sdr

Maanantai, tuo parjattu viikonpäivä: kuinka lähti sinulla käyntiin?

Viikonloppu takana. Tuliko levättyä? Ehkä liikaakin. Tai ainakin nautittua hyvää ruokaa ja juomaa, reilusti? Maanantai edessä.

Maanantai, tuo parjattu viikonpäivä. Miten se lähtee sinulla käyntiin? Minun maanantain pelastuksiksi ovat muotoutuneet aamujumppa tai -lenkki ja kahvi-smoothie. Urheilu vie maksimissaan 45 minuuttia (Jumppa ottaa usein vain 30 minuuttia. Linkki jumppaan tästä)  ja juoman tekeminen vain murto-osan tuosta ajasta. Kahvi-smoothie on helppo ja nopea aamupalana toimiva juoma, jossa on energiaa ja vitamiineja ainakin minulle miellyttävässä olomuodossa ja sen voi napata purkissa mukaan vaikka työpaikalle, jos aamupalan syöntiin kotona ei jää aikaa.

Kuinka sinä saat aamusi käyntiin? Olisi kiva kuulla teidän lukijoiden vinkkejä hyvän aamun starttiin?

keittiossaKahvi-smoothie

1/2 avokado

1/2 banaani

1 Nespresson espressokahvi hiukan jäähdytettynä, esim. Capriccio

1 dl karviaismarjoja

2 dl rahkaa

1-2 rkl kauraleseitä

Halutessasi hunajaa makeutukseen

Halutessasi sekaan jääpaloja

Koristeluun

Raasta päälle hiukan raakasuklaata.

Ohje

Sekoita kaikki ainesosat blenderissä. Anna levätä vähintään viisi minuuttia, jotta kaura ehtii turvota. Nauti.

Terveysvaikutukset

Päätin kirjoittaa koosteen aamiaiseni sisältämistä terveysvaikutuksista, muistin tueksi itsellenikin. Osa vaikutuksista on toki kiistanalaisia, niihän tieteessä tapaa olla. Kuka esimerkiksi muistaa, kun vasta joitain vuosia sitten kahvin haitoista varoiteltiin. Puhuttiin, että kahvi olisi kiellettyjen aineiden listalla, jos se “keksittäisiin” nyt. Tänä päivänä kahvin kohtuukäytön terveysvaikutuksia lähinnä ylistetään.

Huomautan myös, että en ole terveysasiantuntija, eikä tämä julkaisu täytä muuteenkaan tiedejulkaisulta vaadittavia lähdekriittisyys- ja viittausvaateita. Jos siis huomaat jotain varsinaisia virheitä, olen iloinen, jos korjaat käsityksiäni.

Avokado: Suurin osa avokadon rasvasta on monityydyttymätöntä rasvaa. Avokadon sisältämä hyvä rasva saattaa jopa kääntää insuliiniresistanssin. Avokado sisältää myös enemmän verensokeria tasaavaa ja kolesterolia alentavaa liukoista kuitua ja proteiinia kuin mikään muu hedelmä.

Avokado on myös täynnä vitamiineja ja kivennäisaineita, esimerkiksi E-vitamiinia, magnesiumia, C-vitamiinia, folaattia ja sinkkiä. Avokado saattaa jopa alentaa syöpäriskiä. Avokadoa on myös käytetty hiusten hyvinvoinnin kohentajana avokadohiushauteen avulla (katso linkki hiushauteeseen täältä). Avokado on kuitenkin erittäin energiapitoista, joten syömällä avokadoa suuria määriä saattaa vaikutukset olla epäsuotuisia.

Banaani: Myös banaanilla sanotaan olevan monta terveysvaikutusta. Syömällä banaania saatat nostaa mielialaasi ja helpottaa masennusta, sillä banaanit sisältävät runsaasti tryptofaania, mikä muuntuu kehossa hyvän olon hormoni serotoniiniksi. Banaani sisältää myös kalsiumia ja vahvistaa luita.

Banaanin sisältämien B6-vitamiinien avulla banaanit vähentävät turvotusta, suojaavat kakkostyypin diabetekselta, helpottavat painonpudotusta, vahvistavat hermojärjestelmää ja auttavat tuottamaan valkoisia verisoluja. Banaani sisältää myös hyvin vähän suolaa, mutta runsaasti antioksidantteja, rautaa ja kaaliumia, joka auttaa madaltamaan verenpainetta ja suojaa jopa sydänkohtaukselta.

