Maijan Maailma on keittiössä!

Meidän uuteen keittiöön on iskenyt iso moukari, keittiö on oikeastaan kuin pommin jäljiltä. Koskaan aiemmin en osannut ajatella tällaista hyvänä asiana. Mutta nyt se tarkoittaa homman etenemistä ja, että keittiövalinnat ovat käsillä.

Uudessa asunnossamme on kohta iso keittiö. Vanha piianhuone yhdistetään keittiöön ja tästä kaikesta saadaan iso yhtenäinen tila kaakeliuuneineen. Kakluuni keittiössä onkin ollut minun pitkäaikainen haaveeni ja nyt unelmani toteutuu. Uuni on sinällään käytettävissä, kunhan slammaamme uunihormit. Homma on melko tyyristä, 2500-3000 euron hintaluokkaa. Katsotaan mahtuuko se nyt budjettiimme vai teemmekö tuon työn myöhemmin. Uuni on kaunis, vaikkei se toimisikaan.

Muita ominaisuuksia, joita keittiöltämme toivon ovat runsas säilytystila, paljon jääkaappitilaa ja lisäksi kunnon uunit ja kaasuliesi. Kaupunkikaasumahdollisuutemme kartoitetaan tällä viikolla, olisihan se käytännöllisempi kuin pullokaasujen kanssa venkslaaminen Keittiö on koko kodin sydän – siellä syödään, seurustellaan, tehdään lasten kanssa läksyjä ja muutenkin oleillaan.

 

 

Meidän keittiökaapistojemme valintahetki on ihan kohta käsillä. Siksi kysyin Keittiömaailman Johanna Peijulta vuoden 2016 keittiömuodista. Johanna kertoi, että keittiökaapistojen uusina väreinä nähdään murrettuja sävyjä, vaaleaa puuta – ylipäänsä maanläheisiä vaaleita sävyjä. Valkoinen kaapisto pitää myös pintansa.

(Huomio kuvissa vaalea puupinta, savenvärinen kaapisto, marmorikuvioinen kuosi tasossa sekä kaksi uunia vierekkäin)

Kiiltävät kaapistopinnat ovat vaihtumassa mattaan, mutta korkeakiiltoistakin nähdään. Kiiltävän pinnan hyvänä puolena on, että se heijastaa valoa ja antaa modernia luxus-vaikutelmaa matan viedessä ajatuksemme kenties klassisempaan ja arkisempaan suuntaan.

Kaapistojen ovet ovat moderneissa keittiöissä vetimettömiä. Vetimettömyys voidaan toteuttaa sormilistallisella seinäkaapilla, sähkömekanismeilla tai pysty- ja poikittaissuuntaisten profiilien avulla. Klassisemmissa ja romanttisemmassa keittiöissä vetimet säilyttävät asemansa.

Keittiön tasojen materiaalina käytetään nyt paljon kvartsia. Marmoria muistuttavat kuosit ovat nyt suosittuja. Tasot ovat mahdollisimman ohuita, mutta niihin voidaan yhdistää vaikka L-muotoinen sakara reippaasti paksummasta massiivipuutasosta. Laminaattitasoissa suosituin kuosi on betoni, joka antaa rouheaa fiilistä keittiöön.

Kodinkonelaitteista astianpesukone, jääkaappi ja pakastin integroidaan kalusteoven taakse, mutta uunit ja liedet ovat näyttävästi esillä. Uuneja voi olla kaksi rinnakkain tai päällekkäin, toinen tavallinen ja toinen höyryuuni. Nyt voisikin sanoa, että höyryuuni on uutuutta hohtavan keittiön uusi musta!

SRP_9293

Kuva on muutaman vuoden takaa vanhasta keittiöstämme. Pidän siitä yhä, vaikkei keittiömuotia taida olla kuin marmoritasot (meillä oli Carraran marmoria). Marmoria kivenä ei suositella keittiötasoihin niiden huokoisuudesta johtuen, mutta ne ovat kuitenkin yksi minulle mieluisimmista keittiötasovaihtoehdoista.

Mutta olkoon siis muoti mikä tahansa, kannattaa keittiö valita omien mieltymysten ja tarpeiden mukaan. Keittiö on investointina niin suuri, ettei sitä täysin muodin tuulien mukaan kannata suunnitella.

kotona.typo

 

Artikkeli on tehty yhteistyössä Keittiömaailman asiantuntija Johanna Peijun kanssa.