Ovatko puhtaanvalkoiset seinät ja skandiminimalismi out?

Onko tummansininen uusi valkoinen? Palaavatko murretut värit vihdoin sisustukseen? Miten käy mustakehyksisten tekstitaulujen? Tähtityynyt hävisivät jo yli vuosi sitten, samoin ylenpalttinen maalaisromantiikka. Mitä on luvassa seuraavaksi?

Habitare-messut alkavat muutaman viikon päästä. Siellä pääsemme tutkimaan suomalaisten valmistajien tulevia trendejä. Saamme nähdä, ratsastaako suomalainen tyylinäkemys aallonharjalla vai olemmeko reagoineet liian hitaasti sisustusmaailman liikkeisiin.

Te tiedätte minun olevan innokas Pinterestin käyttäjä. Pinterest on minulle mainio työkalu, sen avulla pääsee hyvin kärryille siitä, mitä sisustusalan huippunimet ja innokkaat harrastajat maailmalla seuraavat. Juuri nyt.

Luettelen muutamia mielestäni Pinterestissä näkyviä trendejä. Mitä mieltä te näistä olette?

Suurikokoiset viherkasvit. Näitä on todella vaikea löytää Suomesta. Onko niitä erityisen hankala kuljettaa vai muodostuuko hinta turhan korkeaksi? Vai onko niitä vain todella vaikea pitää hengissä ja hyvinvoivina meidän talvisissa, pimeissä olosuhteissamme? Tarkistanpa asiaa puutarhuri-floristi-veljeltäni. Uskon myös, että luonto ja ekologisuus ylipäänsä arvoina tulevat hakeutumaan koteihimmin.

Tässä amerikkalaisen One Kings Lanen stailaus heidän nettisivultaan. Kuvassa myös suomalaisten sisustushullujen suosima meidänkin kodissamme majaileva marokkolainen Beni Ourain -matto. Kuvassa  muuten myös afrikkalainen tyyny, mielestäni todella trendikästä.one kings lane

Beni Ourain -matoista pääsemme seuraavaan mahdolliseen tulevaan trendiin eli värikkäisiin berberimattoihin. Lontoolainen über-sisustaja Abigail Ahern myy sivustollaan paksuja marokkolaisia villamattoja. Ja jos Abigail niihin uskoo, niin miksemme mekin? Lisäksi, arvelen, että runsaat ja orientaaliset kuvioinnit sekä kulttuurinen ja aikakausien kerroksellisuus ovat seuraavat trendit minimaalisen puhdaslinjaisuuden jälkeen.

 

abigail

Muistatko hurjat 70-luvun maisematapetit, joissa New York ja paratiisirannat muuttivat ankeat kotimme salamannopeasti eksoottisiksi kaukokohteiksi? Ainakin toiveissamme. No, valokuvatapetit ovat tulleet takaisin! Onneksi hillitympinä ja takuulla parempilaatuisina kuin muinoin. Olisiko tässä jotain uutta sinunkin makuuhuoneeseesi?

photowall

farrow-and-ball-collage
kuva: Farrow and Ball

Entä tumma seinämaali? Hmmm… Pohjoisella pallonpuoliskolla on niin pimeää melkein puoli vuotta, etten ainakaan itse uskaltautuisi seiniäni tummaksi maalaamaan, vaikka sisustuslehdet sanoisivat mitä. Toki ihana tummansininen seinä on fotogeeninen, mutta taidan repäistä mieluummin vaikka harmaalla :-).

Ja vielä radikaalimpaa, miten luonnistuisivat mustat ovenkarmit ja ikkunapuitteet? Niitä näkee maailmalla, kansainvälisissä sisustuslehdissä ainakin. Meidän kotonamme maalauspuuha olisi rankka. Laskin, että meillä on kahdeksan peilipariovea ja kuusi kappaletta normipeiliovea. Mitä, jos maku muuttuisi syksyn saapuessa, pimeimpien päivien vallatessa eloamme? Ehkä allaolevan kaltainen osamustamaalaus (mikä lauseen avaus -hirviö) voisi olla hyvä kompromissi olematta kuitenkaan tylsä?

Kuva: www.frenchyfancy.com

Mutta miten olisi tapetti? Eikä mikä vaan lälly. Mitä mieltä olette esimerkiksi tästä rönsyilevästä Morris-tapetista?

morris 2

Vermeer_The_concert
Vermeerin väriskaala on in.

Taide. Se on mielestäni aina in. Mutta millainen taide? Vanhat mestarit, Rembrandt ja Vermeer? Juu, niitähän on meidän kotimme täynnä! Varsinkin Vermeerin väriskaala on todella hieno, siitä voi inspiroitua muutenkin. Myös sukupotretit seinilläniissä on trendiainesta. Jos omia sukukalleuksia ei löydy, voit aina hankkia oman sukuhistoriasi kirppikseltä 🙂

Lontoolainen Mint on sekoittanut pakkaa jäljentämällä 1700-luvun potretistin maalauksia painamalla ne valokuvapaperille ja alumiinille. Ja pisteeksi i:n päälle, koko komeus on isketty led-valon taakse!

Myös suuret valokuvateokset ovat tosi in, varsinkin kuvat, joissa on eksoottisennäköinen afrikkalainen heimohenkilö. Tai zen-tyylinen maisema.

mint london

waylands
Eteläafrikkalaista tyyliä: punoshuonekaluja ja mustavalkoisia valokuvia. Huomaa jälleen afrikkalaiset tyynyt!

Kullatut kehykset à la pariisilainen porvariskoti.

Ranskalainen porvaristyyli tekee paluuta. Samettisia sohvia on jo nähty vuoden verran, kalanruotoparketteja myös. Nyt näyttäisi olevan valtavien peilien ja aikaisemmin mainitsemieni elementtien, korkeiden huonekasvien ja värikkäiden, runsaiden, upottavien mattojen vuoro.

elegance-hausmanienne_4604686
Huomaa myös afrikkaliset veistokset (hyvin in) sekä antiikin ja modernin sekoittaminen. Kuva: Cote France

Ja tässä peilejä:

antropologie

Nyt kysymys. Mikä olisi sinun toiveesi tulevasta trendistä? Mitä uutta odotat sisustukselta? Kaikkien vastanneiden kesken arvomme lippupaketin (sinulle ja ystävällesi) HABITARE-messuille 7.-11.9.

Habitare16_Vaakabanneri_1

Habitaressa on keskiviikkona ammattilaisaika klo 9–12, kuluttajille auki klo 12–20, torstaina ja perjantaina klo 9–18 sekä lauantaina ja sunnuntaina klo 10–18.

Huom, minä olen puhumassa messuilla la 10.9. klo 10.30 teemalla eettisesti esteettinen, tervetuloa kuulemaan! Olen myös sisustussuunnittelijoiden yhdistyksen Sissareiden osastolla 3 e 30 koko messuviikon ajan niin paljon kuin ehdin. Sissareilta löytyy messujen aikana sisustusklinikka, upea arvonta sekä puheenvuoroja ohjelmalavalla ja opastettuja kierroksia.
www. habitare.messukeskushelsinki.fi

sissarit_logo_musta_teksti

Nähdään messuilla!

tyyli.typo