Piparinen appelsiinijuustokakku – täydellinen joulusesongin herkku

Joka vuosi ensimmäisten piparkakkujen tuoksu tuntuu avaavan koko joulun ajan, nykyisin aina vaan aiemmin ja aiemmin marraskuun puolella. Viikonlopulla teimme kakun äitini reseptillä, jossa yhdistyvät piparkakun mausteet ja raikkaan appelsiinin pirteys.

Kakku on ihanan täyteläinen mutta samalla raikkaan kepeä. Piparkakkupohja antaa sille sopivasti syvyyttä ja joulun makua, kun taas pehmeä täyte saa arominsa appelsiinista ja mausteisesta piparirahkasta. Väliin lisätyt piparkakkumuruset tuovat ihanan yllätyksen jokaiseen haarukalliseen.

Tämä kakku on täydellinen tähän sesonkiin. Se on myös helppo valmistaa etukäteen, sillä maku vain syvenee yön yli tekeytyessään.

Pohja

1​50 g piparkakkuja

100 g voita

 

Täyte

400 g piparirahkaa​ (Arla)

150 g C​reme fraichea

2 dl vispikermaa

1 dl appelsiinimehua​ (purista pestystä tuoreesta appelsiinista)

Yhden pestyn appelsiinin kuori raastettuna

N​oin 1 dl sokeria

2 rkl vaniljasokeria​ tai puolikkaan vaniljatangon siemenet

1 dl maissitärkkelystä

½ tl suolaa

​Noin 8 piparkakkua (täytteen v​äliin)

4 kananmunaa

​Koristeluun

Tomusokeria

Kuivattuja karpaloita

Piparkakkuja

Kinuskikastiketta

Pohjan valmistus

Murskaa piparkakut hienoksi.

Sulata voi ja sekoita piparkakkumuruun.

Painele massa tiiviisti 21 cm irtopohjavuoan pohjalle.

Laita vuoka jääkaappiin jähmettymään täytteen valmistuksen ajaksi.

Täytteen valmistus

Sekoita keskenään

400 g piparirahkaa

150 g ranskankermaa

1 dl appelsiinimehua

yhden pestyn appelsiinin raastettu kuori

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne rahkaseokseen:

n​oin 1 dl sokeria

2 rkl vaniljasokeria​ tai puolikkaan vaniljatangon siemenet

1 dl maissitärkkelystä

½ tl suolaa

Lisää kananmunat (4 kpl) ja vispikerma (2 dl) vuorotellen seokseen, samalla sekoittaen tasaiseksi seokseksi.

Kakun kokoaminen

Kaada pohjan päälle puolet täytteestä.

Lado väliin 8 murennettua piparkakkua.

Kaada loput täytteestä päälle.

Paistaminen

Paista kakkua 175 °C uunissa 40 minuuttia.

Laita kakun päälle alumiinifoliota ja jatka paistamista 20 minuuttia.

Avaa uuninluukku raolleen ja jatka kypsentämistä vielä 20 minuuttia.

Tarjoilu ja koristelu

Kakku on parhaimmillaan seuraavana päivänä, kun maut ovat tasoittuneet ja rakenne on täysin hyytynyt.

​Koristele kakku piparkakuilla, kinuskikastikkeella, kuivatuilla karpaloilla ja tomusokerilla.

Leikkaa kakku viileänä.​ Lämmin täyte pehmenee liikaa, mutta jääkaappikylmänä leikkautuu kauniisti.