Joka vuosi ensimmäisten piparkakkujen tuoksu tuntuu avaavan koko joulun ajan, nykyisin aina vaan aiemmin ja aiemmin marraskuun puolella. Viikonlopulla teimme kakun äitini reseptillä, jossa yhdistyvät piparkakun mausteet ja raikkaan appelsiinin pirteys.
Kakku on ihanan täyteläinen mutta samalla raikkaan kepeä. Piparkakkupohja antaa sille sopivasti syvyyttä ja joulun makua, kun taas pehmeä täyte saa arominsa appelsiinista ja mausteisesta piparirahkasta. Väliin lisätyt piparkakkumuruset tuovat ihanan yllätyksen jokaiseen haarukalliseen.
Tämä kakku on täydellinen tähän sesonkiin. Se on myös helppo valmistaa etukäteen, sillä maku vain syvenee yön yli tekeytyessään.
Pohja
150 g piparkakkuja
100 g voita
Täyte
400 g piparirahkaa (Arla)
150 g Creme fraichea
2 dl vispikermaa
1 dl appelsiinimehua (purista pestystä tuoreesta appelsiinista)
Yhden pestyn appelsiinin kuori raastettuna
Noin 1 dl sokeria
2 rkl vaniljasokeria tai puolikkaan vaniljatangon siemenet
1 dl maissitärkkelystä
½ tl suolaa
Noin 8 piparkakkua (täytteen väliin)
4 kananmunaa
Koristeluun
Tomusokeria
Kuivattuja karpaloita
Piparkakkuja
Kinuskikastiketta
Pohjan valmistus
Murskaa piparkakut hienoksi.
Sulata voi ja sekoita piparkakkumuruun.
Painele massa tiiviisti 21 cm irtopohjavuoan pohjalle.
Laita vuoka jääkaappiin jähmettymään täytteen valmistuksen ajaksi.
Täytteen valmistus
Sekoita keskenään
400 g piparirahkaa
150 g ranskankermaa
1 dl appelsiinimehua
yhden pestyn appelsiinin raastettu kuori
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne rahkaseokseen:
noin 1 dl sokeria
2 rkl vaniljasokeria tai puolikkaan vaniljatangon siemenet
1 dl maissitärkkelystä
½ tl suolaa
Lisää kananmunat (4 kpl) ja vispikerma (2 dl) vuorotellen seokseen, samalla sekoittaen tasaiseksi seokseksi.
Kakun kokoaminen
Kaada pohjan päälle puolet täytteestä.
Lado väliin 8 murennettua piparkakkua.
Kaada loput täytteestä päälle.
Paistaminen
Paista kakkua 175 °C uunissa 40 minuuttia.
Laita kakun päälle alumiinifoliota ja jatka paistamista 20 minuuttia.
Avaa uuninluukku raolleen ja jatka kypsentämistä vielä 20 minuuttia.










