Minusta on hauskaa säveltää. Lähinnä ruokaa, sillä musiikkia en osaa.

Olen innokas ruuan jatkotyöstäjä ja yritän välttää ainakin ruuan heittämistä pois. Lisäksi olen toisinaan hiukan laiska. Jos vaan saan kaksi kärpästä iskettyä samalla kerralla – mielummin kolme – niin olen tyytyväinen.

Meillä on lasten aamurutiinina “marjasörsseli”. Se on yleensä rahkasta, sekalaisista marjoista, hedelmistä, leseistä, hunajasta ja avokadosta valmistettu smoothie. Peter tekee sen lapsille usein, no arkiaamuista 99%:sti. Minä saataan pyytää Peteriä tekemään hiukan turhan suuren määrän aamusmootieta ja säästän sitä jatkotyöstöä varten.

Oma aamupalani vaihtelee, sillä kyllästyn usein samaan. Välillä syön smoothieta, toisinaan luonnonjugurttia ja mysliä. Garnolaa on siis aina kaapissa. Nyt olen syönyt myös chia-siemenistä tehtyjä marjahyytelöitä ja tuorepuuroja. Kaikki nämä voit yhdistää yhdeksi jälkkäriksi, aamupalaksi tai välipalaksi. Makeuta sen mukaan, mikä käyttötakoitus ruuallasi on.

kotiruoka-1301

Kuvassa on Nicolas Vahen puulusikat ja taustalla Harlequin-paperiservietti Edbladin valikoimista. Ne ja paljon muuta kivaa löytyy Dots-myymälästä Helsingistä, Fredrikinkatu 34.

Kerrosjäädyke

Smoothie (ensimmäinen kerros)

250 g rahkaa

1 avokado

400 g marjasekoitusta

2 rkl hunajaa tai intiaanisokeria

banaani

Ohje

Laita kaikki ainesosat tehosekoittimeen. Voit laittaa tähän sörsseliin myös vaikka mangoa, omenaa tms.

Chia-marjahyytelö (toinen kerros)

2 rkl chia-siemeniä

400 g mansikoita

1 dl vettä

1 rkl hunajaa tai intiaanisokeria

Ohje

Keitä vesi ja mansikat 2-3 minuuttia. Siirrä pois liedeltä ja lisää chia-siemenet. Jäähdytä huoneenlämmössä 10-15 minuuttia. Makeuta seos.

Chia-marjatuorepuuro (kolmas kerros)

0,5 dl kaurahiutaleita

2 rkl chia-siemeniä

2 dl vettä, kauramaitoa ja maitoa

2 dl mustikoita

1 rkl hunajaa tai intiaanisokeria

Ohje

Mittaa chia-siemenet, kaurahiutaleet ja vesi samaan astiaan. Sekoita ja laita tekeytymään jääkaappiin yön yli, jos sinulla on aikaa. Jos aikaa ei ole, anna seoksen turvota tunti jääkaapissa.

Lisää marjat ja makeuta.

Selinan Granola (neljäs kerros)

8 dl suuria kaurahiutaleita

3 dl rouhittuja hasselpähkinöitä

2 dl auringonkukansiemeniä

2 dl seesaminsiemeniä

1 dl  pellavansiemeniä

½ dl kiteistä hunajaa

½ dl rypsiöljyä

Ohje

Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään kulhossa. Laita öljy ja hunaja kattilaan. Kuumenna hiljaisella lämmöllä, kunnes hunaja on liuennut öljyyn.

Kaada hunajaöljy muiden ainesten joukkoon ja sekoita. Levitä seos tasaiseksi matoksi leivinpaperin päälle ja paahda muutama minuutti 200-asteisessa uunissa grillivastuksen alla. Paahtamista kannattaa seurata tarkasti, sillä mysli kärähtää helposti.

Jos haluat tehdä makeamman jälkkäriin, laita siemenmysli tai pelkkä kaurahiutale voin kanssa pannulle, lisää (intiaani)sokeria ja kuumenna kunnes sokeri on sulanut.

Voit katsoa linkin Selinan juttuun täältä.

kotiruoka-1304

Purkitus

Lopuksi lusikoi ainekset haluamassasi järjestyksessä kerroksittain pakkasenkestävään lasiastiaan. Sinun ei tosiaankaan tarvitse tehdä kaikkia kerroksia. Hyvää tulee vähemmälläkin. Voit purkittaa kerrosten väliin myös tuoreita marjoja.

Laita astiat pakastimeen 1­-2  tunniksi eli kunnes annokset ovat kohmeita, mutta eivät jäätyneitä. Jos meni pitkäksi, sulata huoneenlämmössä ennen tarjoilua. Halutessasi voi nauttia herkun myös huoneenlämpöisenä.

keittiossa.typo