Vinkki leivontaan

Laskiaispullat ja -tiistai mielessä? Vuoden paras pullasesonki tuloillaan, joten ajattelin jakaa pienen vinkin leivontaan.

Olen innokas leipoja ja nostatan leipomuksia mielelläni hiivalla. Pidän myös tuorehiivasta enemmän kuin kuivahiivasta. Tuorehiivan sulattelu nesteeseen on mielestäni rasittavaa, usein hiiva jää paakkuiseksi. Onneksi, nuoruuden poikaystäväni vanhemmat (Terveisiä Vaahtorinteelle!) kertoivat minulle kikan tuorehiivan käyttöön jo pian 25 vuotta sitten – sen avulla olen selvinnyt “tuorehiivakriiseistäni”.

Ohje tuorehiivan sulatukseen

Murra 1 kappale tuorehiivaa lasin pohjalle. Sirottele hiivan päälle tasaisesti vajaa teelusikallinen suolaa ja saman verran sokeria. Jos tarvitset leipomuksiisi vähemmän kuin ehdotetun suolamäärän, niin ripottele tarvitsemasi määrä tasaisesti koko hiivamäärän päälle ja lisää samassa suhteessa sokeria. Sekoita ja odota pari-kolme minuuttia.

Mitä pienempi määrä suola-sokeri-yhdistelmää on, sitä kauemmin “sulamisilmiön” kehittymiseen menee. Toisaalta ylisuuresta suola-sokerimäärästä tuskin on mitään lisähyötyä sulamisreaktion kannalta.

IMG_0174

Murra tuorehiiva.

IMG_0180

Sirottele päälle suolaa.

IMG_0188

Sirottele päälle sokeria.

IMG_0194

Kääntele aineksia kulhossa niin, että suolaa ja sokeria on melko tasaiseti kauttaaltaan tuorehiivan päällä.

IMG_0201

Kemiallisen reaktion johdosta hiiva sulaa juoksevaksi muutamassa minuutissa ja voit sekoittaa nestemäisen hiivan leivonnassa tarvittavaan nesteeseen. Hyvä puoli on, ettei ole montaakaan suolaista ruokaa, johon ei pieni ripaus sokeria tekisi hyvää, eikä makeaa herkkua, johon pieni määrä suolaa ei tekisi terää. Hyviä leipomishetkiä!

keittiossa.typo