Pää pystyssä, katse ylhäällä

Meidän huoneistossamme on kauniita kattoja, kattofriisejä ja -pyöristyksiä, vaikka nyt itse vähän kehunkin. Sallinette sen, kun minulla ei ole osaa eikä arpaa näiden alkuperäiseen syntyyn.

Sekä osaa että arpaa minulla puolestaan on kattojen, kattolistojen ja -friisien kunnostamiseen ja uusien kattolistojen asentamiseen, vaikken itse työtä tee. Aikatauluni ei ole nyt sallinut olla edes apupoikana.

Olenpahan kuitenkin osannut konsultoida viisaampia, kysyvää ei tieltä laiteta. Apua on saatu Espoon Värin Maalitohtori Pertti Mustoselta, Better Home’in Matti Saloselta ja sen lisäksi minulla on rautaiset ammattilaiset Jyri Sepp ja hänen työporukkansa toteuttamassa yhdessä tätä kattoremonttikokonaisuutta.

Maalitohtori Pertti Mustonen tutkii remontin alkuvaiheessa kattofriisin koostumusta.

Huonekorkeus ja kattomateriaalit

Meidän eri  huoneidemme välillä on korkeuseroja, siis ihan ilman alaslaskettuja kattojakin. 1900-luvun taitteen jugend-rakennuksissa välikaton korkeus voi vaihdella merkittävästi, myös lattioiden koroissa saattaa olla eroavaisuuksia. Meillä kattokorkeus heittää lähes kymmenellä sentillä huoneiden välillä, mutta kaikkialla huonekorkeus on yli 3,55 metriä. Olen joskus sanonut, että minun tuli hankittua niin pitkä mies (Peter on 194 senttiä pitkä), etten tarvitse enää keittiötikkaita. Tässä huoneistossa tarvitsen keittiötikkaita ja tikapuita, sillä ei edes Peter yllä keittiötikkailla kattoon.

Kattojen pintamateriaalitkin vaihtelevat. Esimerkiksi olohuoneen kasettikatto on osittain puuta, osittain pinkopahvia ja kipsiä. Tämä on huomioitava maalauksessa. Väärä maalityyppi saa pinkopahvin kupruamaan. Oikeakin maali saattaa tehdä sitä, mutta kuivuessaan pinta suoristuu – näin ainakin toivomme. Maalitohtori Pertti Mustosen visiitti huoneistossamme ja pintojen rapsuttelu auttoivat oikeiden maalien löytämisessä.

MM remppaa-2346

Olohuoneen katto 2

Alaslaskettavia kattoja ja uusia kattolistoja

Osassa huoneistoa joudumme laskemaan kattoa, jotta saamme sähköjohdot kulkemaan kauniisti kipsilevyn takana sellaisissa tiloissa, joissa sähköjen roiloaminen seinän sisään olisi ollut vaikeaa ja hintavaa. Toisina vaihtoehtoina olisivat olleet sähköjen pintaveto, jota pyrimme välttämään tai sähkön tuonti lattian alta, mikä puolestaan olisi ollut katon kautta tuontia huomattavasti haastavampaa. Lisäksi yhdestä lastenhuoneesta lohkaistiin pala uudelle kylpyhuoneelle, mikä katkaisi katon listoitukset.

Näissä tiloissa ulkonäkö yhdistetään muuhun huoneistoon sopivaksi tekemällä kattopyöristykset Better Home’in listoituksilla. Heillä on valtava valikoima mm. erilaisia ja erikokoisia kattorosetteja sekä kattopyöristykseen ja lattia- sekä muuhun listoitukseen sopivia listoja. Voit tutustua heidän mallistoonsa täältä.

Listojen materiaaleina löytyy polystyreeni, duropolymeeriä, polyuretaania tai uretaania. Kattoon valitsimme polystyreenin johtuen siitä, että se on edullisempi verrattuna mm. vastaavaan uretaanista valmistettuun listaan, mikä tosin on kestävämpää materiaalia. Katossa listat eivät ole onneksi vaarassa joutua iskuille, joten tätä kovempaa sisarta ei tarvita.

MM remppaa-2331

MM remppaa-2334
Kuvassa Better Home’in GP -kattolista, minkä koko on 10 cm x 10 cm.

Kattofriisit

Mielenkiintoista on, että huoneistomme kattolistat ja -friisit ovat jokaisessa huoneessa olleet eri kokoisia ja muotoisia. Ei siis mitään uniformua, joka komistaisi kaikkia huoneita. Esimerkiksi vanhassa keittiössä kattopyöristys oli varsin vaatimaton. No, tuohon talon syntyaikaan herrasväki ei paljoa keittiössä ahertanut. Kenties katsottiin, että palvelusväen on tyytyminen vähemmän koreilevaan.

Meidän tulevassa makuuhuoneessamme on puolestaan korkeat kipsiset kattofriisit, joita on maalattu useaan otteeseen 114 vuoden aikana. Tarkoituksenamme oli maalata ne vielä kerran uudestaan, mutta kas, pienet hiushalkeamat alkoivatkin maalista kostuessaan halkeilla lisää ja nyt meidän onkin rapsutettava kaikki vanhat maalit pois. Työ on tehtävä varovasti, etteivät kipsikuviot vioitu.

Mutta edessä meitä odottavat kauniit katot, siihen tosin tuhrautuu vielä useita työtunteja. Ajatelkaa, monasti näitä kasettikattoja ja friisejä ei aikataulupaineen, budjetin rajoitteen tai arvostuksen puutteen johdosta korjata ja kauniita koristeita on peitetty alaslasketuin katoin tai nakutettu kokonaan pois. Mikä sääli!

kotona.typo

Better Home

Better Home’lta löytyy valtava määrä erilaisa katto- ja jalkalistoja, boordi- ja kehyslistoja, koristeparruja, rosetteja sekä julkisivukoristeita ja -listoja. Heiltä saat tarvittaessa myös asennuspalvelua. Matti Salonen auttaa aina ystävällisesti listavalintojen tekemisessä ja asennusohjeistukissa.

myynti@betterhome.com
Puh. 010 505 2020

www.betterhome.com

Espoon Väri

Espoon Väri on täyden palvelun Värisilmä-liike Espoon Viherlaaksossa. Espoon Väristä saa kaikki tarvikkeet sisustamiseen ja remontointiin ja kaupan päälle osaavan ja ystävällisen palvelun.

Kuusiniementie 2
02710 Espoo
09 597007
Fax 09 586 3533
pertti.mustonen@espoonvari.fi
Aukioloajat:
Arkisin kello 8-18
Lauantaisin klo 9-14
(Kesälauantaisin klo 9-13)

Maalitohtori Pertti Mustonen

www.varisilma.fi/neuvoissa/maalitohtori/