Onpas taas vilkkaasti alkanut marraskuu. Rentoudun ja juhlistan viikonloppua kuohuviinillä, alkoholittomalla tosin. Tänään olen ollut kolme vuotta juomatta alkoholia.

En kuitenkaan ole ollut vesilinjalla, alkoholittomia juomavaihtoehtoja on nykyään markkinoilla paljon. Voisi myös sanoa, että alkoholittomuudesta on jopa joissain piirissä tullut muodikasta. Hyvä niin, minä olen mielelläni tämän muodin aallon harjalla. En kaipaa alkoholia lukuun ottamatta jotain ohikiitäviä hetkiä joistain tietyistä tilanteista, mutta unohdan kaipaukset yhtä nopeasti kuin ne mieleeni tulivat. Ja sen voin sanoa, etten ole yhtenäkään aamuna katunut, etten edellisenä iltana juonut.

Kiireisen arjen vastapainoksi hakeudumme usein viikonloppuisin mökille – ohjelmassa on yleensä ”ei mitään” tai ”mitä ikinä huvittaa”. Tekemättömyydestä en saa huonoa omaatuntoa. Minua ei arkena voi ainakaan laiskottelusta syyttää, eikä sunnuntaisinkaan – olen käytännössä aina silloin töissä. Perjantaina ja lauantaisin satsaamme hyvään ruokaan. Ruoan kanssa minä nautin alkoholittomia juomia. Lempparini on chardonnay-rypäleistä valmistettu alkoholiton Barrels and Drums -kuohuviini, mutta, jos sitä ei ole tarjolla, niin Freixenetin kuohuviini on myös hyvää. Näitä kuohuviinejä on ainakin saatavilla useimmissa isoissa ruokakaupoissa ja Alkoissa.

Jälkiruoat ovat usein äitini reseptejä tai käsialaa kokonaisuudessaan. Kauden paras omenapiirakka syntyy mökkimme kellariin säilötyistä omista omenista ja äitini hyppysistä.

Omien omenien omenapiiras

Pohja

100 g voita

2 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

4 dl vehnäjauhoja

hyppysellinen suolaa

1 kananmuna

 

Tuorejuustotäyte

200 g maustamatonta Philadelphia-tuorejuustoa

0,5 dl sokeria

2 kananmunaa

1 rkl sitruunamehua

 

Päälle

400 g omenia

1-2 rkl sokeria

1 rkl vaniljasokeria

1 tl kanelia

 

Murotaikina:

Sekoita kauhalla huoneenlämpöinen voi ja sokeri keskenään. Lisää joukkoon vehnäjauhot, johon on lisätty suola. Sekoita joukkoon kananmuna.

Sekoita taikinaa kevyesti, mutta älä vaivaa liikaa, jottei murotaikina menetä muromaisuuttaan.

Laita taikina kelmun sisään ja anna olla jääkaapissa puolisen tuntia.

Painele murotaikina irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille.

 

Täyte:

Erottele kananmunista valkuaiset ja keltuaiset, vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita keskenään tuorejuusto, sitruunamehu, sokeri sekä kananmunan keltuaiset. Kääntele valkuaisvaahto juustoseoksen joukkoon. Kaada seos vuokaan murotaikinan päälle.

Lohko omenat, kotimaisia omenia ei tarvitse kuoria. Sekoita kulhossa omenalohkojen joukkoon sokerit ja kaneli. Asettele omenalohkot juustotäytteen päälle.

Paista omenapiirasta 160-asteisessa kiertoilmauunissa noin 40 minuuttia, kunnes pinta saa kauniin ruskean sävyn. Tarjoile kakku jäähtyneenä vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa. Piiras säilyy hyvin useamman päivän.