Jäätävä kahvi ja kesän helle

Jos jollekin on jäänyt epäselväksi, rakastan kahvia. En juo määrällisesti paljon, mutta sitäkin varmemmin laadukkaasti hyvää.

Iltaisin juon Nespresson kofeiinitonta kahvia ja kesähelteillä päiväaikaan kylmää kahvia. Kylmä kahvi jopa kaunistaa, jos on uskominen vanhaa sanontaa! Ja jollei kahvi ole jäänyt pannulle jäähtymään, vaan tuoreeltaan jäähdytetty, kylmä kahvi on myös herkullista.IMG_1950

Kylmä kahvi kaunistaa

Mutta mistä tuo sanonta on peräisin ja pitääkö se paikkansa? Löysin useita vastauksia selaillessani nettiä. Yleisimmin sanonnan väitetään olevan peräisin menneiltä ajoilta, jolloin ylempien luokkien perheiden tyttäret laittautuivat aamulla edustuskuntoon. Pyntätessä aamukahvi ehti aamiaispöydässä jäähtyä. Syy- ja seuraussuhde ovat vuosien saatossa kääntyneet toisinpäin. Olivathan tytöt kylmän kahvin juotuaan todella kauniita!

Mutta käytännönläheisempikin selitys yleensäkin kahvin kaunistavuudesta löytyi ja tuo selitys on modernimmalta ajalta: kahvin kofeiinilla on kiihdyttävä vaikutus aineenvaihduntaan ja siten sillä on lievä laihduttava vaikutus. Kahvi on myös tunnettu diuretaatti ja tämä vaikuttaa turvotuksen poistoon, mikä taas vaikuttaa kaunistavasti.

Toisaalta sanonnan alkuperä saattaa olla lähtöisin myös siitä, että kahvin kaunistavuuden uskotaan johtuvan kofeiinin piristävästä vaikutuksesta. Tosin kahvin lämpötilalla ei silloin ole merkitystä. Kukapa ei olisi esimerkiksi näin kesällä pirteänä kaunis, mutta muistettava toki on, että kauneus on katsojan silmissä!

IMG_9304

Fortissio Lungo -kahvia.

Jäinen Americano

Fortissio Lungo

jääpaloja

kylmää vettä

IMG_9319

IMG_9323
Marmoritasot ovat Liidukivestä.
IMG_9330
TOUCH-termosmuki, 25 euroa.

Ohje

Laita jääpaloja lasiin. Tee yksi annos Fortissio Lungo -kahvia. Kaada kahvi jääpalojen päälle.

Lisää kylmää vettä.

Ja sitten retkelle

Voit pakata jääkahvisi Nespresson termosmukiin ja kahvisi pysyy ihanan kylmänä kesäretkelläsi. Kahvi mukaan piknikille, kalaan, veneajelulle tai puutarhaan lukutuokiota kruunaamaan. Kukapa ei myös kaunistuisi näissä kombinaatioissa, olkoonpa estetiikkakäsityksemme mikä tahansa? Voit tilata TOUCH-termosmukisi ja lukea lisää Nespressosta ja heidän valikoimistaan täältä.

Maijan Maailman Riitta otti “termarit kesäretkellä” -kuvat wabi-sabi henkisesti Turun saaristossa. Wabi-sabi on kovin muodikas termi nykyään, tässä selitystä wikipediasta: Wabi-sabi (jap. 侘寂) on japanilaisen estetiikan käsite. Se yhdistetään läheisesti zenbuddhalaisuuteen, ja kehityksensä alkuaikoina wabi-sabiin yhdistetyt henkilöt olivatkin jossain muodossa zenin harjoittajia. Käsitettä kuvataan monesti epätäydellisyydessä, keskeneräisyydessä ja häviävyydessä olevaksi kauneudeksi sekä yksinkertaisuuden ja vaatimattomuuden ihannoimiseksi. Käsite muodostuu kahdesta erillisestä sanasta, sabi ja wabi, joilla molemmilla on omat merkityksensä.

Aah, tätä kuvaustyyliä minä rakastan!IMG_1945

IMG_1939

IMG_1948

keittiossa.typo

Tehty yhteistyössä Nespresson kahviasiantuntijoiden kanssa.