Kuplamatkalla Champagnessa

Kevättä ilmassa. Tuntuu, että talven horroksen jälkeen olen taas hereillä, silmät auki ja ajatus lentää. Haaveilen matkustamisesta – kuplamatkasta Riitan opastuksella. Haluan varata matkan heti. Paras sesonki on juuri alkamassa!

Suurten sampanjatalojen ylväiden fasaadien ja loputtomien kellareiden lisäksi Champagnen alue koillis-Ranskassa tarjoaa mainion viinimatkailukohteen kauniine maisemineen ja sympaattisine majataloineen.

Maailman hienoimmat samppanjatalot sijaitsevat vain 130 kilometriä pääkaupungista, joten Pariisin Charles de Gaullen kentältä kannattaa ottaa vuokra-auto alle ja hurauttaa keskelle ydinaluetta. 

champagnen alue--3

Kuvassa Reimsin keskustan Fontaine Condorset, kuin pirskahteleva sampanjakupla.

Kuplakierroksen voi aloittaa Reimsistä, joka tarjoaa jokaiselle jotain hotellien ja ravintoloiden suhteen, mutta on katedraalia lukuunottamatta melko mitäänsanomaton kaupunki. Jos kuitenkin tuntee tarvetta, voi pistää palkkarahat sileäksi palatsimaisessa Domaine les Crayeres -hotellissa eikä liikkua sieltä minnekään…onhan kellarissa 400 erilaista samppanjamerkkiä ja ravintola Michelin-tasoa!

www.relaischateaux.com/us/france/crayeres-marne-reims

nil

Kuva: Domaine les Crayeuse.

Jos kuitenkin päätät seikkailla Riemsiä pidemmälle, aja kolmekymmentä kilometriä Champagnen alueen varsinaiseen viinipääkaupunkiin Epernayhin. Siellä sijaitsevat suurten talojen kuten Moëtin ja Veuve Cliquot’n kellarit. Alueen ja samppanjatalojen värikäs historia on mielenkiintoinen ja dramaattinen, mutta me keskitymme mukavien majapaikkojen suositteluun, historia tulee reissun aikana muutenkin tutuksi.

champagnen alue--2

Viiniviljelmiä Champagnessa.

Kuplivan romanttista majoitusta

Jos haluat pysyä Epernayssä, suosittelemme modernia, siistiä Jean Moët -hotellia, joka järjestää puolestasi kellarivisiitit. Muistathan, että samppanjakellarit ovat viileitä, joten villatakki ja kunnon kengät mukaan!

www.hoteljeanmoet.com

www.hoteljeanmoet.com/visite-de-cave

Löysimme Epernayn ulkopuolelta kaksi suloista majataloa: Manoir des Charmes (sijaitsee Ay:n kylässä) ja Maison des Vignes (Verzenayssä). Jälkimmäisellä on myös pieni Grand Cru -sampanjaa tuottava tila. Romanttiset sisustukset ovat niin kermakakkumaiset, että niissä nähdyt unet ovat varmasti täynnä vaaleanpunaisia samppanjakuplia.

Molemmat ovat mukavien pariskuntien ylläpitämiä rentoja pikkuparatiiseja. Omistajat antavat mielellään vinkkejä alueella kiertelyyn. Huoneiden hinnat ovat satasen molemmin puolin riippuen sesongista. 

Kuvissa ensin esittäytyy Manoir des Charmes:

manoir des charmes-2

manoir des charmes-1

manoir des charmes-4

manoir des charmes-3

manoir des charmes-6

manoir des charmes-5

www.lemanoirdescharmes.fr

Seuraavana vuorossa Maison des Vignes:

maison des vigne-4

maison des vigne-2

maison des vigne-5

maison des vigne-1

maison des vigne-3

maison des vigne-7

www.maisondesvignesdeverzenay.com

Sitten muutama yleisvinkki onnistuneeseen matkaan:

Alkututustumisen voit  suorittaa täällä , linkin takaa löytyy myös alueen kartta tarkempaa suunnittelua varten.

Epernayllä on aktiivinen turistitoimisto, jolla on hyvä nettisivusto

http://en.ot-epernay.com/

Kuuluisien sampanjatalojen vierailut tilataan etukäteen esim:

www.moet.com//Visit-us/Visit-our-cellars

www.veuve-clicquot.com/en/house/wine-tasting?&t=1439549042

Pienemmille tiloille saattaa päästä maistelemaan ilman varausta. Seuraathan tienvierustan avoinna (ouvert)-tauluja. Monet pienet tilat tarjoavat erinomaisia kuplajuomia ilman brändilisää!

Kuplaoppaanamme toimi Riitta Sourander

Riitta on helsinkiläinen sisustukseen erikoistunut valokuvaaja. Reissunainen ja maailmankansalainen. On kotonaan melkolailla missä vaan. Rakastaa metsiä ja eläimiä. Meditoi ja juoksee. Tämän hetkiset kiinnostuksen kohteet: japanilaiset kivipuutarhat, ekologinen rakentaminen ja vaihtoehtoiset energiamuodot.

Hyvää kuplamatkaa! Toivottavat Maija ja Riitta

bollingerin pullo poikineen

champagnen alue--6

vapaalla.typo