenkin varovainen suolan käytössä, pekonissa ja aurinkokuivatuissa tomaateissa saattaa olla runsaasti suolaa) ja lisää halutessasi pippuria.

Sekoita keitetyt pastat muiden ainesten joukkoon. Sekoita kuohukerma ja kananmunat erillisessä kulhossa kevyesti vispaten. Kaada kerma-munaseos muiden aineiden joukkoon ja sekoita.

Vuoraa uunivuoka SAGA-leivinpaperilla ja kaada seos sen päälle, peitä kelmulla ja laita jääkaappiin. Anna maustua jääkapissa vähintään tunnin ajan tai esimerkiksi yön yli. Ripottele laatikon päälle vielä juuri ennen uuniin menoa korppujauho-juustoraasteseosta. Paista laatikkoa 200-asteisessa uunissa 45 minuutista tuntiin, kunnes laatikon pinta on tullut kullanruskeaksi.

keittiossa.typo

Tehty yhteistyössä SAGA:n kanssa. Lisää vinkkejä leivinpaperin käyttöön löydät täältä.