Sienet ovat minulle suuri intohimo parillakin tapaa. En vain rakasta sieniruokia, vaan rakastan myös niiden poimimista.
Tämän ansiosta meillä on pakkaset pullollaan sieniä. Nyt minun täytyy käyttää niitä, pianhan uusi sienisato on jo tuloillaan (melko ääripositiivista ajattelua).
Yksi sieniresepti on yli muiden. Tähän voit laittaa mitä tahansa metsäsieniä. Oma suosikkini ovat herkkutatit. Peter pitää enemmän suppilovahveroista ja kanttarelleista, niitä meiltä löytyy runsaasti kuivattuina ja pakasteena. Tattisaalis jää meillä aina lähes olemattomaksi. Jos en saa kaveria sienimetsään, en osaa poimia tatteja. Tai osaan poimia, mutta en tunnista tattilajeja enkä osaa laittaa niitä paremmuusjärjestykseen. Kaikki tatit taitavat olla syötäviä, sappitattia lukuun ottamatta, mutta, mutta… Tatit jäävät minulta metsään, jollei joku ole kaverina näyttämässä vihreää valoa.
Niin tai näin, minusta nämä leivät ovat kaikilla metsäsienillä aivan loistavia. Ne ovat saaneet vahvaa vaikutetta Jamie Oliverilta.
Jamie Oliver´s ultimate mushroom bruschetta
Sienileipä 2-4:lle
Oliiviöljyä
Reilu 1/2 litraa puhdistettuja metsäsieniä. Pilko suurimmat sienet hieman pienemmiksi. Pienet sienet voit jättää kokonaisiksi.
2 valkosipulinkynttä hienonnettuina
Muutama timjaminoksa, lehdet riivittynä
Runsaasti tuoretta pieneksi silputtua persiljaa
Merisuolaa ja vastarouhittua mustapippuria
2 chiliä hienonnettuina
Pieni pala voita
1 sitruuna
2-6 viipaletta maalaisleipää
Ohje
Kuumenna niin suuri paistinpannu, että sienet voi kypsentää yhdessä
kerroksessa tai kypsennä sienet kahdessa erässä.
Kaada sopivasti oliiviöljyä pannulle ja lisää pilkotut sienet. Jos käytät tuoreita sieniä, valmista ne ensin ja anna enimpien nesteiden haihtua.
Lisää hienonnettu valkosipuli ja timjami sekä persilja.
Lisää mustaapippuria ja hienonnettu chili ja halutessasi suolaa. Huom! Jos käytät normaalisuolaista voita, saat siitä myös melko runsaasti suolaa. Anna paistua muutama minuutti.
Jos sienet uhkaavat kuivua, lisää hieman oliiviöljyä.
Anna sienien paistua pannulla joitain minuutteja (noin 3-4 min), lisää voi ja purista sienille hieman sitruunamehua. Varo lisäämästä mehua liikaa, ettei sitruuna peitä alleen sienien omintakeista makua.
Lopuksi lisää 2-3 rkl vettä, jotta syntyy hieman kastikemainen koostumus ja anna olla
vielä hetki liedellä.
Paahda leivät, asettele lautaselle ja laita päälle sieniseosta.
Saman reseptin kerroin suosikkinani myös Avotakka-lehdessä, johon tehtiin juttu minusta ja meidän keittiöstämme marraskuun 2015 numerossa.
Lisäksi tämä suosikkireseptimme jaettiin haastatteluni yhteydessä myös useissa eri Etelä-Suomen Median ja Keskisuomalainen-konsernin julkaisuissa. Tässä linkki juttuihin:
Testaa lapsiperheen parhaat arkireseptit – ja mahdottoman hyvä kerrosjäädyke.
Bloggari neuvoo: Näin säästät aikaa keittiössä.
No, näin hyvää reseptiä ei kannata pitää vakan alla, vaan viedä ilosanomaa kaikille. Saa siis jakaa! 🙂