Maijan maailmassa ollaan yksimielisesti sitä mieltä, että Köpikseen suuntaavan merenherkkujen ystävän kannattaa suunnata kulkunsa Kødbyenin Fiskebariin.

Michelinin Bib Gourmand –merkinnän saanut ravintola sijaitsee trendikkäässä Vesterbron kaupunginosassa, vanhalla teurastamoalueella. Fiskebarissa on rouhea sisustus, rento meininki ja konstailemattoman kekseliäs sekä raikas ruokalista. Kompaktin viinilistan antimet tukevat kivasti annoksia.

fiskebar-6

Kävin Fiskebarissa viime kesänä perheeni kanssa. Kiitos tanskalaisen mutkattomuuden, ravintolakokemus oli varsin onnistunut myös pienten lasten kanssa. Tilasimme Fish & chipsit koko porukalle, minkä lisäksi söimme mieheni kanssa myös ensiluokkaisia ostereita ja siiderissä kypsennettyjä sinisimpukoita. Fish & chipsien turska oli juuri sopivan miedosti savustettu ja ranskalaiset rapeita. Kokonaisuus keräsi täydet pisteet kaikilta – kaksivuotiaan puolesta tosin puhui vain tyhjäksi syöty lautanen.

maijan ruoka-1024

 

fiskebar-3

Simpukat eivät ole parhaimmillaan kesällä, minkä vuoksi en yleensä syö niitä silloin lainkaan. Onneksi poikkesin Fiskebarissa periaatteistani, sillä siiderissä kypsennetyt sinisimpukat olivat todella herkullisia. Kulhon pohjalle jääneen kermaisen liemenkin lusikoin viimeistä pisaraa myöten.

Syksyn tullen alkaa jälleen simpukkasesonki. Nopeasti valmistuvat herkulliset sinisimpukat ovat pikaruokaa parhaimmillaan, ja valmistan niitä syksyn ja talven mittaan usein perjantai-iltaisin. Niiden siivittämänä viikonloppu alkaa nimittäin aina mukavasti.

Moules Marinières on keittiöni (ja tietysti ennen kaikkea ranskalaisten bistrojen) klassikko, mutta Fiskebarin simpukoiden innoittamana valmistin vaihteeksi kermaisessa siiderikastikkeessa kypsennettyjä simpukoita. Kesän kaukainen makumuisto mielessäni maustoin liemen sitruunaruoholla, joka antaa annokseen oman yrttisen säväyksensä. Hyppysellinen kurkumaa puolestaan värjää liemen kauniin sävyiseksi. Kerma ja siideri taittavat makuja niin, ettei lopputulos ole mausteistaan huolimatta kuitenkaan etninen, vaan ennen kaikkea täyteläinen.

P.S. Fiskebariin kannattaa varata pöytä, sen verran suosittu paikka se on. Fiskebarin sivuille pääset tästä!
maijanruoka-2

Simpukoita kermaisessa sitruunaruoho-siideriliemessä

1 ½ kg sinisimpukoita

2 salottisipulia

2 valkosipulinkynttä

2 sitruunaruohoa

2 rkl voita

iso hyppysellinen kurkumaa

2,5 dl kuivaa omenasiideriä

2 dl kuohukermaa

hienoa merisuolaa

 

Lisäksi

Tuoretta persiljaa silputtuna

 

Pese ja puhdista simpukat huolellisesti. Leikkaa simpukoiden parrat pois saksilla. Tarkista samalla, että kaikki simpukat ovat kiinni tai niiden kuori sulkeutuu kun simpukkaa kopauttaa kevyesti. Heitä pois simpukat, joiden kuori ei sulkeudu.

Silppua sipulit ja valkosipulinkynnet. Poista sitruunaruohoista uloin kerros ja leikkaa pois myös kuivat latvat. Hienonna sitruunaruohot erittäin hienoksi. Sulata voi suuressa kattilassa. Kuullota sipuli- ja valkosipulisilppua pari minuuttia. Lisää sitruunaruoho ja kurkuma, kuullota vielä hetki. Lisää siideri ja kerma. Mausta riittävällä suolalla. Kuumenna liemi kiehuvaksi ja lisää simpukat kattilaan. Keitä simpukoita kannen alla noin 3 minuuttia tai kunnes kuoret ovat auenneet. Liemen tulee kiehua kunnolla. Ravistele kattilaa kypsentämisen aikana.

maijanruoka-8

Annostele simpukat lautasille ja viimeistele annokset persiljasilpulla. Tarjoa vaalean leivän kera.

 

Kirjoittaja on Selina Vienola

Selina Vienola on helsinkiläinen toimittaja, taidehistorioitsija ja
ruokabloggari. Kahden lapsen äiti kokkaa rennolla otteella mausta
tinkimättä. Hyvästä ruoasta hän tulee hyvälle tuulelle, huonosta
huonolle. Selinan Dilliä ja piparjuurta -blogista
 (http://dilliajapiparjuurta.blogspot.fi/löydät lisää herkullisia reseptejä.

Maijan ps:

Minä aion kokota simpukoita viikonlopulla lasten syysloman kunniaksi. Ja seuraavaksi kun menen Köpikseen, tiedän mihin ravintolaan buukkaan pöydän etukäteen!

 

keittiössä_txt_white