Ensimmäinen adventti – kynttilöitä ja Karita Tykän herkkupallukoita

Viikon valoteemaan sopivat myös kynttilät. Ensimmäisen adventin kunniaksi me sytytämmekin kynttilän ja tarjoamme Karitan suussasulavia herkkupallukoita raakasuklaakuorrutteella. Mutta kuka tietää miksi adventtia vietetään?

only one candle with copyspace
Kuva: Sweet Kate Botanical

Kirkkohistorian mukaan keskiajan lopulle tultaessa läntisessä kristikunnassa vakiintui käytäntö, jonka mukaan uuden kirkkovuoden on katsottu alkavan ensimmäisestä adventtisunnuntaista. Sana adventti tulee latinankielisestä sanonnasta adventus Domini, joka tarkoittaa Herran saapumista tai tulemista.

Adventtiaika valmistaa meitä jouluun ja kynttilä symbolisoi odotusta. Ensimmäisen adventtisunnuntain jälkeisestä maanantaista on vanhastaan alkanut jouluaattoon asti kestävä adventtipaasto. Kyseistä paastoa kutsutaan myös “pieneksi paastoksi” erotuksena pääsiäistä edeltävästä “suuresta paastosta”.

Maijan Maailmassa ei kuitenkaan nyt paastota, ei edes “herkkupaastota”. Me valmistaudumme jouluun muulla tavalla. Karita Tykkä loihti niin ihania raakasuklaakuorrutteisia herkkupallukoita, ettei niistä voi pitää näppejä erossa.raakajoulu (59 of 61)

Jouluiset herkkupallerot raakasuklaakuorrutteella

noin 15 kpl

80 g kuorittuja manteleita
125 g kuivattuja rikittömiä aprikooseja
100 g kivettömiä taateleita
puolikkaan pienen luomulaatuisen sitruunan ja appelsiinin kuori raastettuna
1 rkl vastapuristettua appelsiinimehua
1,5 tl  piparkakkumausteseosta
1 tl jauhettua bourbon-vaniljaa
ripaus Bulk Superfoodsin himalajan suolaa

kuorrute
50 g SuperLemon Criollo -raakakaakaovoita
3 rkl SuperLemon Criollo -raakakaakaojauhetta
2 rkl hunajaa tai muuta mieleistäsi makeuttajaa
ripaus Bulk Superfoodsin himalajan suolaa

raakajoulu (22 of 61)
Tiesitkö, että ensimmäinen adventtikynttilä symboloi odotusta? Minä ainakin jo odotan joulua.
Ohje
1. Sekoita kaikki palleron raaka-aineet sekaisin monitoimikoneella, kunnes massa alkaa tarttua yhteen. Tarkista maku ja muokkaa tarvittaessa. Muotoile massasta palloja ja laita lautaselle ja siirrä pakastimeen.
2. Tee sitten raakasuklaakuorrute sulattamalla raakakaakaovoi hellävaroin vesihauteessa. Lisää siihen loput raaka-aineet ja sekoita hyvin. Tarkista maku. Temperoi suklaa halutessasi. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
3. Dippaa pallerot suklaamassaan haarukkaa tai lusikkaa apuna käyttäen ja valuta ylimääräinen suklaa pois. Aseta leivinpaperilla vuoratulle lautaselle ja laita kylmään noin 20 minuutiksi jähmettymään.

Nauti.

raakajoulu (20 of 61)

Tässä siis Karitan adventtilahja meille ja Maijan Maailman lukijoille. Herkut veivät kielen mennessään, ainakin minulta. Voit tutustua muihin kauneutta ja hyvinvointia lisääviin ruokiin ja Karitan uuteen Lautasellinen kauneutta -kirjaan täältä. Herkkupallukkaresepti ei kuitenkaan löydy kirjasta. Ota siis resepti talteen Maijan Maailmasta!

keittiossa.typo