Taas on viikonloppu. Mitä tehtäisiin ruuaksi? Tuttu lause meidän perheessämme. Välillä aivot lyövät täysin tyhjää. Ei meinaa keksiä mitään. Tai jos keksii, niin joku perheen tyypeistä toteaa ”mehän syötiin sitä juuri!”.
Voiko hyvää ruokaa syödä liian usein? Mitä, jos ruoka on klassikomaku – konstailematon ja selkeä, sellainen mihin ei kyllästy? Kuinka tihein välein samaa ruokaa voi laittaa perheen menulistalle? Ei kait siihen mitään sääntöä ole. Minun ohjenuorani voisi olla, että ruokaa voi tehdä niin usein, ettei ruokaan kyllästy, mutta syö sen verran vaihtelevasti, että monipuolinen ruokavalio säilyy.
Yksi meidän keittiössämme säännöllisen epäsäännöllisin välein toistuva ruoka on kunnon pasta bolognese. Se on meillä enemmän talviruokaa. Jostain syystä ainakin me aikuiset haluamme keväällä ja kesällä pastan sijaan syödä enemmänkin salaatteja tai grilliruokia.
Tämä yksi meidän perheemme suosikkiresepteistä jaettiin haastatteluni yhteydessä useissa eri Etelä-Suomen Median ja Keskisuomalainen-konsernin julkaisuissa. Tässä linkki juttuihin:
Testaa lapsiperheen parhaat arkireseptit – ja mahdottoman hyvä kerrosjäädyke.
Bloggari neuvoo: Näin säästät aikaa keittiössä.
Pasta bolognese/ragu à la Nyman
(neljälle-kuudelle)
500 g vähärasvaista naudan jauhelihaa
2 salottisipulia
2 valkosipulia
2 porkkanaa pilkottuna
1,5 dl vettä
2 rkl worchester-kastiketta
1 tl provencale-yrittimaustetta
2 rkl kapriksia
2 punaista chiliä (mietoja)
suolaa ja rouhittua mustapippuria maun mukaan
kaksi laakerinlehteä
3 tölkkiä tomaattimurskaa
1 rkl hunajaa
500 g nauhaspagettia
oliiviöljyä
raastettua parmesan-juustoa
muutama oksa tuoretta basilikaa
Ohje
Ruskista jauheliha ja kuullota sipulit oliiviöljyssä.
Lisää vesi ja anna hautua, kunnes vesi on haihtunut.
Lisää worchester-kastike, laakerinlehdet, suola, pippuri ja yrttiseos sekä pilkotut chilit.
Lisää tomaattimurska, hunaja, porkkanapalat ja kaprikset. Hauduta kastiketta miedolla lämmöllä vähintään tunti ilman kantta. Lisää vettä, jos kastike uhkaa kuivua.
Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan niin, että siihen jää purutuntumaa.
Raasta päälle parmesan-juustoa ja laita koristeeksi muutama basilikan lehti.
Voisi sanoa, että sitä parempaa kastikkeesta tulee mitä kauemmin maltat hauduttaa ruokaa. Jos kastike uhkaa kuivua, lisää vettä.
Tämä on mukava ruoka, joka aitoudellaan hurmaa viikonloppuillastajat, mutta sopii myös arkeen. Aktiivinen valmistamisaika vie vain puoli tuntia, ja sen jälkeen on hyvä, jos kastike ehtii hautua liedellä miedolla lämmöllä vähintään tunnin. Viikonlopulla kastike ehtii porista pari, kolmekin tuntia.
Ps. Tutustu bolognesen ja ragun määrittelyihin täältä.