Maton valitsemisen vaikeus – minä löysin täydellisen!

Moni asiakkaani toteaa minulle hieman tuskaisena, että maton hankinta on vaikeaa. Yhtä oikeaa ohjetta maton valintaan on vaikea antaa, mutta materiaalivalinnoilla, väreillä, koolla ja muodolla on väliä.

*KAUPALLINEN YHTEISTYÖ

Jo olemassa olevat kalusteet näyttelevät myös suurta roolia valintaprosessissa.

Liian pieni matto vääristää mittasuhteita

Mattojen valinnassa kannattaa pysyä tarkkana erityisesti, ettei tule hankkineeksi väärän kokoista mattoa. Liian pienen maton hankinta on meille suomalaisille lähes perisynti. Toisaalta ei liian iso mattokaan ole hyvä, sillä se tekee tilasta helposti tunkkaisen. Oikean kokoinen matto ei ole vain pieni pläntti keskellä tilaa, vaan ideaalimatto kokoaa kalusteet yhteen ja tekee huoneen yleisilmeestä seesteisen.

Huonekalut määrittävät maton kokoa. Jos hankit maton sohvaryhmän yhteyteen, voisi nyrkkisäännöksi sanoa, että kaikkien kalusteiden tulisi mahtua matolle. Muussa tapauksessa näyttää helposti siltä, että kalusteet ovat tippuneet ”saarelta”. Maton ei kuitenkaan tarvitse välttämättä ulottua kokonaan kalusteen alle. Hyvän kokoinen matto on silloin, kun sen reuna on aivan sohvan edessä, mieluummin jopa etummaisten jalkojen alla ja maton päälle mahtuvat myös sohvapöytä ja nojatuolit.

Ruokapöydän maton olisi syytä ulottua tuolin jalkojen alle vielä pöydästä pois noustessakin. Yleisohjeeksi voisi sanoa, että sopivan kokoinen matto ruokapöydälle on sellainen, joka tulee 70 cm ulommas kaikilta sivuilta, joissa tuolit ovat. Makuuhuoneessa hyvä mattokoko on esimerkiksi iso matto, joka ulottuu sängyn puoliväliin saakka niin, että se tulee reilusti jalkopäästä yli ja sivuiltakin noin 70 cm.

Maton muotokieli

Muotokielen puolesta suorakaiteenmuotoinen matto on usein helpoin. Tämä johtuu myös huoneiden muodosta, jotka ovat usein vastaavan mallisia. Pyöreä matto on puolestaan hyvä esimerkiksi eteisaulassa, jossa on useita ovia muihin tiloihin. Epäsymmetriset taljat toimivat mattoina hyvin, kun tila on pieni tai silloin, kun kalusteita ei laiteta lainkaan maton päälle.

Lapsiperheen ei tarvitse tyytyä tylsään mattoon

Mattojen huolto-ohjeilla on myös oma merkityksensä. Helposti tampattavat kevyehköt luonnonmateriaaleista valmistetut villa- ja puuvillamatot ovat käytännöllisiä ratkaisuja lapsiperheissä. Tiiviiksi kudotut sileäpintaiset matot ja paperinarumatot toimivat hyvin esimerkiksi allergiaperheissä. Niitä on helppo pitää puhtaina. Puuvillamaton voi yleensä pestä itse ja villamatot puolestaan hylkivät luonnostaan likaa. Tämä vaikuttaa myös maton kokonaiskustannukseen, jos säästää pesulakuluissa. Silkki-, paimentolais- ja persialaismatot sekä pitkänukkaiset matot ovat ylellisiä, mutta eivät ole kaikille sopivia. Esimerkiksi meidän olohuoneen pitkäkarvainen suuri silkkimatto painaa niin paljon, ettemme jaksa siirtää sitä kaksistaan mieheni kanssa.

Lattia korostaa mattoa ja matto lattiaa

Kauniita lattioita ei kuitenkaan tarvitse tai kannata kokonaan peittää. Parhaimmillaan matto korostaa lattiaa. Meidän uuden mattomme muotokieli korostaa lattiaa ja lattia mattoa tavalla, jolla molemmat pääsevät kauniisti oikeuksiinsa. Mattojen valinnoissa kannattaa olla rohkea, ettei matto jää vain valjuksi roiskesuojaksi lattioille. Mattoja voi myös kierrättää vuodenaikojen mukaan. Tummanpuhuttelevat aidot itämaiset matot ovat mukavia esimerkiksi talviaikoina, vaaleammat kesällä. Meilla paras matto on sellainen, joka sopii useampaan kotimme huoneeseen vaihtelun ja virkistyksen kaipuussa. Joillakin saattaa olla ”musical chairs”, meillä on ”musical rugs.”

Meidän uusin mattomme on täydellinen. Se on kevyt; materiaaliltaan villaa ja viskoosia. Sen luonnonläheinen harmaa pohja on villaa ja kiiltävällä viskoosilla tehty ruutukuviointi tuo mattoon kivaa kontrastia. Matto on samaan aikaan ylellinen ja rento.

Matto löytyy Jean Vernetin mallistosta ja sitä saa eri kokoisina ja eri väreissä ja kuvioinneissa. Matot valmistetaan Belgiassa ja niiden toimitusajat ovat olleet noin 2-6 viikkoa.

Pyydä apua sisustussuunnittelijalta tai Jean Vernetin ammattitaitoisilta myyjiltä, jos olet epävarma sinulle sopivan maton koon tai muiden ominaisuuksien suhteen. Voit myös merkitä maalarinteipillä maton ääriviivat lattiaan, jotta osaat hahmottaa maton koon ja muodon kodissasi.

Hinta- ja saatavuustiedustelut:

Jean Vernet

Osoite: Mariankatu 20, 00170 Helsinki

Puhelin: 040 415 6477

Aukioloajat:

ma-pe 11-18

la 11-15

www.vernet.fi

www.instagram.com/jeanvernethelsinki/

 

Tehty kaupallisessa yhteistyössä Jean Vernetin kanssa.