Sisustus on puoli ruokaa myös ravintoloissa

Arvostan kaikessa sisustamisessa ja kunnostamisessa vanhan kunnioittamista. Lähes kaikki on säilytettävissä.

Joskus vanhan kunnostaminen vaatii vain hiukan kekseliäisyyttä – toki taitoa suunnittelijalta ja toteuttajalta. Kuinka moni ehti todeta mm. kotimme lautalattioiden kunnostamisesta “ei onnistu”, mutta onnistuihan se Alvar Borgin taitavissa käsissä suunnitelmieni pohjalta. Tuloksena on mielestäni mielenkiintoinen ja omanlaisensa lattia, sellaista ei pelkällä rahalla saa.

Lisäksi minä rakastan tarinoita kiinteistöjen, esineiden ja sisustuksen takana. On ihanaa, että Turusta löytyy Riikka Haapasalo – hengenheimolaiseni. Sormeni syyhyävät samojen haasteiden pariin. Nimenomaan vanhojen huoneistojen ja rakennusten kunnostaminen, entisöinti ja sisustaminen ovat suurimpia kiinnostukseni kohteita sisustussuunnittelijana.

“Turusta löytyy intoa ja taloudellisia resursseja restauroida vanhoja, historiallisia kohteita mm. ravintoloiksi. Onnenpotku ja ainutlaatuinen tilaisuus on ollut  päästä  suunnittelemaan näitä kohteita, joissa usein rapa roiskuu ja kumisaappaat ovat tarpeen, kun kaivetaan maanpinnan alla”, naurahtaa sisustussuunnittelija Riikka Haapasalo. “Suurin osa suunnittelemistani ravintolainteriööreistä sijaitsee Aurajoen välittömässä läheisyydessä, ja on enemmän sääntö kuin poikkeus, että vastaan tulee jotakin todella vanhaa ja historiallista”.

Riikka luettelee suunnittelemiaan ravintoloita: Smör, E.Ekblom, Tiirikkala, Yoki (nyk. Tårget), Ludu. Kaikki ovat Turun ravintolamaailman huippuja, mutta myös vanhoja, osaksi suojeltuja, kohteita. Nykypäivän kriteerit ilmastointeineen ja keittiö- ja saniteettitilavaatimuksineen eivät urakoita helpota. Eivätkä tee remonteista edullisia. Mutta satsaus kannattaa.

Tiirikkala.
Tiirikkala.
kaunis valkoinen sisätila kutsuu
Kaunis valkoinen sisätila kutsuu.
Riikan ideoima lasiteline.
Riikan ideoima lasiteline.

Riikka kertoo halunneensa säilyttää kohteissaan niin paljon vanhaa kuin mahdollista. “Jätän esiin niin paljon kuin mahdollista eri aikakerroksia ja pyrin hyödyntämään paikan historiaa. Tarinoista voi myös ammentaa sisustuksen suunnitteluun saakka. Kaupungin aikakerroksia voi Turussa näin hahmottaa myös ravintoloidemme kautta”.

Riikan filosofiaan uskotaan. Hän on saanut kokolailla vapaat kädet suunnittelun suhteen kaikissa kohteissaan. Smöristä, joka on entisen puhelinlaitoksen talo 1880-luvulta, löytyi hienot vanhat holvit, ristikytkentähuone ja mustuneita kiviseiniä Turun palon vuodelta 1827. E.Ekblomin paikalla oli kauppakuja ja Hotel du Nord -majoitusliike. Ludu oli ennen ravintolaksi muuttumistaan Turun Väri -myymälä, sitä ennen mm. Charcuterie-niminen lihakauppa ja Art Deco -henkinen huoneistohotelli. Yokin paikalla piti Johan Reinhold Seipel kolmen huoneen majataloaan, joka oli Suomen ensimmäinen hotelli. Siellä vieraili mm. keisari Aleksanteri I matkallaan Porvoon valtiopäiville sopimaan Suomen autonomiasta 1809.

E.Ekblomissa.
E.Ekblomissa.
E.Ekblomin kellarissa.
E.Ekblomin kellarissa.
Osa ravintolasta on vanhaa kauppakäytävää.
Osa ravintolasta on vanhaa kauppakäytävää.

e.ekblad (4 of 6)

e.ekblad (6 of 6)
E.Ekblomin seinällä on Riikan suunnittelema ja toteuttama valaisin.

Uusitun tilan luominen on joskus vaarallistakin touhua vesi- ja paalutusongelmineen. Se on myös hidasta Museoviraston tarkistaessa ja dokumentoidessa aikakerroksia. Joskus saattaa löytyä jopa vanhoja esineitä: Yoki-ravintolan kellariholveja kaivettaessa esiin tuli useita hyvinsäilyneitä pieniä nahkakenkiä ja kolikoita 1500-luvulta lähtien.

Smörissä vanha PUNK-merkkikin säilytettiin.
Smörissä vanha PUNK-merkkikin säilytettiin.smör (5 of 7)
Naistenvessan rosoisuutta.
Naistenvessan rosoisuutta.

“Näissä tiloissa saa enemmän “lavastaa” kokonaisuuksia “, Riikka kertoo. Hänellä on alunperin vaatesuunnittelijan koulutus. Hän piti Helsingissä musiikki- ja muotipiireissä suosittua Rita Zaika -ateljeeta, jossa hän suunnitteli yhdessä yhtiökumppaneidensa kanssa omaa vaatemallistoa. Riikka puvusti myös näyttelijöitä ja tanssijoita Linnan juhliin ja suunnitteli asuja Miss Maailma -kilpailuun sekä Euroviisuihin. Riikka myös soitti ja lauloi erilaisissa kokoonpanoissa. “Muutin Turkuun 90-luvun loppupuolella, lähinnä saariston takia!” kertoo luontorakas suunnittelija. Me helsinkiläiset taisimme menettää Tähden.

tiirikkala (5 of 5)

tyyli.typo