Viikonlopun herkkukakku, italialainen päärynäkakku on niin ihanaa, että harmitti ihan, kun muutkin halusivat ottaa santsipalan.
Päärynä on uusi omena ja ponnistaa kuuluisan sukulaisensa varjosta ainakin minun keittiössäni. Kakussa maistuu myös keramellisoitu voi. Palanut voi pilaa jokaisen ruokalajin eli pidä huoli, että voi ruskistuu, eikä muutu palaneen paahtuneeksi. Mehevyytensä ansiosta tämän päärynäkakun voi myös pakastaa ja tarjoilla myöhemmin.
Päärynäkakku italialaisittain
Ainekset
125 g voita (huoneenlämpöistä)
1,5 dl sokeria
2 isoa munaa
1 dl vehnäjauhoja
1,5 dl mantelijauhoja
0,5 tl leivinjauhoa
ripaus suolaa
1 pss sitruunan tai appelsiinin kuorta (tai 1 rkl itse raastettua kuorta)
3 kypsää keskikokoista kypsää päärynää
75 g voita
0,75 dl fariinisokeria
50 g mantelilastuja (lisää pinnalle, jos haluat)
Vuoraa 20 cm irtopohjavuoka leivinpaperilla.
Lämmitä uuni 200 asteeseen.
Päärynäpuolikkaiden karamellisointi
Aloita päärynöistä. Kuori ja puolita päärynät, poista siemenkodat.
Laita paistinpannulle rasva ja fariinisokeri. Kuumenna, kunnes sokeri muuttuu ruskeaksi eli alkaa karamellisoitua. Siirrä pannu sivuun.
Nosta päärynälohkot pannulle ja kypsennä 5-10 minuuttia miedolla lämmöllä, kunnes ne ovat hiukan pehmenneet.
Pohjataikina
Kun päärynät kypsenevät pannulla, vaahdota pohjataikinan voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Lisää taikinaan varovasti käännellen keskenään sekoitetut vehnä-, manteli- ja leivinjauhot ja suolaripaus sekä sitruuna- tai appelsiinikuoriraaste.
Levitä taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan ja paina päärynänpuolikkaat vieretysten taikinaan. Paista kakkua 200 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.
Jos lisäät pinnalle mantelilastuja, paista ensin 25 minuuttia, lisää lastut ja paista vielä noin 8-10 min.
Ota kakku uunista, anna sen hetken jäähtyä ja siirrä sitten vadille. Tarjoile täysin jäähtyneenä.