Pää painuksiin, katse lattiaan

Päät painuksissa, mutta tunnelma korkealla. Tämä johtuu siitä, että olemme taas nytkähtäneet remontissa hiukan lähemmäksi sen valmistumista ja saaneet kiinnittää huomiomme lattioihin. Olemme edennet remontissa katosta alaspäin ja näin lattiarajassa voimme varmuudella sanoa, että olemme nyt lähempänä muuttoa kuin koskaan aiemmin 🙂

Meidän remontoitavan asuntomme lattiat vaativat kunnostamista ja huoneistomme lattioiden voikin sanoa muodostaneen varsinaisen tilkkutäkin monine eri lattiapintoineen. Huoneistosta on löytynyt ruutu- ja kalaruotoparkettia, lautaparkettia sekä klinkkeriä ja niiden alta lautalattiaa.

Lattiat ovat eläneet jo monta vuosikymmentä, 114 vuotta, niiden lakkapinnoillakin on tanssittu ja tehty työtä huoneiston oltua välillä toimistokäytössä. Mitähän kaikkea nuo lattiat ovatkaan nähneet ja mitä tarinoita voisivat kertoa, jos osaisivat puhua? Se on minusta kiehtova ajatusleikki.

Lattia 8

Ruutuparketti

Yli puolet huoneistomme pinta-alasta on vanhojen ruutuparkettien peittämää. Onneksi nämä vanhat alkuperäiset ruutulattiat ovat säilyneet ja ne ovat kunnostettavissa. Osa reunapaloista irtosi vanhojen kuluneiden lattialistojen irrottamisen yhteydessä, mutta ne saatiin paikkakorjattua Parkettiliike Mika Borg Oy:n Alvar Borgin taitavissa käsissä. Lattiat on hiottu niiden elämän aikana jo moneen kertaan ja paikoittain ne ovat ohentuneet uhkaavasti. Hiontapintaa löytyy kuitenkin riittävästi. Myös injektoimalla liimaa reunoistaan irvistäviin lattiaruutuihin saatiin parketti tasaisesti alustaansa kiinni.

On onni, että kyseinen lattia voidaan kunnostaa. Jos uuden lattian asennus olisi ollut edessä, olisi tämä vaatinut vanhojen lattioiden purkua, sillä uuden lattian asennus olisi muuten nostattanut lattiapintaa niin paljon, että ovet olisi pitänyt lyhentää (ja niitä meillä on paljon) ja patterit olisi pitänyt vaihtaa kokonaan, sillä niissä ei ollut nostovaraa ikkunalaudan alla. Tämä puuha olisi vienyt leijonanosan remontin budjetista.

Jos taas lattia oltaisiin purettu, olisi uutta lattiaa varten pitänyt rakentaa kokonaan uusi tukirakenne koolauksineen. Nämä vaihtoehdot olisivat olleet todella hintavia verrattuna vanhan kunnostamiseen, mikä sekään ei halpuudellaan ilahduttanut.

kotona

Klinkkeri

Keittiöön oli asennettu klinkkerilattia, mikä oli painunut mutkalle. Klinkkerit purettiin ja alta löytyi alas painunutta ja kuopalle kulunutta lautalattiaa. Keittiön ja vanhan piianhuoneen välissä olleen puretun seinän kohdalta ja purettujen kaapistojen alta puuttuu paikoittain myös kokonaan lautalattiapintaa.

Lautaparketti

Huoneistossa oli asennettu paikoittain myös lautaparkettia. Tämä ei vanhan talon henkeen mielestämme sopinut ja toisekseen kyseistä lattiaa oli vain pienellä huoneistoalueella. Tästä johtuen lautaparketti purettiin, mutta alta löytyi lautalattiaa. Taas kerran lattiaa kuitenkin uupui paikkapaikoin esimerkiksi vanhan puretun vaatekomeron alta.

maijan remppa-0579

Tähän tilaan rakentuu uusi kylpyhuone lapsille (kuva yllä).

Kalanruotoparketti

Kalanruotoparketti on yksi minun mieleisimmistä lattialadonnoista. Tuota lattiatyyppiä oli kuitenkin vain yhdessä huoneessa ja tuosta huoneesta lohkaistiin tila uudelle kylpyhuoneelle. Ei auttanut kuin purkaa lattia, mutta onneksi myös tämän lattian alta löytyi lautalattiaa. Jos eläisimme unelmamaailmassa, olisin valinnut meille koko huoneistoon massiivipuisen kalanruotoparketin, vähintään kokoluokkaa 40 cm x 8 cm, mutta mielellään jopa isompaa ruotoa.

maijanmaailma.logo-1r

Viimeistely

Päädyimme siis kunnostamaan ruutuparkettilattiat sekä lautalattiat. Lautalattioiden kunnostaminen on kallista, sillä paikoittain lattiaa uupuu kokonaan ja korjaaminen vaatii taidokasta kädentyötä. Taas kerran, muut vaihtoehdot eli uuden lattian asentaminen vanhan päälle tai lautalattian purkaminen houkuttelivat vielä vähemmän. Lisäksi, on mukavaa, että olemme säästäneet jotain vanhaa vaikka kunnostettu jälki ei tulisi olemaan porvarillisen hienoa yhtenevine massiivipuisine parkettilattioineen. Näissä lattioissa elää kuitenkin tarina!

Nyt vielä edessä ovat viimeiset lattiaa koskevat päätökset: lakka, öljy vai vaha ruutuparketille? Matta vai kiiltävä pinta? Lipeäkäsittely vai öljy lautalattioille? Lipeäkäsittelyn puolesta puhuu se seikka, että sen avulla voimme päästä eroon puun keltaisuudesta, josta en pidä, sillä lipeäkäsittely hiukan harmaannuttaa puun omaa sävyä. Onko teillä suositella jotain tiettyä viimeistelymenetelmää?

kotona.typo

Ps. Huomaathan, jos vaihdat asunto-osakeyhtiössä huoneistosi huoneen käyttötarkoitusta taikka lattiamateriaalin esim. puusta klinkkeriin, on sinun on ilmoitettava tästä taloyhtiölle ja mahdollisesti haettava myös lupaa rakennusvalvontaviranomaisilta. Myös jotkut materiaalit voivat johtaa ääntä turhankin hyvin ja aiheuttaa naapureille meluhäiriöitä, äänieristemittaus saattaa siis tulla eteen. Kannattaa olla yhteydessä taloyhtiön isännöitsijään sekä rakennusvalvontaan ja tarkistaa, että ilmoitukset ja luvat tulee hoidettua asianmukaisesti.