Kauralese: Kaura laskee ­kolesterolia ja pienentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Kauran tiedetään esimerkiksi auttavan diabeetikkoja. Tutkimukset kertovat myös, että tästä trendiviljasta on ollut apua muun muassa allergiaoireiden ja atooppisen ihottuman hoidossa sekä paksusuolensyövän ehkäisyssä. Kaura tasaa verensokerin vaihteluita ja tasapainottaa kolesteroliaineenvaihduntaa.

Hunaja: Hunaja ei ole pelkästään hyvää, se on myös terveellistä. Hunajan sisältämät antioksidantit tukevat elimistön luonnollista vastustuskykyä ja hunajaa säännöllisesti käyttävät henkilöt säästyvät monilta vilustumistaudeilta. Jos flunssa pääsee kuitenkin yllättämään, hunaja hillitsee yskää ja auttaa taltuttamaan vilustumisoireita.

Hunajan sanotaan mm. myös syventävän unta ja auttavan pienien palovammojen ja haavojen hoidossa sivelemällä hunajaa haavauman päälle. Hunaja sisältää myös prebiootteja, jotka ovat tavallisesti kuidunkaltaisia hiilihydraatteja. Prebiootit edistävät terveyttä tasapainottamalla suolistomikrobistoa ja tehostavat kivennäisaineiden, kuten kalsiumin, magnesiumin ja raudan imeytymistä ohutsuolesta. Voit lukea lisää prebiooteosta täältä ja täältä.

Rahka: Rahka sisältää hyvälaatuista maitoproteiinia ja on loistava lisä ruokavalioon. Kahdesta desilitrasta rahkaa saat 20 g proteiinia. Proteiinit ovat myös tärkeitä ravintoaineita, joita ihmisen täytyy saada ruokavaliosta lihasmassan ylläpitämiseksi.

Ihmisille on selvitetty proteiinin saantisuositus, mikä kertoo sen kuinka paljon ihmisen tulisi saada proteiinia ravinnosta päivän aikana. Urheilua harrastavien henkilöiden proteiinitarve saattaa kasvaa.

Karviaismarjat: Karviaiset sisältävät runsaasti C- ja A-vitamiinia sekä K-vitamiinia, joka on tärkeä muun muassa veren hyytymisen kannalta. Karviaisen suuret marjat sisältävät myös kuituja ja karoteenia.

Karviainen sisältää soluja hapettumisstressiltä suojaavaa E-vitamiinia enemmän kuin moni tuontihedelmä. Lisäksi, antioksidantteina toimivia karotenoideja on karviaisessa runsaasti. Runsaasti karotenoideja sisältävän ruokavalion tiedetään parantavan vastustuskykyä ja ehkäisevän myös masennusta. Niiden määrässä karviainen päihittää jopa erittäin terveellisinä tunnetut lakan, pihlajanmarjan sekä tyrnimarjan.

Kahvi: Kahvilla on yleisesti tunnettu piristävä vaikutus. Kahvissa ei ole juuri lainkaan rasvaa, hiilihydraatteja tai proteiinia, joten kupillinen kahvia sisältää energiaa vain 1-2 kcal. Kahvi sisältää monia kivennäisaineita ja vitamiineja, etenkin kaliumia, magnesiumia ja niasiinia.

Joissakin tutkimuksissa on todettu kofeiinin parantavan lähimuistia ja kahvinjuojilla on todettu vähemmän diabetesta. Säännöllisen kahvinjuonnin on todettu pienentävän maksakirroosin riskiä ja suojavan jopa ihosyövältä. Kaiken kaikkiaan kahvi on vaikutuksiltaan etupäässä hyödyllinen nautintoaine. Katso lisää Terveyskirjaston sivuilta.

Raakasuklaa: Kaakao on luonnostaan yksi maailman ravinnerikkaimmista ruoka-aineista. Se sisältää yli 1200 ainesosaa ja peräti 10 % kaakaon kokonaispainosta on antioksidantteja. Antioksidanttien lisäksi kaakao sisältää elimistölle tärkeitä aineosia mm. magnesiumia, rautaa, mangaania, kromia, rikkiä ja kuparia.

Valitettavasti suurin osa kaakaon luonnollisesta ravintosisällöstä menetetään kun kaakaota prosessoidaan ja tehdään tavallista esim. suklaata tai kaakaojauhetta.

keittiossa.typo

Tehty yhteistyössä Nespresson kanssa.